Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μερόπη Υδραίου: «Μπορούμε κι εμείς»

ανακύκλωση
04 Μαρτίου 2019 / 07:55

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η υπ. Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου στα εγκαίνια του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Τις βέλτιστες πρακτικές που υιοθετούνται σε άλλους Δήμους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, βάζει ως πρώτη προτεραιότητα η υπ. Δήμαρχος Μερόπη- Σπυριδούλα Υδραίου, που στο πλαίσιο αυτού του σκοπού παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο Λαγκαδά, το οποίο είναι το  δεύτερο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Η κ.Υδραίου ήταν προσκεκλημένη του Δημάρχου Λαγκαδά κ.Γιάννη Καραγιάννη και του κ.Γεωργίου Κρεμλή ,αξιωματούχου της Ευρωπαικής Ένωσης και Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, και εκεί ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Πάρκου και την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής του, μια υποδομή που μπορεί να αποκτήσει και η Κέρκυρα στο άμεσο μέλλον. Για να γίνει αυτό όμως, όπως και για να καθαρίσει η Κέρκυρα, πρέπει να αναλάβουν τα ηνία του Δήμου άνθρωποι που έχουν γνώση, θέληση και μελετημένο σχέδιο και όχι αυτοί που έχουν μόνο παρελθόν.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη, στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε μια υποβαθμισμένη και ξεχασμένη περιοχή, που απέκτησε έτσι μια διαφορετική σημασία και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.Έχει ως στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση πολιτών και μικρών παιδιών προκειμένου να ανακυκλώνουν όλο και περισσότερο, αλλά και την ευαισθητοποίηση τους για την ιδέα της ανακύκλωσης.

Στο Πάρκο αυτό έχει εγκατασταθεί ειδικό μηχάνημα, το λεγόμενο σπιτάκι ανταποδοτικής ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα υλικά, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί και εκδίδεται αυτόματα ένα κουπόνι-απόδειξη που αναγράφει το αντίτιμο των υλικών που ανακύκλωσαν, ποσό το οποίο μπορούν είτε να το χρησσιμοποιήσουν για τις αγορές τους από συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ, είτε να το δωρίσουν για κάποιο κοινωνικό –φιλανθρωπικό σκοπό.



Η κ.Μερόπη Υδραίου αναφερόμενη σε αυτό το γεγονός, τονίζει: «Ήρθε η ώρα η Κέρκυρα, που είναι ουραγός στην ανακύκλωση, να τολμήσει να εφαρμόσει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν άλλοι δήμοι.
Η Κέρκυρα δεν χρειάζεται απλά ένα Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που μπορεί να δημιουργηθεί άμεσα. Χρειάζεται και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανακύκλωση και την καθαριότητα.
Αυτό είναι το πρόγραμμά μας ΄΄ΚΑΘΑΡΗ ΚΕΡΚΥΡΑ’’ που θα παρουσιάσουμε σε ανοιχτή εκδήλωση, δημόσια και πλατιά μπροστά σε όλους τους συμπολίτες μας.
Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να εμπιστευτούμε αυτούς που ξέρουν, αυτούς που θέλουν και μπορούν και όχι αυτούς που δοκιμάστηκαν αλλά απέτυχαν. Αυτούς που έχουν ιδέες,  προτάσεις και πρόγραμμα και όχι αυτούς που έχουν μόνο παρελθόν.
Ό,τι έκαναν άλλοι Δήμοι στη χώρα μας και στην Ευρωπή, μπορούμε να το κάνουμε και εμείς, με συνεργασία, μεθοδικότητα και σωστό προγραμματισμό. Μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί , πολίτες και Δήμος, μια Νέα Αρχή».