Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περί διαιτησίας: Διαμαρτυρία ΑΟ Κέρκυρα, συγχαρητήρια ΟΦΑΜ

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
12 Μαρτίου 2024 / 14:51
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε πολύ καλά ότι από τις ομάδες της Super League ως και την τελευταία ερασιτεχνική κατηγορία, η πλειοψηφία ασχολείται (συνήθως όταν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα) με την διαιτησία και τις αποφάσεις της.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε πολύ καλά ότι από τις ομάδες της Super League ως και την τελευταία ερασιτεχνική κατηγορία, η πλειοψηφία ασχολείται (συνήθως όταν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα) με την διαιτησία και τις αποφάσεις της. Δεν θα μπορούσε να λείψει και από την Κέρκυρα αυτή η συνήθεια, πολλά παράπονα παλιότερα, κάπως λιγότερα τελευταία, αλλά παραμένουν. Ακόμα και στη Γ.Σ. την περασμένη εβδομάδα της ΕΠΣΚ, κάποιοι στάθηκαν στη διαιτησία.

Πάντα στηρίζαμε την άποψη ότι οι διαιτητές είναι άνθρωποι και κάνουν και αυτοί λάθη, η Κερκυραϊκή διαιτησία χρειάζεται ακόμη περισσότερη βελτίωση, αλλά εκτιμούμε ότι κάνει σε κάθε ματς στο σύνολό της, το καλύτερο δυνατόν. Παθογένειες του παρελθόντος λείπουν και κυρίως κάποια λάθη ΜΗ ανθρώπινα (πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα).

Στο μεγάλο ματς της Κυριακής 10/3 ΑΟ Κέρκυρα-ΟΦΑΜ 0-2, ο ηττημένος θα έβγαινε από την διεκδίκηση του πρωταθλήματος, υπήρξαν πολλά παράπονα από πλευράς ΑΟ Κέρκυρα (είχε κερδίσει 5-1 το ματς του α΄ γύρου) για τον διαιτητή, στεκόμαστε στο σημείο που μιλάει για «αλαζονική συμπεριφορά», σε μια ανακοίνωση που για πρώτη φορά εξέδωσε:

 

Η ανακοίνωση του ΑΟ Κέρκυρα

 

«H διοίκηση του Α.Ο. Κέρκυρα καθώς και το αγωνιστικό τμήμα, έχουμε ως πάγια θέση μας να μην χρησιμοποιούμε τις κακές διαιτησίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε ως άλλοθι για τυχόν ήττες και αποτυχίες μας.

Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε το ίδιο όταν οι κακές διαιτησίες έχουν μοτίβο, επαναλαμβάνονται και βρίσκουν κοινό παρονομαστή στο πρόσωπο ενός διαιτητή.

Αναφέρουμε ενδεικτικά 4 φάσεις από προηγούμενους αγώνες μας, κατά τις οποίες η ομάδα μας θεωρούμε οτι αδικήθηκε:

α) 9η αγωνιστική – 10/12/23 Αχ. Νυμφών – Α.Ο. Κέρκυρα 0-4 αυστηρή αποβολή Πισσιάνη σε αμφισβητούμενη φάση

β) 12η αγωνιστική – 14/1/24 Α.Ο. Κέρκυρα – Α.Π.Σ. Όλυμπος 0-2 μη καταλογισμός κόκκινης κάρτας στον ποδοσφαιριστή του Ολύμπου Ρουβά, που ανέτρεψε τον Γιάννη Κουλούρη σε προφανή θέση για γκολ στο 8ο λεπτό

γ) 18η αγωνιστική – 24/2/24 Κεραυνός Αγ. Νικολάου – Α.Ο. Κέρκυρα 1-3 αποβολή με απευθείας κόκκινη στον Κονισπολιάτη για διαμαρτυρία

δ) 20η αγωνιστική – 10/3/24 Α.Ο. Κέρκυρα – Ο.Φ.Α.Μ. 0-2 ακύρωση κανονικού γκολ μας ως οφσάιντ, μη καταλογισμός πέναλτι και η ανοχή από μέρους της διαιτητικής τριάδας στην άσχημη συμπεριφορά στο πρόσωπό τους, από συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας, πάντα αντιμετωπίζοντας τους ποδοσφαιριστές του Α.Ο. Κέρκυρα με το γνωστό του ειρωνικό ύφος.

Σε όλες τις παραπάνω φάσεις υπάρχει κοινός παρονομαστής και θα τον βρει κανείς απλά ανατρέχοντας στην διαιτησία της κάθε αγωνιστικής. 

Ζητάμε από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας να μας απαλλάξει από την παρουσία του συγκεκριμένου διαιτητή στους αγώνες μας ο οποίος δεν αδικεί μόνο εμάς κατ’ εξακολούθηση αλλά και το Κερκυραϊκό ποδόσφαιρο εν συνόλω. Να γίνει σεβαστή η προσπάθεια και η κατάθεση ψυχής των ερασιτεχνών αθλητών μας και να μην τυγχάνουν της ειρωνείας και της αλαζονικής συμπεριφοράς του εν λόγω διαιτητή».

 

Δεν θα κρίνω τους διαιτητές του ματς, ήμουν στο γήπεδο μόνο στο α΄ μέρος και όχι από την αρχή, έτυχε να φωτογραφίσουμε τη φάση του τέρματος του ΑΟ Κέρκυρα που ακυρώθηκε.

Από την πλευρά της η ομάδα του Αγίου Ματθαίου, ο ΟΦΑΜ συνεχάρη τους διαιτητές με δική του ανακοίνωση:

 

«Ο Όμιλος αισθάνεται την ανάγκη να δώσει συγχαρητήρια στη διαιτητική τριάδα του αγώνα της ομάδας μας απέναντι στην Ιστορική ομάδα του ΑΟ Κέρκυρα, που δεν επηρεάστηκε από το αναίτιο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε πριν την έναρξη του εν λόγω αγώνα και συνεχίστηκε και κατά τη διάρκειά του.

Υ.Γ.: Όσον αφορά την ορθότητα των αποφάσεων της διαιτησίας υπάρχει διαθέσιμο και το βίντεο της αναμέτρησης».

 

Η φάση για την οποία υποδείχθηκε οφσάιντ στο τέρμα που πέτυχε στην εξέλιξή της ο ΑΟ Κέρκυρα. Η μπάλα έσκασε μπροστά στον τερματοφύλακα, που έκανε λάθος απόκρουση και ο ποδοσφαιριστής του ΑΟ Κέρκυρα από κοντά πρόλαβε και την έστειλε στα δίχτυα. ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια