Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλ(SOS) Γαρίτσας-Ανεμομύλου: Περιμένοντας (τι άλλο;) το ΚΑΣ

Γαρίτσα
24 Ιουλίου 2017 / 12:21

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τεχνικό δελτίο με την αναθεωρημένη αρχιτεκτονική μελέτη για την ομοιομορφία του χώρου εγκατάστασης τραπεζοκαθισμάτων στα άλση Γαρίτσας- Ανεμομύλου,

έχει αποστείλει ο Δήμος στην Αρχαιολογική υπηρεσία, εδώ και πέντε μήνες. Το έργο εστιάζει στη διαμόρφωση και αποκατάσταση των αλσών και η χρηματοδότηση για την πραγματοποίησή του, είναι 350.000 €. Στο πρόγραμμα αυτό, εντάσσεται και η αποκατάσταση των πεζοδρομίων. Εκκρεμεί, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Νίκο Αναστασόπουλο, η σχετική απάντηση από το ΚΑΣ.

Οι επιχειρήσεις, βλέπουν το πάρκο ως ένα σημείο από το οποίο περνά κόσμος, εν δυνάμει πελατεία. Μοιάζει σαν να γίνεται πλέον αποκλειστικά η εκμετάλλευση του πάρκου για σκοπούς εστίασης και διασκέδασης και να έχουν ξεχαστεί με αυτό τον τρόπο κάτοικοι της περιοχής αλλά και όσοι θέλουν απλά να κάνουν μια βόλτα. 
Καλά πληροφορημένη, δημοτική πηγή, υποστηρίζει ότι επιχείρηση που βρίσκεται στο άλσος του Ανεμομύλου, δικαιούται 40 τμ χώρο στο άλσος και καταλαμβάνει αυθαίρετα 100 τμ. 

«Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εδώ, δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και δεν μπορούν να καταλάβουν τα προβλήματα που μας δημιουργούν», τόνισε κάτοικος της περιοχής με τον οποίο συζητήσαμε. «Υπάρχουν συνεχώς αντιπαραθέσεις μεταξύ μας», πρόσθεσε. 

Η ηχορύπανση, είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα των κατοίκων, σύμφωνα με ξεναγό που ζει στην περιοχή. Υπάρχει επιχείρηση μέσα στο άλσος, η οποία έχει εγκαταστάσεις με ηχεία και άλλα μηχανήματα για την πραγματοποίηση βραδιών με DJs και δυνατή μουσική. Κάτοικος της περιοχής ο οποίος μας το κατήγγειλε, μας υπέδειξε το σημείο. Τα ηχεία έχουν καλυφθεί με ψεύτικα λουλούδια για να μην φαίνονται, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. 
«Όταν ένα βράδυ πήγα να διαμαρτυρηθώ για τη δυνατή μουσική, γιατί δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ιδιοκτήτης επιχείρησης μου είπε ότι έχει πάρει άδεια από τους γείτονες, κάτι που δεν ίσχυε», μας είπε η ξεναγός. 
«Μέχρι τις 4.00 τα ξημερώματα ακούμε μουσική και φωνές! Δεν μας ενοχλεί να διασκεδάζουν, αλλά ας σεβαστούν και κάποιους που την ίδια ώρα κοιμούνται!», μας είπε μια ηλικιωμένη κυρία που ζει σε μονοκατοικία δίπλα. «Ώρες κοινής ησυχίας δεν υπάρχουν», συμφώνησε ένας κύριος δίπλα της. 
Μια οικογένεια που είχε μεταφέρει το τραπέζι της από την κατοικία της στο άλσος για το μεσημεριανό γεύμα, μας είπε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα ηχορύπανσης, το οποίο για να ελεγχθεί, πρέπει να αποκλειστούν και άλλα πράγματα που γίνονται. 
Επιχειρηματίες μας είπαν ότι ο Δήμος είναι παρών, κάνει σωστά τη δουλειά του όσον αφορά στην καθαριότητα και στην κοπή  των χόρτων και το κλάδεμα. 
 
'Αδειες των καταστημάτων
 
Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο εμπορίου Άρη Μπαλή, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που ξεκίνησε από παλιά. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Δήμου όπως μας είπε, τα καταστήματα που θα δραστηριοποιούνται στο άλσος θα έχουν συγκεκριμένο χώρο για τα τραπεζοκαθίσματα, γύρω στα 45 τμ. Όπως πρόσθεσε, σε αυτό το κομμάτι υπάρχει πρόβλημα, καθώς σε αρκετά καταστήματα βρίσκονται κατασκευές που δεν έχουν ακόμα αφαιρεθεί από τους επαγγελματίες, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από το Μάιο. Δεν αφαιρέθηκαν όμως όπως σημείωσε, γιατί υπάρχει ανοιχτή ακόμη μια συζήτηση με την αρχαιολογία που πρέπει να υποδείξει τη μορφή που θα έχουν οι νέες κατασκευές για τα τραπεζοκαθίσματα στα άλση. Δεν έχουν παραλάβει ακόμη το σχετικό έγγραφο. 
Η προϊστάμενη της διεύθυνσης αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκου, δήλωσε πως βρίσκεται και η ίδια σε αναμονή, καθώς η πρόταση έχει διαβιβαστεί στο αρμόδιο υπουργείο και περιμένει να περάσει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
 
Καταστήματα και έλεγχοι
 
Ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο εμπορίου Άρη Μπαλή, αν πραγματοποιούνται έλεγχοι στο άλσος όσον αφορά στα τραπεζοκαθίσματα, την ηχορύπανση και όσα προβλέπονται. Μας απάντησε ότι το θέμα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο κι έτσι ο μόνος έλεγχος είναι οι άδειες που υποχρεούνται να παίρνουν οι επαγγελματίες κάθε χρόνο για την κατάληψη του χώρου και να πληρώνουν το αντίτιμο. 
 
Παρεμβάσεις από την Υπηρεσία Πρασίνου
 
Οι παρεμβάσεις που γίνονται στα άλση κάθε χρόνο, είναι συγκεκριμένες, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος συντήρησης της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου, Γιώργο Ζάραγκα. Πριν περίπου 2 εβδομάδες, ξεκίνησαν από τον Ανεμόμυλο και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν διαμόρφωση θάμνων, απομάκρυνση ξερών κλαδιών και καθαρισμός όπου αυτό απαιτείται.