Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

183 τόνοι ρούχων προς ανακύκλωση στα δύο χρόνια του δημοτικού δικτύου των μωβ κάδων

Ανακύκλωση ρούχων
18 Δεκεμβρίου 2023 / 12:38

Υδραίου: «Ευχόμαστε ότι με τη χρήση των υποδομών αυτών, τα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά και θα αναπτυχθούν δημοτικά δίκτυα χωριστής συλλογής και νέων ρευμάτων αποβλήτων»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης ξεχωριστού δημοτικού δικτύου συλλογής και ανακύκλωσης ρούχων στον κεντρικό Δήμο καθώς το χρόνο που πέρασε ξεπέρασε τους 125 τόνους υλικών.

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων που παράγονται εντός των διοικητικών του ορίων, για εναρμόνιση με την εθνική/ευρωπαϊκή νομοθεσία και για ουσιαστική εξυπηρέτηση όλων των δημοτών του, δημιούργησε τα δύο προηγούμενα χρόνια δημοτικό δίκτυο χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κλπ).  

Κατά το έτος 2022, ο Δήμος σε συνεργασία με την αδειοδοτημένη σχετικά εταιρία EAST – WEST, τοποθέτησε  αρχικά 26 ειδικούς κάδους από τους οποίους συλλέχθηκαν συνολικά 57.715 κιλά ρούχων (57,7 τόνοι ρούχων).

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής και ανταπόκρισης των πολιτών, κατά το έτος 2023 τοποθετήθηκαν επιπλέον 36 κάδοι αυξάνοντας το συνολικό τους αριθμό στους 62 ειδικούς κάδους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, μέσω των οποίων συλλέχθηκαν οι διπλάσιες ποσότητες μεταχειρισμένων ρούχων και πιο συγκεκριμένα 125.768 κιλά (125,8 τόνοι) έως και σήμερα.

Συνολικά μόλις σε 2 χρόνια εφαρμογής του δημοτικού δικτύου χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κλπ.), προέκυψαν από τους πολίτες και μόνο, αθροιστικά 183,5 τόνοι μεταχειρισμένων ρούχων, οι οποίοι δεν οδηγήθηκαν προς μεταφορά και υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΑ, εξοικονομώντας στον Δήμο μας τα αντίστοιχα οικονομικά κόστη.  

Τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι με την τοποθέτηση κάδων σε πυκνό δίκτυο (1 κάδος τουλάχιστον ανά 1000 κατοίκους), οι πολίτες έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα σημεία συλλογής και κατά συνέπεια οδηγούν περισσότερες ποσότητες προς ανακύκλωση. Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζονται και οι αρχές της περιβαλλοντικής οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες για να ανακυκλώσουν οι πολίτες, δεν θα πρέπει να απαιτείται σπατάλη χρόνου, χρήματος και ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται και στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στο πρόγραμμα «100 Ευφυείς Πόλεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (100 Intelligent Cities Challenge – ICC), όπου ο Δήμος συμμετέχει με κύριο θεματικό άξονα την «Διαχείριση Αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία».

Η Δήμαρχος Μ. Yδραίου δήλωσε: «Τα αποτελέσματα από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου δικτύου είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας αναπτύξαμε μια σειρά από δίκτυα ξεχωριστής συλλογής και ανακύκλωσης υλικών, δημιουργήσαμε τις υποδομές για διαλογή στην πηγή και προχωρήσαμε στην προμήθεια των απαραίτητων κάδων για το σκοπό αυτό.

Ευχόμαστε ότι με τη χρήση των υποδομών αυτών, τα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά και θα αναπτυχθούν δημοτικά δίκτυα χωριστής συλλογής και νέων ρευμάτων αποβλήτων προς όφελος των πολιτών και του Δήμου μας.»