Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για την προστασία του Βίδο (photos-video)

Βίδο
30 Ιουνίου 2019 / 06:46
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κερκυραίοι όλων των ηλικιών, των επαγγελμάτων και των πολιτικών πεποιθήσεων, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για το Βίδο.

Κοινό κίνητρο όλων; Η ανησυχία για την εγκατάλειψη του νησιού, οι διαγραφόμενοι κίνδυνοι απαξίωσης της ιστορικής-μνημειακής ταυτότητάς του, όπως και κίνδυνοι αποξένωσής του από την τοπική κοινωνία και από την πόλη της Κέρκυρας, της οποίας αποτελεί φυσική προέκταση. 
Παρά την αφόρητη ζέστη, συγκεντρώθηκαν αρκετοί, το καραβάκι γέμισε, κάποιοι ήρθαν με επόμενο δρομολόγιο. 
Μαζεύτηκαν κάτω από τα θεόρατα πεύκα, στα ξύλινα αυτοσχέδια παγκάκια, όπου συνήθως κάθονται τα παιδιά των κατασκηνώσεων. Κοινή αγωνία, ερωτήματα πολλά. Για τον αρχικό σκοπό των πολιτών που ξεκίνησαν αυτήν την πρωτοβουλία, μίλησαν η Τατιάνα Σπίγγου, ο σέρβος Ζέλικο Πόποβιτς, ο επικεφαλής της Περιφερειακής εφορείας Προσκόπων Γιάννης Δρυς, ο Στέφανος Πουλημένος, ο Γιώργος Σκλαβούνος, ο Γιώργος Κατσαΐτης, ο Γιώργος Ραιδεστινός, ο Γιώργος Δούκας. Ενδιάμεσα άλλες απόψεις από κόσμο που για πρώτη φορά συμμετείχε στην άτυπη πρωτοβουλία, προσωπικές εμπειρίες. Συζητήθηκε η σύμβαση που έχει συνάψει ο Δήμος με την επιχείρηση που νοικιάζει το εστιατόριο και γεννήθηκε η απορία αν αυτό θα συνεχίσει να είναι προσιτό σε κάθε Κερκυραίο, που κατά τη συνήθειά του επι σειρά ετών, επισκέπτεται το νησάκι για το μπάνιο, την παρέα, τις κατασκηνώσεις, το προσκύνημα, τις λαϊκές γιορτές.  

Βασικές επισημάνσεις της πρωτοβουλίας:
- Το Βίδο αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης της μαικραίωνης Κερκυραϊκής ιστορίας αλλά και της πρόσφατης, που πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευθεί (μαυσωλείο Σέρβων, μνημείο Ρώσων, φυλακές ανηλίκων, συλλογικές μνήμες αναψηχής του κάθε Κερκυραίου)
- Αποτελεί την φυσική προέκταση της πόλης και είναι ο χώρος που καθένας θα μπορεί να απρόσκοπτα να επισκέπτεται και να απολαμβάνει
- Είναι ο ιδανικός χώρος των παιδικών, προσκοπικών, οδηγικών και διεθνών κατασκηνώσεων και θα πρέπει σταδιακά να γίνει χώρος υποδοχής και φιλοξενίας σειράς άλλων δραστηριοτήτων χωρίς εμπορικό χαρακτήρα.
- Η δημοτική αρχή οφείλει να μεριμνήσει ώστε κάθε επειχειρηματική δραστηριότητα πάνω στο νησί αφ' ενός να μην αντιτίθεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά και αφ' ετέρου να εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τους Κερκυραίους πολίτες στους οποίους άλλωστε ανήκει το νησί όπως και στους προσκυνητές, για τους οποίους αποτελεί ιερό τόπο.
- Η σταδιακή δημιουργία και αποδοχή τετελεσμένων σε συνδυασμό νε την αδιαφορία των αρμοδίων αποτελούν τον μεγάλο κίνδυνο για το Βίδο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία να συνεχιστούν οι επισκέψεις και οι συναντήσεις στο νησί, μέχρις ότου η πρωτοβουλία αυτή πάρει και την μορφή συλλόγου με κύριο στόχο το νησί να αξιοποιηθεί, να φροντιστεί και να συνεχίσει να αποτελεί την φυσική προέκταση της πόλης, του παρελθόντος αλλά και του παρόντος της. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.