Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περί ταυτοπροσωπίας φιλάθλων στα γήπεδα, ο λόγος

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου (Δ), ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης (Α) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Κ) πραγματοποιούν δηλώσεις σχετικά με το wallet εισιτήριο και την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων, στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Αθήνα, Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
ΠΩΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
07 Φεβρουαρίου 2024 / 15:25

Σημεία ομιλίας Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στις δηλώσεις για την είσοδο στα γήπεδα και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

ΑΘΗΝΑ. Μέχρι σήμερα υπήρχε μεν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά πρακτικά κανείς δεν ήλεγχε την ταυτοπροσωπία. Η τεχνολογία και το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο, μας δίνει τη λύση, μέσω μιας πολύ απλής και φιλικής διαδικασίας.

Η αγορά του εισιτηρίου συνεχίζει να γίνεται με τον τρόπο που και σήμερα γινόταν, μέσω δηλαδή εταιρικών ή ομαδικών σελίδων/πλατφορμών εισιτηρίων. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία.

Το εισιτήριο που παράγεται, έχει έναν μοναδικό αριθμό και ένα QR code ή bar Code.

H διαδικασία ταυτοποίησης που ακολουθεί και γίνεται αμέσως μετά,  θα είναι μέσω του Gov.gr Wallet, μιας εφαρμογής  που ήδη έχει αγκαλιαστεί από εκατομμύρια Έλληνες.

Σε λίγες βδομάδες και σταδιακά ανάλογα με την ετοιμότητα των γηπέδων, η είσοδος θα γίνεται με διεπαφή μόνο με NFC, ο οποίος  είναι ένας ακόμα πιο ασφαλής τρόπος για την είσοδό μας στα γήπεδα.

Αν κάποιος μπορεί να δώσει το κινητό του σε κάποιον άλλο, θα μπει. Όμως πάνω από τα τουρνικέ θα υπάρχουν κάμερες, άρα σε περίπτωση ελέγχου, αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί και θα υπάρξουν κυρώσεις.

Η διαδικασία με το NFC είναι ακόμα πιο ασφαλής, καθώς  δεν αντιγράφεται.

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι δημιουργούμε μια black list, μια μαύρη λίστα των ανθρώπων που δεν θα δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον «πετάει» έξω.

Τι γίνεται με τα διαρκείας; Το συζητάμε με τις Super League. Είναι κάτι που θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε στις συζητήσεις μας. Τα διαρκείας μπορούν  άμεσα να εισαχθούν στο wallet, αρκεί οι ομάδες να μας παρέχουν τη σχετική πληροφορία. Μεταβιβάζονται τα διαρκείας; Και αυτό αφορά τις ΠΑΕ. Εμείς, σε τεχνολογικό επίπεδο ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούμε να το υποστηρίξουμε.

Δείτε όλη την συνέντευξη των υπουργών με τις λεπτομέρειες για την έκδοση των εισιτηρίων στους αθλητικούς χώρους εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=RUXSDaF0nYk