Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξαίσια ερμηνεία των Nocturnes από τον διεθνούς φήμης πιανίστα Piers Lane

Piers Lane
01 Φεβρουαρίου 2018 / 09:03

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες, είχαμε την τύχη να ακούσουμε στην Κέρκυρα τον διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα Piers Lane, μέσω του θεσμού των «Divertimenti in Corfu».

Αυτή τη φορά, το ρεσιτάλ του, που έλαβε χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Frédéric Chopin και, πιο συγκεκριμένα, στα περίφημα Νυχτερινά (Nocturnes) του.
Κατά τον 18ο αιώνα με τον όρο Νυχτερινό εννοούταν κυρίως ένα είδος οργανικής μουσικής ψυχαγωγικού χαρακτήρα για σύνολα μουσικής δωματίου. Ενίοτε όμως αφορούσε και φωνητική μουσική. Από τις αρχές του 19ου αιώνα ωστόσο, το είδος σχεδόν ταυτίστηκε με το πιανιστικό ρεπερτόριο. Έτσι η σύνθεση Νυχτερινών για πιάνο γρήγορα κατέστη ιδιαίτερα δημοφιλής για τους συνθέτες της εποχής, γνωρίζοντας και την ανάλογη απήχηση στο κοινό. Αναμφίβολα, αυτά που ξεχώρισαν ήταν εκείνα του Frédéric Chopin. Ο Chopin συνέθεσε συνολικά 21 Nocturnes το διάστημα 1827-1846, τα τρία εκ των οποίων μάλιστα εκδόθηκαν μετά τον θάνατο του συνθέτη. Τα έργα αυτά ακόμα και σήμερα κατέχουν εξέχουσα θέση στο ρεπερτόριο όλων σχεδόν των μεγάλων πιανιστών. Ένας από αυτούς είναι και ο Piers Lane, ο οποίος και τα ερμήνευσε εξαίσια στο σύνολό τους, στο ρεσιτάλ της Τετάρτης.

Λίγα λόγια για τον Piers Lane
Ο Piers Lane γεννήθηκε το 1958 στην Αυστραλία, όπου και μεγάλωσε. Η πρώτη του μεγάλη διάκριση ήρθε στα 19 του χρόνια, όταν κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Σίδνεϊ (του οποίου αργότερα διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής). Έκτοτε ακολούθησε μια σπουδαία καριέρα ως πιανίστας, έχοντας εμφανιστεί σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλά κράτη της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, καθώς και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί πέντε φορές στον φημισμένο θεσμό των «BBC London Prom Concerts». Επίσης, έχει συμπράξει ως soloist με διάφορες μεγάλες ορχήστρες, ενώ έχει ηχογραφήσει και περί του 60 δίσκους. Από το 1994 είναι επίτιμο μέλος της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου, όπου και διδάσκει πιάνο από το 1989.