Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οριακή χρονικά αλλά επιλέξιμη η χρηματοδότηση του κερκυραϊκού εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων

εργοστάσιο σκουπιδιών
22 Nov 2018 / 11:43
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καθησυχαστικές εμφανίζονται πηγές που αναφέρονται στην δημοτική Αρχή σχετικά με την χρηματοδότηση της ανέγερσης Μονάδας ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι, έτσι όπως εξαγγέλθηκε τη Δευτέρα.

Η αλλαγή στην επιλεξιμότητα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο τέτοιων επενδύσεων προβλέπεται για την επόμενη φάση και πάντως μετά το 2021, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον προχωρήσει η κερκυραϊκή επένδυση αυτή θα χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από κεντρικούς πόρους και το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που αποτελεί μέρος του οικείου ΕΣΠΑ 2014-2020. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της σχετικής μελέτης για το κερκυραϊκό εργοστάσιο, θεωρείται σίγουρη η ένταξη στο πρόγραμμα και θα δημοπρατηθεί εντός των χρονικών ορίων του τρέχοντος έτους.
Η ανησυχία εντάθηκε από τα όσα ελέχθησαν σε εκπομπή του Start tv, την Τετάρτη το βράδυ, με καλεσμένο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νομικό και αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές πολιτικές περιβάλλοντος, Γ. Κρεμλή. Αυτός επιβεβαίωσε τους φόβους αναφερόμενος στην αλλαγή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στο θέμα προκειμένου να επιτυγχάνεται ανακύκλωση σε ποσοστά άνω του 50% από το 2020. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο ειδικός επιστήμονας, Δ. Δαμάσκος, που μίλησε προσφάτως στην επιτυχημένη ημερίδα για το θέμα του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου στο Εργατικό Κέντρο. Την αλλαγή ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα σκουπίδια, κόντρα ακόμα και στο μέχρι πρότινος επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης των σκανδιναβικών χωρών, που έφτασαν να αγοράζουν σκουπίδια για να τροφοδοτήσουν την σχετική βιομηχανία τους, επιβεβαίωσε στο enimerosi.com προσφάτως και ο δήμαρχος, Κ. Νικολούζος. Η νέα πολιτική κάνει ένα βήμα ακόμα πέρα της αναγκαίας διαλογής στην πηγή και συγκεκριμένα δέον όπως αποθαρρύνεται η παραγωγή πλαστικών και συσκευασιών μιας χρήσης ώστε να μην καταλήγουν σκουπίδια και επιβαρύνουν έτσι τη διαχείριση και το περιβάλλον.
Τούτων δοθέντων, είναι φανερό πως θα πρέπει σύντομα να αναθεωρηθούν οι αποτυχημένοι Σχεδιασμοί σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδα. Παραμένει βεβαίως ένα θεμελιώδες ερώτημα, ακόμα κι αν όλα -κόντρα στη μέχρι ώρας εμπειρία- πάνε καλά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Κέρκυρα θα έχει ένα ολοκαίνουργιο εργοστάσιο υποκείμενο όμως στην παλιά ευρωπαϊκή στρατηγική, την ώρα που θ' αρχίσει να εφαρμόζεται η καινούργια σ' ολόκληρη την ευρωπαϊκή Επικράτεια!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.