Η πρόταση της ΛΑ.Ε. Κέρκυρας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Είναι καιρός να σταματήσουν να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών και ιδιαίτερα όλων εκείνων που ζούνε στο Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη.

15
Φεβρουαρίου / 2018

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, η μαζική παρουσία των συνδημοτών μας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο το αποδεικνύει. Η διαχείριση των απορριμμάτων  αφορά την δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, τις εργασιακές σχέσεις αλλά και την οικονομία του νησιού. Είναι καιρός να σταματήσουν να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών και ιδιαίτερα όλων εκείνων που ζούνε στο Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη.

Καμία πρόταση από τη δημοτική αρχή.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι η δημοτική αρχή κάλεσε όλους τους φορείς της περιοχής να συζητήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς να έχει να καταθέσει καμία πρόταση. Παρά το ότι αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για το αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί ζήτησαν από όλους τους άλλους να τους λύσουν το πρόβλημα

Αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος

Η αδυναμία του να διαχειριστούν το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών εδώ και 3,5 χρόνια παροιμιώδης. Όλο αυτό το διάστημα το μόνο που κατάφεραν είναι να ξεκινήσουν τη λειτουργία του δεματοποιητή, ο οποίος δεν λειτουργεί με τρόπο που να βοηθά στην επίλυση του προβλήματος. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα βεβαίως είναι παλιό όμως αυτά τα 3,5 χρόνια της δημοτικής αρχής Νικολούζου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, διότι υπήρξε πλήρης ακινησία και μη υλοποίηση των δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής, συμφωνά με το πρόγραμμά της.

Και η κοροϊδία συνεχίζεται…

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατέληξε στην πλήρη κοροϊδία όλων των πολιτών της Κέρκυρας. Ο δήμαρχος σύρθηκε σε  μια ομόφωνη απόφαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, αναθέτοντας  το πρόβλημα στην κεντρική κυβέρνηση, δηλώνοντας δηλαδή, ότι εκείνος είναι πλήρως ανίκανος να διαχειριστεί τα σκουπίδια μας. Τρείς εβδομάδες πριν, o δήμαρχος και ο περιφερειάρχης βρέθηκαν στο υπουργείο προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών και να ζητήσουν την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, επιστρέφοντας και οι δύο δήλωσαν ρητά ότι το ενδεχόμενο αυτό απορρίπτεται από την κυβέρνηση.
Σήμερα, η δημοτική αρχή προσπαθεί να μας πείσει ότι θα μεταφερθούν τα σκουπίδια κάπου αλλού. Στην πραγματικότητα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να φτάσει η τουριστική περίοδος, όπου εκεί θα ζητήσουν συναίνεση για τη μεταφορά των σκουπιδιών στη Λευκίμμη – εκβιάζοντας καταστάσεις. Αλλά την ίδια ώρα που ο δήμαρχος δηλώνει ότι με κάθε τρόπο θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μεταφέρει τα σκουπίδια μας αλλού, ο αντιδήμαρχος κάνει χώρο στο Τεμπλόνι  για να εναποτεθούν περισσότερα δέματα.
  
 
Ο  τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «σοβαρή ανάλυση», στο  αδιέξοδο που μας οδήγησαν, και «κορυφαία πρόταση» την έξοδο των σκουπιδιών από το νησί, για άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Πρόταση η οποία έχει ήδη απορριφθεί από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την κεντρική κυβέρνηση. Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη, διότι αν κοιταζόταν θα έβλεπαν ότι είναι υπεύθυνοι και ως κυβερνών κόμμα για το αδιέξοδο που δημιούργησαν. Πριν περίπου δύο μήνες στο επονομασθέν αναπτυξιακό συνέδριο Ιονίων Νήσων, «Συνέδριο θεάτρου σκιών», τήρησαν απόλυτη σιγή  για το θέμα των σκουπιδιών, τεράστια η ευθύνη τους.

Λύση όμως υπάρχει

Εμείς και στο δημοτικό συμβούλιο καταθέσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Και η πρόταση αυτή ήταν να σταματήσει άμεσα η λειτουργία του δεματοποιητή, με καταγγελία της σύμβασης γιατί δεν κάνει αυτό για το οποίο προορίζονταν, και να αγοραστούν άμεσα κινητές μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα από αύριο κιόλας να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και λειτουργία των πράσινων σημείων και η διαλογή στην πηγή, αλλά και να αναγκαστούν σε ανακύκλωση οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού. Έτσι άμεσα μπορεί να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών ενώ ταυτόχρονα μπορούν να προχωρήσουν και οι μελέτες και τα έργα για την ολοκληρωτική αντιμετώπιση του προβλήματος με την κατασκευή μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Δηλαδή η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση από πού μέχρι τώρα πηγαίνει. Με τις δράσεις της έχει καταφέρει να μειωθεί ο όγκος των προς ανακύκλωση υλικών και να δημιουργήσει συμφόρηση απ’ τον υπερβολικό όγκο απορριμμάτων στο Τεμπλόνι. Βαδίζει δηλαδή σε ένα πολιτικό μονοπάτι που δημιουργεί, κατά τη γνώμη μας, εσκεμμένα αδιέξοδα.  

Ολόκληρή η πρότασή μας

·           Τα υπάρχοντα  δέματα στο Τεμπλόνι είναι τόσο χαμηλής ποιότητας που καθίσταται απαγορευτική η ταφή τους. Να ενταχθούν στη μελέτη για την αποκατάσταση του  Τεμπλονίου.
·           Σταμάτημα της λειτουργία του δεματοποιητή. Αντ’ αυτού να αγοραστεί από το δήμο μια κινητή μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων η οποία θα μπορεί να παράγει υπόλειμμα αποδεκτό προς χρήση. Με την ολοκλήρωση του εργοστασίου η μονάδα αυτή να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία των σκουπιδιών του Τεμπλονίου και την αποκατάσταση των κυττάρων.
·           Να λειτουργήσει άμεσα ο Βιολογικός καθαρισμός του Τεμπλονιού.
·           Να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του τομέα της καθαριότητας (εγκαταστάσεις και διαχείριση). Ο τομέας της καθαριότητας θα πρέπει να δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας με μισθό και εργασιακές σχέσεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στη ζωή.
·           Να αποκατασταθεί ο χώρος του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Ενεργοποίηση Λαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο και την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης.
·           Άμεση χωροθέτηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με χρήση κατάλληλης σύγχρονης τεχνολογίας.
·           Εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και εκτεταμένη ανακύκλωση.
·           Εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων και σε όλους τους βαθμούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
·           Αναγκαστική και υπό διαρκή και αυστηρό έλεγχο εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στις τουριστικές μονάδες (ξενοδοχεία κλπ), στα εστιατόρια και στα σούπερ μάρκετ, με στόχο τη ελάχιστη παραγωγή απορριμμάτων.
·           Δημόσιο διάλογο με λαϊκές διαδικασίες – συνελεύσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 
·           Την άμεση χωροθέτηση και λειτουργία πράσινων σημείων σε όλο το νησί με σωστή ενημέρωση για τη λειτουργία τους.
·           Άμεσα να ξεκινήσει μελέτη για τη δυνατότητα ένταξης στην ολοκληρωμένη διαχείριση η εκμετάλλευση των βιολογικών καθαρισμών η επεξεργασία των οργανικών υπολειμμάτων για την παραγωγή μεθανίου, των πλαστικών για την παραγωγή πετρελοειδών και η εκμετάλλευση υπολειμμάτων ξυλείας για την παραγωγή καύσιμη ύλης.
Όλα τα παραπάνω να τεθούν σε ορθολογική σειρά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο να ελέγχεται από τον δήμο την περιφέρεια την λαϊκή επιτροπή και από όποιον δημότη ενδιαφέρεται για την υλοποίηση των μελετών και των έργων του «τελευταίου» μεταβατικού σταδίου.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟYME ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
 
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΜΙΣEI ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ