Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Αναγνωστική η παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Πουρνάρα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
09 Οκτωβρίου 2023 / 15:55

Την Παρασκευή 13/10 στις 8 το βράδυ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας τιμώντας την επέτειο των 80 χρόνων από τον άθλο του πληρώματος του θρυλικού αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα: «ΑΔΡΙΑΣ. Ήταν όλοι τους ήρωες.Η βιογραφία του θρυλικού αντιτορπιλικού».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στην Αναγνωστική Εταιρεία.

Θα μιλήσουν:

Αλέξανδρος Μαράτος, Αντιναύαρχος ε.α.,πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού (IHO)

Μαργαρίτα Πουρνάρα, συγγραφέας, δημοσιογράφος.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής στο YouTube: https://www.youtube.com/@CorfuReadingSociety

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αποτελεί βιογραφία του ηρωικού αντιτορπιλικού, του «ΑΔΡΙΑ» που πριν από 80 χρόνια έγραψε μια από τις πλέον ιστορικές σελίδες ηρωισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού. Στηρίζεται σε γνωστές μέχρι σήμερα πηγές – βιογραφίες και βιβλία για κυβερνήτη, αξιωματικούς και μέλη του πληρώματος – αλλά και σε πρωτογενή έρευνα στα γερμανικά και βρετανικά αρχεία που εισφέρουν νέα στοιχεία.

Στο βιβλίο εκτός από τον ρόλο του Ιωάννη Τούμπα, φωτίζεται η συμβολή του Α' Μηχανικού Κώστα Αράπη αλλά και των υπόλοιπων αξιωματικών και του πληρώματος. Άλλωστε ο τίτλος είναι «ΑΔΡΙΑΣ. Ήταν όλοι τους ήρωες».

 

Σύντομο βιογραφικό της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακά στο Communications Policy στην Βρετανία. Το 2009 έγινε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright εκπονώντας έρευνα στο Queens College της Νέας Υόρκης. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1994.

Έκτοτε έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα έντυπα και το διαδίκτυο. Από το 1999 εντάχθηκε στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας Καθημερινή. Το 2017 απέκτησε μόνιμη στήλη στην ίδια εφημερίδα. Τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στις ζωντανές συνεντεύξεις με κοινό σε χώρους, αλλά και σε ειδική σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Σύντομο Βιογραφικό του Αντιναυάρχου ε.α. Αλέξανδρου Μαράτου

Ο Αλέξανδρος Μαράτος αποφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1962 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και υπηρέτησε σε διάφορες κατηγορίες Πολεμικών πλοίων. Κάτοχος πτυχίου Master of Science στην Φυσική Ωκεανογραφία και Μηχανική Υδρογραφία από το Ναυτικό Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και πτυχίου Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού από το ΕΜΠ. Μεταξύ των ετών 1982 και 1989 τοποθετείται Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Καθηγητής στην ΣΝΔ σε θέματα της αρμοδιότητας του.

Το 2002 μετά από αίτηση του αποστρατεύεται με τον βαθμό του Αντιναύαρχου. Θέτει υποψηφιότητα και εκλέγεται για δύο 5ετίες Πρόεδρος του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού με έδρα το Μονακό όπου και εγκαθιστάτε. Το 2010 του απονέμεται Επίτιμο Διδακτορικό από το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την Διεθνή συμβολή του και το έργο του στις θαλάσσιες επιστήμες.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ