Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τουριστική Φέρουσα Ικανότητα και Τοπικές Κοινωνίες» - Εκδήλωση του Συλλόγου San Giacomo

Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo
22 Σεπτεμβρίου 2023 / 13:21

27 Σεπτεμβρίου 2023 στις 6 μμ στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Ιστορίας- Συνδιοργάνωση με την Επιτροπή Κατοίκων Πλάκας Αθήνας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo και η Επιτροπή Κατοίκων Πλάκας Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση για την προαγωγή του δημόσιου διαλόγου που αφορά στο ιδιαίτερα κρίσιμο και εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα με τίτλο «Τουριστική Φέρουσα Ικανότητα και Τοπικές Κοινωνίες».

Τα κοινά ζητήματα που απασχολούν τα δύο ιστορικά κέντρα, την Πλάκα  στην  Αθήνα και την παλιά  πόλη της Κέρκυρας συνδέονται όπως είναι γνωστό με την εξακολουθητική υπερέκθεση τους στον μαζικό τουρισμό . Το γεγονός αυτό προκαλεί ανισορροπίες και πολλαπλές δυσλειτουργίες στον αστικό χώρο των δύο περιοχών. στην ουσιαστική κατάργηση του ζωτικού δημόσιου χώρου, στην υποβάθμιση της πολιτισμικής τους αξίας, αλλά και στην συρρίκνωση και αλλοίωση του κοινωνικού και οικονομικού τους ιστού.

Με ευθύνη  της κεντρικής διοίκησης και πρωτοστάτη την αυτοδιοίκηση, η μελέτη, η εφαρμογή και η συνεχής παρακολούθηση της Φέρουσας Ικανότητας, ως επιστημονικού εργαλείου αποτίμησης και σχεδιασμού μιας βιώσιμης τουριστικής πολιτικής, είναι επείγουσα όσο ποτέ και κατά συνέπεια επιβεβλημένη. Με την σωστά σχεδιασμένη πολιτική μπορούν να προληφθούν αλλά και να  διορθωθούν  οι αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, στο αστικό και φυσικό περιβάλλον των περιοχών που προκαλούν φαινόμενα  υπερτουρισμού.  

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:

Ελένη Μαΐστρου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.

Γιώργος Ζαφειρίου, Πρόεδρος Επιτροπής Κατοίκων Πλάκας

Κώστας Τσουμάνης, Δρ. Τουριστικής Οικονομίας

Νίκος Τρίαντος, Πολιτιστικός Σύλλογος Σαν Τζιάκομο, Διπλ. Ηλ/γος M.Eng

Στάθης Καλύβας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης (Διαδικτυακή Σύνδεση)

Γιώργος Λιάλιος, Δημοσιογράφος (Διαδικτυακή Σύνδεση)

Marco Gasparinetti, Δημοτικός Σύμβουλος Βενετίας, Δικηγόρος (Διαδικτυακή Σύνδεση).

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στις 6 μμ στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιωαν. Θεοτόκη 72.