Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα δωρεά παλαιών βιβλίων στην Αναγνωστική Εταιρία

Αναγνωστική Εταιρία
04 Δεκεμβρίου 2023 / 13:51

Από τον Αρχιτέκτονα Λεωνίδα Κόλλα, παλαιό ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ). Μια ακόμη σημαντική δωρεά προστέθηκε στις συλλογές της Αναγνωστικής, από τον Αρχιτέκτονα κ. Λεωνίδα Ι. Κόλλα, παλαιό ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας.

Ο κ. Λεωνίδας Κόλλας, συνεχίζοντας τη μακρά οικογενειακή παράδοση, αυτή τη φορά δώρισε εκατόν εικοσιπέντε (125) βιβλία και περιοδικές εκδόσεις των 19ου και 20ου αιώνα, τα οποία προέρχονται από την προσωπική βιβλιοθήκη του παππού του, Δημητρίου Δ. Κόλλα, Δημάρχου Κερκυραίων κατά τα έτη 1900-1912 και μετέπειτα Βουλευτή Κερκύρας, καθώς και του πατέρα του, Ιωάννη Δ. Κόλλα, Αρχιτέκτονα και  για χρόνια Αντιπροέδρου της Αναγνωστικής Εταιρίας.

Η νέα δωρεά του κ. Κόλλα, αποτελείται από αξιόλογες και δυσεύρετες ελληνικές, ιταλικές και γαλλικές εκδόσεις ιστορικού, αρχαιολογικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, καθώς και για έντυπα εκπαιδευτικού περιεχομένου των αρχών του 20ου αι., προοδευτικού μάλιστα προσανατολισμού. Τα τελευταία προέρχονται από τη βιβλιοθήκη της γιαγιάς του κ. Λ. Κόλλα, Λίζης Δημ. Κόλλα το γένος Παπαδάκη.

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολλά από τα δωρηθέντα βιβλία (αρκετά εκ των οποίων φέρουν υπογραφές και αφιερώσεις των συγγραφέων τους προς τα μέλη της οικογένειας Κόλλα), έχουν αμιγώς επτανησιακό ενδιαφέρον, ενώ κάποια από αυτά δεν υπήρχαν έως τώρα στη συλλογή της Αναγνωστικής.

Επιπλέον, ο κ. Κόλλας δώρισε και ένα αντίτυπο της εργασίας του «Αναφορά στο έργο Αναστήλωσης του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων (1961-1964)», περίοδο κατά την οποία ο ίδιος είχε την τύχη να συμβάλει καθοριστικά σε αυτό το θεμελιώδες έργο για ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη.  

Η έκταση των πνευματικών ενδιαφερόντων που απηχεί η δωρηθείσα συλλογή μάς υποψιάζει για το εύρος της πνευματικής καλλιέργειας της οικογένειας Κόλλα σε βάθος χρόνου.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι ο κ. Κόλλας είχε καταρτίσει σε ηλεκτρονική μορφή (σε συνεργασία με τη βιβλιοθηκονόμο της Αναγνωστικής, κυρία Τάνια Κόντη),  λεπτομερή κατάλογο των στοιχείων και περιεχομένων όλων των δωρηθέντων βιβλίων, διευκολύνοντας έτσι ιδιαιτέρως το βιβλιοθηκονομικό έργο της Εταιρίας.

Τη δωρεά παρέλαβαν εκ μέρους της Δ.Ε. ο Πρόεδρος κ. Θ. Μακρής, ο αντιπρόεδρος κ. Σπ. Ζηνιάτης, ο Γραμματέας κ. Κ. Καρδάμης, η Ταμίας κα Μάρθα Αθηναίου και ο εκ των εφόρων Βιβλιοθήκης Δημήτρης Θεοτόκης.

Η Δ.Ε. εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες της στον κ. Κόλλα για την αξιόλογη δωρεά του και τον διαβεβαίωσε ότι θα τύχει της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης. Τα βιβλία, μετά την ολοκλήρωση της καταλογογράφησής τους θα ενταχθούν στη βιβλιοθήκη της Εταιρίας και θα είναι προσβάσιμα στους ενδιαφερόμενους μελετητές.

Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, έχοντας κύριο σκοπό τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της επτανησιακής κληρονομιάς σε όλες τις εκφάνσεις της, θεωρεί καθήκον της τη συλλογή και την ανάδειξη οικογενειακών βιβλιοθηκών και αρχείων, καθώς αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, και είναι προφανές ότι εκτιμά την κάθε είδους υποστήριξη σε αυτήν την προσπάθειά της.