Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

1ος Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης της Φ.Ε. «Μάντζαρος»: Νικητής το «Throne of the North»!

Φ.Ε. «Μάντζαρος»
19 Nov 2017 / 12:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το έργο Throne of the North του Γερμανού συνθέτη Mathias Wehr απέσπασε δικαίως το πρώτο βραβείο, αλλά και το βραβείο των μουσικών,

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το έργο Throne of the North του Γερμανού συνθέτη Mathias Wehr απέσπασε δικαίως το πρώτο βραβείο, αλλά και το βραβείο των μουσικών, στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης πρωτότυπου έργου για μπάντα «Νικόλαος Χαλικιόπουλος- Μάντζαρος 2017» που διοργάνωσε η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος».

Η τελική φάση του διαγωνισμού διεξήχθη στο Δημοτικό Θέατρο το Σάββατο 18 Νοεμβρίου. Εκεί, η concert band της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη, παρουσίασε ενώπιον κοινού και επιτροπής τα έξι έργα που επελέγησαν -μεταξύ δεκαεννέα, συνολικά, συμμετοχών- και προκρίθηκαν στην τελική φάση. Πίσω από το Throne of the North, το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού απέσπασε το Early Bird Ouverture, του επίσης Γερμανού συνθέτη Dominic Wagner, ενώ το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στον Zorzes Katris για το συμφωνικό του εμβατήριο Fortezza Eptaneso. Τα άλλα τρία έργα που έφτασαν στην τελική φάση, ήταν το Images so far του Φραγκίσκου Κακία, το Ontria του Νίκου Βαλταδώρου και το απαιτητικότατο από τεχνικής πλευράς So dynamic του Ιταλού Stefano Penazzi.

Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείτο από εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες του χώρου της μουσικής, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Ο λόγος για τον ακαδημαϊκό και συνθέτη Θεόδωρο Αντωνίου (Πρόεδρος της Επιτροπής), τον Βέλγο συνθέτη Bert Appermont, τον Νορβηγό μαέστρο και τρομπονίστα Lars Espen, τον Καθηγητή και συνθέτη Ιωσήφ Παπαδάτο, τον μαέστρο και συνθέτη Άλκη Μπαλτά, καθώς και τον συνθέτη Σπύρο Μαυρόπουλο.

Πριν την απονομή των βραβείων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Θεόδωρος Αντωνίου, τόνισε τη σημασία του ίδιου του Διαγωνισμού, αλλά και την όντως υψηλή ποιότητα της παρουσίασης των έργων και της προετοιμασίας που έγινε για να επιτευχθεί αυτή. Την εκδήλωση παρουσίασε η Ναταλία Καποδίστρια, ενώ στο περιθώριο αυτής, η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» τίμησε και τον επιχειρηματία Χριστόδουλο Μούτσο για την πολυετή υποστήριξη που παρέχει στο σωματείο.



Ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης «Νικόλαος Χαλικιόπουλος- Μάντζαρος 2017» αποτελεί εξελικτική συνέχεια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Σύνθεσης που διεξήχθη το 2014. Φέτος, η διεξαγωγή της τελικής φάσης του Διαγωνισμού συνδυάστηκε με την καθιερωμένη ετήσια επετειακή συναυλία της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», η οποία συμπλήρωσε αισίως 127 χρόνια ζωής.