Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κερκυραίοι ελαιοτριβείς: Το νέο πλαίσιο για τα απόβλητα, μας οδηγεί σε λουκέτο!

ελαιοτριβείς
13 Μαΐου 2018 / 07:41
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Οι ελαιοτριβείς, περίπου 60 επιχειρήσεις, συνέρχονται σήμερα σε γενική συνέλευση στην αίθουσα του Ο.Λ.ΚΕ. προκειμένου να οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι Κερκυραίοι ελαιοτριβείς θέλουν να γυρίσουν το χρόνο πίσω δύο, τρία χρόνια κι αυτό όσο παράξενα κι αν ακούγεται είναι προοδευτικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τριάντα χρόνια πρίν η Κέρκυρα είχε εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης του ελαιοκάρπου και του λαδιού, που θα μπορούσε και σήμερα να λύσει τα προβλήματα του κλάδου.

Τώρα διαμαρτύρονται ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ελαιοτρίβείων, όσον αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων είναι αυστηρό και ανέφικτο να εφαρμοστεί από κάθε έναν ξεχωριστά. Εάν επιδιωχθεί η εφαρμογή του, οι κερκυραϊκές και όχι μόνον μόνάδες, οδηγούνται σε λουκέτο. Στις εκτιμήσεις τους αυτές συμφωνεί και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δ. Τσούκας, προσθέτοντας ότι ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, έχει ομολογήσει δημοσίως ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την ισχύουσα πολιτική για το λάδι. 

Οι ελαιοτριβείς, περίπου 60 επιχειρήσεις, συνέρχονται σήμερα σε γενική συνέλευσης στην αίθουσα του Ο.Λ.ΚΕ. προκειμένου να οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους.
Σήμερα οι μονάδες τους έχουν άδεια που χορηγήθηκε όμως με το προηγούμενο καθεστώς και τώρα πρέπει να συντονιστούν με το καινούργιο.
Ζητούν περίοδο προσαρμογής πέντε ετών, κατά την οποία τα απόβλητα των ελαιοτριβείων θα καταλήγουν στους σημερινούς αποδέκτες, ενώ τους τουριστικούς μήνες θα τα διοχετέυουν σε βόθρους.
Στο μεταβατικό διάστημα ζητούν την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος που να οδηγήσει στην κατασκευή βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και μετατροπής των υπολοίπων της (σ.σ. όχι του ελαιοπυρήνα) σε λίπασμα ενισχύοντας έτσι και την αποκαλούμενη κυκλική οικονομία. Λένε ότι υπάρχουν γήπεδα για τη χωροθέτησή της π.χ. στη Μεσαριά, αλλά και ενδιαφερόμενοι, που θα προσέτρεχαν εάν υπήρχε ικανοποιητικό πλαίσιο ενισχύσεων της επένδυσης.

Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελαιοτριβαίων Κέρκυρας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή 13 Μαΐου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ο.Λ.Κ.Ε στον Τερματικό Σταθμό του νέου Λιμένα Κέρκυρας. Στη συζήτηση θα παρευρεθούν και όλοι οι Τοπικοί Φορείς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.