Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις καλένδες το αντιπλημμυρικό της Σπηλιάς - Εκτός χρόνου η εργολαβία

ΕΦΑ Κέρκυρας
27 Οκτωβρίου 2023 / 15:39
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Αρχαιολογία ότι διέκοψε τις εργασίες στο «Καφέ Γυαλί»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις ...καλένδες παραπέμπεται το φλέγον ζήτημα αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων της Σπηλιάς που αποτελεί μέρος της εργολαβίας του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών, αν και η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης είναι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη τον Φλεβάρη του 2022.

Το υποέργο που εντάσσεται σε αυτήν και αναγνωρίζεται ως ζωτικής σημασίας για την περιοχή, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει αλλά δεν υπάρχει για την ώρα τουλάχιστον και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση. 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε τηλεοπτικές της δηλώσεις στο Start Τv, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα απέδωσε τις καθυστερήσεις σε διακοπή εργασιών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και στη ΔΕΥΑΚ.

Ρηγάκου: «Καμία διακοπή»

Απαντώντας σε ερώτημα της "Ε" ωστόσο, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων τόνισε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει ζητηθεί από την Υπηρεσία της η διακοπή εργασιών.

Όπως διευκρίνισε, στην εξέλιξη της εργολαβίας, αποκαλύφθηκε μέρος του τείχους στο εσωτερικό των κτιρίων, το οποίο δεν ήταν εξαρχής ορατό ώστε να συμπεριληφθεί στη μελέτη.

Φωτο:27.10.2023

Μέρος του, σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα, θα προστατευθεί από υαλοπίνακα, ώστε να να εκτίθεται ως μέρος των οχυρώσεων μνημειακού χαρακτήρα. Αυτήν την ώρα εργάζεται το συνεργείο της Αρχαιολογίας, για την αρμολόγησή του. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες της εργολαβίας του τουριστικού καταφυγίου, χωρίς να έχει υπάρξει καμία διακοπή.  

Όσον αφορά το αντιπλημμυρικό της Σπηλιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, έχει πρόσφατα δηλώσει στην "Ε" ότι η καθυστέρηση εκτέλεσης οφείλεται σε ανισοσταθμίες που βρέθηκαν, με αποτέλεσμα να απαιτείται τροποποίηση του υδραυλικού έργου από την ΔΕΥΑΚ.

«Βρέθηκαν κάποιες ανισοσταθμίες σε σχέση με την μελέτη και αναμένουμε να γίνει κάποια τροποποίηση, ώστε να μπορέσει να εκτελεστεί το αντιπλημμυρικό έργο. Γι’ αυτό γίνεται διόρθωση της υδραυλικής μελέτης. Η δυσκολία αυτή εμφανίστηκε αρχές καλοκαιριού. Ο εργολάβος ενημέρωσε την Περιφέρεια, εμείς την ΔΕΥΑΚ και αναμένουμε αυτή τη στιγμή να έχουμε μια εικόνα», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Ορφανουδάκης.

Στο μεταξύ όμως οι κακοκαιρίες του χειμώνα είναι προ των πυλών και οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες προσεύχονται να μην  βρεθούν για πολλοστή φορά αντιμέτωποι με τα γνωστά πλημμυρικά φαινόμενα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.