Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Η πρώτη στην Ελλάδα Μουσειακή Έκθεση σε Φυλακές εν λειτουργία!

Φυλακές Κέρκυρας
16 Απριλίου 2024 / 09:21

Εγκαινιάζεται την 21η Απριλίου η έκθεση «Φυλακές Κέρκυρας 1836 – 2024» στα εννέα πρώην πειθαρχικά κελιά μέσα στο Κατάστημα Κράτησης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την 21η Απριλίου 2024 θα γίνουν τα Εγκαίνια της μόνιμης Μουσειακής Έκθεσης «Φυλακές Κέρκυρας 1836 – 2024». Η έκθεση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Σωματείο Λαζαρέτο, εντός των Φυλακών και παρουσιάζει την ιστορία τους από τη θεμελίωσή τους (1836) έως σήμερα.

Οι Φυλακές της Κέρκυρας αποτελούν μνημείο σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, επειδή εκεί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας του ελληνικού κράτους (δικτατορία Μεταξά, εμφύλιος πόλεμος, μετεμφυλιακή περίοδος, χούντα των συνταγματαρχών) πολιτικοί κρατούμενοι.

Είναι επίσης ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο με ακτινωτό σχήμα που παραπέμπει στον γνωστό τύπο των φυλακών του 19ου αιώνα, στο Πανοπτικόν. Το 1988 οι Φυλακές Κέρκυρας χαρακτηρίστηκαν διατηρητέο μνημείο ενώ το 2017 ιδρύθηκε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Την ίδια χρονιά καταργήθηκε η χρήση εννέα πειθαρχικών κελιών που βρίσκονται στον ισόγειο χώρο των Φυλακών, τα οποία μετατράπηκαν σε χώρο ιστορικής μνήμης. 

Στα κελιά αυτά, το 2017, το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου υλοποίησε χωρίς καμία απολύτως αμοιβή την πρώτη μουσειακή έκθεση και έχει δρομολογήσει πλήρη πρόταση για τη μετατροπή των Φυλακών Κέρκυρας σε σύγχρονο μουσείο και σε επισκέψιμο χώρο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού.

Έκτοτε, το Εργαστήριο Μουσειολογίας έχει αναπτύξει πολιτισμικές και ερευνητικές πρωτοβουλίες για τις Φυλακές Κέρκυρας, πάντοτε χωρίς καμία αμοιβή ή άλλη απολαβή για κανέναν από τους εμπλεκόμενους, αλλά με ιδιαίτερα έντονη την ηθική ανταμοιβή και το συναίσθημα της κοινωνικής προσφοράς.

Μία από αυτές τις δράσεις είναι η νέα έκθεση, η οποία θα είναι πλέον μόνιμη και της οποίας το κόστος εκτυπώσεων και άλλων υλικών κάλυψε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ η κατασκευή των προθηκών της έκθεσης έγινε από κρατούμενο των Φυλακών Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναπλ. Καθηγητή κ. Γεώργιο Απ. Παπαϊωάννου, η έκθεση αποτελεί την πρώτη μουσειακή έκθεση εντός καταστήματος κράτησης σε λειτουργία, γι’ αυτό και η επίσκεψη απαιτεί διαδικασίες και προετοιμασία που αναλαμβάνει το Εργαστήριο Μουσειολογίας σε συνεργασία με τη διοίκηση των Φυλακών.

Πρόκειται για πολιτιστική δράση που αφορά όλους και όλες, εντός και εκτός της ειρκτής. Ο επισκέπτης θα εισέρχεται για να βρει ένα παράθυρο πολιτισμού, δημοκρατίας και ελευθερίας.

Όσον αφορά στα αντικείμενα που εκτίθενται, πρόκειται για χειροτεχνήματα, βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες και επιστολές πολιτικών κρατουμένων. Στην πλειονότητά τους προέρχονται από το αρχείο της οικογένειας του αειμνήστου Αποστόλου Παπαϊωάννου, πολιτικού κατάδικου στις Φυλακές Κέρκυρας επί χούντας».

Από τις 22 Απριλίου και μετά, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για την οργάνωση της επίσκεψής τους.

***Νεότερη ενημέρωση: 

Λόγω έκτακτων υποχρεώσεων της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής τα εγκαίνια της 21ης Απριλίου αναβάλλονται..

Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα