Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τελειώνει (σιγά-σιγά) η ανακαίνιση του νεοκλασικού των Παλιών Δικαστηρίων

παλιά Δικαστήρια
13 Φεβρουαρίου 2018 / 09:32
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Σύντομα θα μεταστεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ένα μήνα περίπου θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κτηρίου των παλιών δικαστηρίων στην περιοχή της Σπηλιάς, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο εξής ως έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ). Το αρχικό πλάνο ήθελε την εργολαβία να τελειώνει το φθινόπωρο του 2017, αλλά οι εργασίες καθυστέρησαν με ευθύνη του εργολάβου, όπως λένε πηγές της Περιφέρειας. Έτσι φθάσαμε στον Φεβρουάριο του 2018 και οι εργασίες,  δείχνουν να βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους. Πλέον ο ίδιος ο εργολάβος εκτιμά ότι η ανακαίνιση θα έχει αποπερατωθεί μέσα σε ένα μήνα, όπως έχει ενημερώσει την Περιφέρεια.
Στόχος της ΠΙΝ είναι να μεταφερθεί στο νέο κτήριο το συντομότερο δυνατόν, εκκενώνοντας το ακίνητο στις Αλυκές Ποταμού για το οποίο πληρώνει ενοίκια και βρίσκεται εκτός κέντρου, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις. Στο εξής, στο νεοκλασικό των Παλιών Δικαστηρίων, θα στεγάζεται πλέον το γραφείο του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, η Διαχειριστική Αρχή, το γραφείο Προγραμματισμού, καθώς και η αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.   
 


Τα εμπόδια
 
Το Δικαστικό Μέγαρο στεγαζόταν εκεί από το 1953, ένα κτήριο  που ανεγέρθηκε από την  Εθνική Τράπεζα, ως  υποκατάστημα, το 1935-1938, στο χώρο που βρίσκονταν άλλοτε ο παλιός Βενετσιάνικος Σιτοβολώνας. Υπενθυμίζεται ότι το νεοκλασικό αυτό είναι στην κυριότητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).  
Όταν οι δικαστικές υπηρεσίες απέκτησαν νέο Δικαστικό Μέγαρο απέναντι από τις Φυλακές Κέρκυρας , η  προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Σπ.  Σπύρου ζήτησε  την μεταφορά εκεί της Περιφέρειας. Η σκέψη να στεγάσει και τις υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ, εγκαταλείφθηκε σύντομα, λόγω της έλλειψης χώρων στάθμευσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης που θα δημιουργούσε. Αρχικά η παραχώρηση της χρήσης έγινε για 10 χρόνια χωρίς ενοίκιο και τα επόμενα 10 χρόνια με ενοίκιο που θα καθοριζόταν.
 
Θα σωθεί απ' την εγκατάλειψη
 
Η σημερινή περιφερειακή αρχή ζήτησε από την κυβέρνηση να βελτιώσει τους όρους παραχώρησης καθώς και το χρόνο, δεδομένου ότι η ΠΙΝ επένδυσε πολλά χρήματα για την επισκευή και προσαρμογή του στη νέα λειτουργία. Το αίτημα έγινε δεκτό και τα εμπόδια ξεπεράστηκαν. Τον Ιούλιο του 2017 ψηφίστηκε από τη Βουλή η παραχώρηση της χρήσης των παλιών δικαστηρίων για τη στέγαση της έδρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων χωρίς αντάλλαγμα και επ’ αόριστον.
Η μεταστέγαση των υπηρεσιών της ΠΙΝ εκτιμάται θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή.
Παράλληλα, η χρήση και αξιοποίηση, εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θα απαλείψει τον κίνδυνο να ερειπωθεί ένα ιστορικό κτήριο .
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.