Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συλλυπητήριο σημείωμα του Ανδρεά Παγκράτη για τον Σπύρο Καλούδη

Ανδρέας Παγκράτης
16 Ιανουαρίου 2024 / 11:42

«Με το θάνατο του Σπύρου Καλούδη, κλείνει ένα μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό κεφάλαιο για τον τόπο μας και την κοινωνία μας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συλλυπητήριο σημείωμα για τον θάνατο του βουλευτή Σπύρου Καλούδη εξέδωσε ο ο πρώην Νομαρχης Ανδρέας Παγκράτης:

Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για την απώλεια του συντρόφου, μέντορα και αδελφικού μου φίλου Σπύρου Καλούδη, συνοδοιπόρου και εμπνευστή μου σε μακροχρόνιους και πολύπλευρους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Στις αρχές αλλά και στη διάρκεια αυτής της μοναδικής, βαθιάς ανθρώπινης πολιτικής σχέσης και διαδρομής συναντήσαμε τεράστιες δυσκολίες, γιατί έπρεπε στον μικρόκοσμο μας να θέσουμε το πρόβλημα και το αίτημα της αλλαγής, στο πλαίσιο ενός άνισου – τότε – συσχετισμού δυνάμεων και απέναντι σε ένα παραδοσιακό μέτωπο συντηρητικών συμμαχιών που έμοιαζε ήδη συγκροτημένο.

Σ’ αυτήν τη διαδρομή είχαμε νίκες και ήττες, επιτυχίες και απογοητεύσεις, επιβεβαιώσεις και διαψεύσεις, αλλά ο Σπύρος Καλούδης είχε – πέρα από τα άλλα προτερήματα και προσόντα, το ήθος και την παιδεία του – την μοναδική ικανότητα να ξεφεύγει πάντοτε από το αρνητικό, να χτίζει γύρω του την ελπίδα νέων κόσμων, πάντοτε εφικτών, να σου επιτρέπει να ελευθερώνεσαι από το μικρό, το μίζερο, το ατομικό και ανελεύθερο. Μια ικανότητα δυσεύρετη πια  σ’ έναν κόσμο όλο και περισσότερο ρηχό.

Θα θυμάμαι πάντα, ως σφραγίδα ζωής και εξέλιξης, την ικανότητα του επίσης να αναλύει σε βάθος τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες να κατανοεί και να ερμηνεύει τη σκοπιμότητα τους. Κι αυτή η ικανότητα ανάλυσης εκφραζόταν πολύ συχνά ως δυσφορία, ως εικόνα ενός απρόσιτου εγώ με διαρκή αίσθηση μοναξιάς, γιατί με την πολιτική εντιμότητα του δεν δίστασε ποτέ να παραδεχθεί την ανεπάρκεια των μέσων παρέμβασης μας και να δηλώνει την αντίθεση του, τους δισταγμούς μιας εξουσίας που συναντούσε  δυσκολίες στο να λύσει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Αν και για μεγάλο διάστημα δίπλα ή και στο κέλυφος αυτής της εξουσίας, δεν έχασε ποτέ το πολιτικό του ένστικτο, την ακεραιότητα και την ανυπακοή του, δεν έπαψε ποτέ να επικεντρώνεται στο βασικό του μέλημα και στόχο, εκεί που οι συμπολίτες μας βίωναν τα μεγάλα αδιέξοδα, τη μεγάλη οικονομική αδυναμία και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Σήμερα, με το θάνατο του Σπύρου Καλούδη, κλείνει ένα μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό κεφάλαιο για τον τόπο μας και την κοινωνία μας.

Στην εποχή του φόβου, της παραίτησης και των μεγάλων ανισοτήτων η υπενθύμιση αυτού του κεφαλαίου, η επίκληση του θα είναι η ελάχιστη συνεισφορά που θα τιμούσε τη μνήμη του, τους πεισματικούς του αγώνες και την πολύπλευρη προσφορά του.

Καλό ταξίδι, σύντροφέ και αδελφικέ μου φίλε…

Ανδρέας Παγκράτης

Πρώην Νομάρχης