Έκθεση του ζωγράφου Στρατή Αθηναίου στην Δημοτική Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από την Πέμπτη 07 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 01 Οκτωβρίου, η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας φιλοξενεί τον ζωγράφο Στρατή Αθηναίο.

07
Σεπτεμβρίου / 2017

Γεννημένος στην Μυτιλήνη, εκθέτει για πρώτη φορά στην Κέρκυρα  επιλέγοντας να μας συστήσει δύο διαφορετικές ενότητες του έργου του:  τα καφενεία της Μυτιλήνης και παράδοξα ζεύγη στα οποία η ανθρώπινη μορφή συναντάται με ταύρους ή άλογα.

Στην πρώτη ενότητα σκιαγραφείται η ήρεμη, αργόσυρτη ζωή του τόπου, στη δεύτερη -ως δυναμική άρνηση της πρώτης και με πλήθος συμβολισμών- ο ζωγράφος υπαινίσσεται τη βία του σύγχρονου κόσμου, αλλά και τους ψυχικούς κραδασμούς του ατόμου.

Όπως αναφέρει ο Μανόλης Βλάχοςκαθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Παν/μιο Αθηνών, «στη ζωγραφική του Αθηναίου αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η διττή όψη της, οι δύο κόσμοι της θεματικής που αναπτύσσονται παράλληλα: τα τοπία της υπαίθρου και του άστεως, οι θαλασσογραφίες και τα πλεούμενα συνιστούν το πρώτο  σκέλος της, ενώ η ανθρώπινη μορφή, μόνη ή σε δυσνόητα  συμπλέγματα με μεγάλα ζώα, το άλογο ή τον ταύρο, στοιχειοθετούν το δεύτερο. Ο θεατής αντιλαμβάνεται την έντονη  έλξη που ασκεί  στον  ζωγράφο η πραγματικότητα του καθημερινού και απολαμβάνει την περιγραφή, κατανοεί επίσης ότι πρέπει να δεχθεί τα συμπλέγματα ως σύμβολα, σύμβολα των δυνάμεων που ορίζουν τον άνθρωπο και τη ζωή του, στις οποίες ο καλλιτέχνης δίνει μορφή και τις εγκαθιστά στον πίνακα.

Κάτοχος ενός στιβαρού σχεδίου, με βαρύ ίχνος, όπου υπερέχουν οι τολμηρές καμπύλες, οι στρόβιλοι, οι επιμηκύνσεις, οι βραχύνσεις και οι περικοπές, συνοδευόμενου από έντονα, σχεδόν αφηρημένα χρώματα, ο Αθηναίος κατορθώνει να διαγράψει την ένταση της στιγμής, τη βία αλλά και λεπτότατες αποχρώσεις του ψυχικού βίου.»

Ο Στρατής Αθηναίος ζει και εργάζεται στον Πειραιά, ενώ τα έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει παρουσιάσει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 150 ομαδικές.

Πληροφορίες για την έκθεση:

 

Εγκαίνια έκθεσης:                           Πέμπτη  07/09/2017 & ώρα 20:00

 Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων  - Περιστύλιο Παλαιών Ανακτόρων

Διάρκεια έκθεσης:                          07/09/2017 – 01/10/2017                            

Ημέρες & ώρες λειτουργίας:      Τρίτη – Κυριακή,  10:00 – 16:00 (εκτός Δευτέρας)

Στοιχεία επικοινωνίας:                  26610-48690, pinakcrf1@gmail.com