Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
11 Απριλίου 2024 / 13:38

Το θέμα της ομιλίας ήταν: "Η ιστορική πινακοθήκη της Ελληνικής Επανάστασης και η διαμόρφωση της εθνικής μνήμης"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μία ακόμη δράση του πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κερκύρας τη Δευτέρα, 8/4/2024, στη Βιβλιοθήκη του Ιονίου Παν/μίου με προσκεκλημένη αυτή τη φορά τη διαπρεπή ιστορικό, καθηγήτρια και Πρύτανη του Παντείου Παν/μίου Χριστίνα Κουλούρη, με αφορμή την πρόσφατη εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και της Επανάστασης του 1821. 

Το θέμα της ομιλίας ήταν: "Η ιστορική πινακοθήκη της Ελληνικής Επανάστασης και η διαμόρφωση της εθνικής μνήμης". Η Χ. Κουλούρη εστίασε αρχικά στην οπτική απεικόνιση εμβληματικών μορφών και προσώπων του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα μέσα από πίνακες ζωγραφικής και επεκτάθηκε στη σχέση των έργων τέχνης με τη διαμόρφωση της κοινωνικής και ιστορικής συνείδησης των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εικονογράφηση των σχολικών βιβλίων της ιστορίας και στους εικαστικούς κανόνες που διαμορφώθηκαν για την αναπαράσταση μορφών και επεισοδίων της ελληνικής επανάστασης στη ζωγραφική και στη λιθογραφία, κανόνες που οδήγησαν τελικά στη διαμόρφωση μιας "πινακοθήκης" των ηρώων του αγώνα. Οι μορφές που περιλαμβάνονται σε αυτήν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά του εθνικού ήρωα και αποτελούν το "Πάνθεον των Ηρώων". Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία γινόταν η ταξινόμηση των προσώπων στο "Πάνθεον" αυτό και στις διαδικασίες "ηρωοποίησης" που ακολούθησε το ελληνικό κράτος από την απελευθέρωση έως σήμερα. Τέλος, ακολούθησε γόνιμος διάλογος της ομιλήτριας με το κοινό μέσα από καίριες ερωτήσεις που έθιξαν ζητήματα εθνικής μνήμης και συνείδησης, μέσω της ιστορίας και της διδασκαλίας της ως "εθνικό αφήγημα" στα σχολεία. 

Ο Σ.Φ.Κ. ευχαριστεί θερμά την κα Κουλούρη για την τιμή της επιστημονικής παρουσίας της και την αποδοχή της πρόσκλησης να βρεθεί στο νησί μας. Ευχαριστούμε πολύ επίσης τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κύριο Φλώρο για τη στήριξή του, καθώς και τους καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, που μάς τίμησαν για άλλη μια φορά με την παρουσία τους.