Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα χαρακώματα πράκτορες και ΟΠΑΠ ΑΕ

ΟΠΑΠ
10 Μαρτίου 2017 / 17:00
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παλιότερα ο ΟΠΑΠ ήταν ένας οργανισμός που τροφοδοτούσε τον ελληνικό αθλητισμό με αρκετά χρήματα, αφού είχαν άμεση σχέση με τον αυτόν και κυρίως με το ποδόσφαιρο στα έσοδα.

Μάλιστα πολλά χρήματα δινόταν και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ήταν μια τεράστια βοήθεια, οξυγόνο θα λέγαμε, κάτι που σήμερα δεν γίνεται . Τα τελευταία χρόνια που όλα ιδιωτικοποιούνται και δεν έχει το πάνω χέρι το κράτος η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει στείλει τη νέα σύμβαση συνεργασίας στο σύνολο των 4.800 πρακτορείων του μαζί με καταγγελία της υπάρχουσας σύμβασης, που πρέπει να την υπογράψουν μέχρι τις 24 Μαρτίου. Η κίνηση αυτή του ΟΠΑΠ φέρνει τους πράκτορες, όπως λένε, μπροστά σε ένα εκβιαστικό  δίλημμα «ή υπογράφετε τη νέα σύμβαση ή λειτουργείτε ακόμη ένα χρόνο και κλείνετε».

Οι όροι για τις νέες συμβάσεις είναι τέτοιοι που ξεσήκωσαν τους πράκτορες και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και απεργία 9 και 10/3 αφού όπως οι ίδιοι λένε δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν  στο σχεδιασμό αυτό, μάλιστα ζήτησαν προθεσμία ως τα μέσα Απρίλη να συζητήσουν με την ΟΠΑΠ ΑΕ, αφού θέλουν μέσα από τις εκλογές του Μαρτίου, το νέο εκλεγμένο τους  Δ.Σ. να κάνει τις συζητήσεις, για την νέα κατάσταση των πραγμάτων.       

Φαίνεται ότι η νέα σύμβαση που προτείνει ο ΟΠΑΠ αλλάζει τα πάντα στα κεκτημένα των πρακτόρων  και ουσιαστικά γίνονται …υπάλληλοι σε δικαιώματα και επιχειρηματίες σε υποχρεώσεις. Μέσω της νέας σύμβασης ο ΟΠΑΠ μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε μια πλήρη αναδιάταξη του δικτύου των πρακτορείων, παίρνοντας πίσω άδειες και δίνοντας νέες κατά το δοκούν, ενώ τόσο οι άδειες όσο και οι μετεγκαταστάσεις και οι οικονομικοί όροι θα αποφασίζονται μονομερώς, ενώ η επένδυση στο κατάστημα, τα λειτουργικά  και τα κόστη της  μετεγκατάστασης θα βαραίνουν τον πράκτορα. 

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα αίτια της σύγκρουσης, για μια επαγγελματική κατηγορία ανθρώπων που εργάζονται σχεδόν 365 μέρες το χρόνο, χωρίς Κυριακές αργίες κλπ και μάλιστα για πάνω από 13-14 ώρες την ημέρα και από τα πρακτορεία ζουν πάνω από 15.000 οικογένειες, αφού δεν υπάρχει πρακτορείο που μπορεί μόνος ο ιδιοκτήτης να κρατήσει εργαζόμενος επτά μέρες τη βδομάδα για 13-14 ώρες την ημέρα. 

Η κόντρα δεν ξέρουμε που θα πάει, αλλά μια μεγάλη κατηγορία επαγγελματιών φαίνεται πως μπαίνει σε περιπέτειες με απρόβλεπτες συνέπειες, με τον αθλητισμό για μια ακόμα φορά να είναι απ΄ έξω, αφού τα όποια χρήματα δίνονται από την εταιρεία είναι στις επαγγελματικές ομάδες (λόγω υποχρέωσης), ενώ ο ερασιτεχνικός αθλητισμός της χώρας για μια ακόμα φορά είναι ριγμένος, όπως και οι άνθρωποι του μόχθου όπως είναι οι πράκτορες. 
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια