Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτέλους «ναι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την παραλιακή της Γαρίτσας

Γαρίτσα
28 Ιουλίου 2023 / 13:36
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μ. Ορφανουδάκης: Πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης μετά το Δεκαπενταύγουστο

ΚΕΡΚΥΡΑ. To «πράσινο» φως για την αποκατάσταση της παραλιακής της Γαρίτσας από το εργοστάσιο του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο «άναψε» το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνοντας την σύμβαση για την εκτέλεση του έργου.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελούσε το τελευταίο στάδιο, προκειμένου το πολύπαθο έργο, που έχει διάγει έναν περιπετειώδη βίο τα τελευταία χρόνια,  να πάρει επιτέλους το δρόμο του και η «πληγή» αυτή να κλείσει.

Ο μειοδότης ανάδοχος που θα το εκτελέσει με έκπτωση 14%, έχει ήδη αναδειχθεί μετά την εκ νέου δημοπράτηση του έργου, με ανοιχτό διαγωνισμό αυτή τη φορά, καθ’ υπόδειξη της πρώτης απορριπτικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το μόνο που απομένει είναι να πέσουν και οι υπογραφές για την συμβασιοποίησή του, ώστε να μπορέσει επιτέλους να ξεκινήσει η αποκατάσταση στο τμήμα του παραλιακού μετώπου που υπολείπεται.

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης μετά το Δεκαπενταύγουστο.

«Έχουμε καλέσει τον εργολάβο για να υπογράψει τη σύμβαση και να προσκομίσει την εγγυητική επιστολή εντός 15 ημερών. Στη συνάντηση που θα έχουμε μαζί του θα συζητήσουμε και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά την διάρκεια των εργασιών», επισήμανε ο κ. Ορφανουδάκης.

Από το «όχι» στο «ναι»

Υπενθυμίζεται  ότι η Περιφέρεια για την εκτέλεση του έργου είχε προσφύγει αρχικά στην απευθείας ανάθεση με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης εντάσσοντας το έργο στις περιπτώσεις «εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο κατά το προσυμβατικό έλεγχο, η σύμβαση απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο , διότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί το έργο ως κατεπείγον, αφού οι ζημιές προϋπήρχαν της θεομηνίας του «Μπάλλου» στις 14 Οκτωβρίου 2021. Επιπλέον έκρινε σε αρχικό επίπεδο ότι η Περιφέρεια δεν είχε την ευθύνη για να το δημοπρατήσει. Ακολούθησε προσφυγή της ΠΙΝ στο δευτεροβάθμιο όργανο στην Αθήνα, που έκρινε ότι το έργο είναι στην ευθύνη της, με την επισήμανση όμως ότι δεν είναι «κατεπείγον», καθότι οι βλάβες ήταν γνωστές από το 2012.Το έργο εν συνεχεία δημοπρατήθηκε εκ νέου με ανοιχτό διαγωνισμό.

Ωστόσο κι ενώ αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης, η «Β.ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ», ο δεύτερος στη σειρά εργολάβος κατέθεσε ένσταση. Η υπόθεση εκδικάστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία και τον δικαίωσε και το έργο κατακυρώθηκε σε αυτόν. Πρόκειται για την εταιρεία ΓΚΡΑΟΥΤΕΚ Α.Ε, η οποία είχε αναδειχθεί ανάδοχος του έργου στην α’ δημοπράτησή του με την προηγούμενη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εκτελέσει και το έργο της αποκατάστασης του πρώτου τμήματος, από το τείχος του ΝΑΟΚ έως και τη διασταύρωση Δεσύλλα, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπλασης πεζοδρομίων μήκους περίπου 1.450 μέτρων.


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το έργο αρχικού π/υ 995.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, έχει ως χρόνο ολοκλήρωσης τους 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Τα μέτρα για την αποκατάσταση περιλαμβάνουν κατασκευή τοιχίου από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά του λίθινου κρηπιδότοιχου, πλήρωση κενών και αντικατάσταση επιχωμάτων υπόβασης Πεζοδρομίου Παραλιακής Λεωφόρου Γαρίτσας με κατάλληλη λιθορριπή, συμπλήρωση και συναρμογή προκατασκευασμένων στοιχείων προστασίας ποδός με την τεχνική συναρμογής που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη φάση εργασιών, αποκατάσταση πλακοστρώσεων μετά από αποτύπωση, αφαίρεση παρουσία αρχαιολόγου, επανατοποθέτηση στις ίδιες ακριβώς θέσεις και συμπλήρωση των κατεστραμμένων με πλάκες ίδιας ποιότητας και προέλευσης με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη φάση εργασιών.

Επιδείνωση

Η σημερινή εικόνα βέβαια της παραλιακής της Γαρίτσας από το εργοστάσιο του Δεσύλλα έως τον Ανεμόμυλο είναι αποκαρδιωτική. Σε αρκετά σημεία  παρατηρείται τμηματική κατάρρευση του πεζοδρομίου, ενώ έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος, όπου απαιτείται πλέγματα για την προστασία των πεζών. Όλα αυτά πάντως τα χρόνια, οι φωνές  διαμαρτυρίες για την αποκατάσταση του υπόλοιπου μέρους της παραλιακής δεν έπαψαν, προκειμένου η «βιτρίνα» της Κέρκυρας να αποκτήσει και πάλι την όψη που της αξίζει επιτρέποντας πάλι σε κατοίκους και επισκέπτες να περπατήσουν με ασφάλεια στο πεζοδρόμιό της. Εφόσον το έργο εκτελεστεί, το παραλιακό μέτωπο στο σύνολό του, θα είναι αποκατεστημένο.

 

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.