Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πραγματοποιήθηκε η δημόσια συζήτηση για το κλίμα στην Αναγνωστική Εταιρία (photos)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
11 Φεβρουαρίου 2024 / 14:12

Η εν λόγω εκδήλωση ήταν η τελευταία του κύκλου των ομιλιών για το περιβάλλον που είχαν συνδιοργανώσει η Αναγνωστική Εταιρία και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ). Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αναγνωστική Εταιρία, με εξαιρετική επιτυχία, η δημόσια συζήτηση με θέμα: «Κλίμα: χθες, σήμερα, αύριο», με ομιλητές τους κ.κ. Χρήστο Ζερεφό, Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (με διαδικτυακή σύνδεση) και Κώστα Συνολάκη, Καθηγητή και Γραμματέα της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών. Συντόνισε η κυρία Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος - Κλασική Φιλόλογος.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UChyFZ0BTA2bktfFqmCUYImQ

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας κ. Θανάσης Μακρής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, καθώς η εν λόγω εκδήλωση ήταν η τελευταία του κύκλου των ομιλιών για το περιβάλλον που είχαν συνδιοργανώσει η Αναγνωστική Εταιρία και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Μετά τις εισηγήσεις των δύο Ακαδημαϊκών διεθνούς κύρους, οι παριστάμενοι έθεσαν πλήθος ερωτήσεων και διατυπώθηκε πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέρων προβληματισμός.

Πριν την εκδήλωση, η κα Φλέσσα και ο κ. Συνολάκης ξεναγήθηκαν από τους Εφόρους Βιβλιοθήκης κ. κ. Δημήτρη Θεοτόκη και Κώστα Λιντοβόη στην επετειακή έκθεση για τον λογοτέχνη Κωνσταντίνο Θεοτόκη.

Σύντομα βιογραφικά των ομιλητών:

Χρήστος Ζερεφός

Ο κ. Χρήστος Ζερεφός είναι Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα ως Fulbright Scholar, Πρόσεδρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και πολλών άλλων Ακαδημιών και επιστημονικών Ιδρυμάτων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και εξελέγη παμψηφεί Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ).

Ο κ. Ζερεφός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες και τις μακροχρόνιες μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την στρατόσφαιρα, καθώς επίσης και την αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα.

Έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και από την Γαλλική Κυβέρνηση με τον Ταξιάρχη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2023), Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημιακού Τμήματος του Αμερικανικού Κολεγίου ANATOLIA στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχει λάβει συμπεριλαμβάνεται το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στην επέτειο των 10 χρόνων του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και Τιμητική Διάκριση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή-IPCC για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore, με το βραβείο Nobel Ειρήνης 2007. Βραβεία της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (Excellence in Refereeing και Yoram Kaufman Award), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Blaise Pascal Medal), του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Αριστείο «Ι. Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες» του Δήμου Ναυπλιέων, Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, Τιμητική Διάκριση από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, Μετάλλιον Τιμής της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών «Ioan Ursu Medal». Παρέλαβε το Βραβείο “European Union Prize for Cultural Heritage”.

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχει διατελέσει συν-συγγραφέας ή κριτής σε όλες σχεδόν τις επιστημονικές εκθέσεις για την αραίωση του όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών καθώς και ως κριτής των Εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για την αεροπλοΐα και τα ακραία φαινόμενα. Έχει επιβλέψει 55 Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και περισσότερες από 30 Διδακτορικές διατριβές ενώ έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στον τομέα της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και της Κλιματολογίας, οι οποίες έχουν τύχει σημαντικής διεθνούς αναγνώρισης.

Η πρόσφατη πρότασή του για τη δημιουργία ευέλικτου διεθνούς μηχανισμού για την προστασία των μνημείων της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επελέγη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres, να συγκαταλεγεί στις εμβληματικές δράσεις του ΟΗΕ ως Ελληνική Πρωτοβουλία, την οποία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στη διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη το 2019 και ήδη την έχουν υιοθετήσει περισσότερες από 100 χώρες.

Έχει ιδρύσει ή συν-ιδρύσει από το μηδέν τα εξής Επιστημονικά / Ερευνητικά Κέντρα: (1) Tο Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών (2) Το Εργαστήριον Φυσικής της Ατμοσφαίρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (1981) (3) Το Παγκόσμιο Κέντρο Χαρτογράφησης Όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (1991) (4) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη «Φυσική του Περιβάλλοντος» του ΑΠΘ (1991) (5) Το Κέντρο Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2003) (6) Την Έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (2006-2020) (7) Το Μουσείον Γεωαστροφυσικής στο Μέγαρον Σίνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2008) (???? Το Navarino Environmental Observatory (NEO) στη Μεσσηνία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την εταιρεία TEMES (2009).

Κωνσταντίνος Συνολάκης

Ο κ. Κώστας Συνολάκης σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας από το 1985. Στο παρελθόν διετέλεσε και Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι έρευνες του εστιάζονται στην γεωλογία, στην ακτομηχανική και στην ωκεανογραφία, και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων.

Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς επιρροής και έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Moffatt-Nichol της Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών ΗΠΑ (ASCE, 2015), Soloviev (European Geosciences Union, 2014), βραβείο για την συμβολή του στην Πολιτική Προστασία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας (2001), βραβείο Hamaguchi (Πανεπιστήμιο Κιότο, 2020), και το Διεθνές Βραβείο Ακτομηχανικής απο την Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών ΗΠΑ (2019).

Έχει βραβευθεί από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ (1988). Διετέλεσε Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου για τρία χρόνια εγκαθίδρυσε ένα αταξικό σχολείο αριστείας. Οι πρόσφατες εργασίες του επικεντρώνονται στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής στην φαινομενολογία των ακραίων φαινομένων και ιδιαίτερα στην διάβρωση των ακτών στην Ελλάδα, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων ανθρωπογενών παραγόντων. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016, και της Εθνικής Ακαδημίας στις ΗΠΑ από το 2023.

Βίκυ Φλεσσα

H κα Βίκυ Φλέσσα είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση), καθώς και της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί 34 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση συμπληρώνοντας φέτος 23 χρόνια προβολής, ενώ έχουν φιλοξενηθεί σε αυτήν εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας κύριο Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιμελούνται και παρουσιάζουν την γλωσσική εκπομπή «Σε προσκυνώ, γλώσσα» στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, το οποίο βαδίζει πλέον στην 10η έκδοση.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και της Ενώσεως Σμυρναίων.

ΦΩΤΟ@ FB ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ