Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άνοιξε το θέμα «Υπερτουρισμός - Φέρουσα Ικανότητα» ο Σύλλογος San Giacomo

Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo
29 Σεπτεμβρίου 2023 / 10:49

Στην εκδήλωση-ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη ο Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo και η Επιτροπή Κατοίκων Πλάκας Αθήνας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση-ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 ο Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo και η Επιτροπή Κατοίκων Πλάκας Αθήνας με θέμα «Τουρισμός,  Φέρουσα Ικανότητα και Τοπικές Κοινωνίες».

Το κοινό γέμισε το αμφιθέατρο του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και παρακολούθησε με έντονο ενδιαφέρον τις εξαιρετικές εισηγήσεις των προσκεκλημένων είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω διαδικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων , ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ, και πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί ο υπερτουρισμός σε ιστορικά αστικά σύνολα εστιάζοντας και στην Κέρκυρα, ο κ. Γιώργος Ζαφειρίου, αρχιτέκτονας, Πρόεδρος επιτροπής Κατοίκων Πλάκας Αθήνας της ΕΛΛΕΤ παρουσίασε την σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της ιστορικής Πλάκας, ο κ. Κώστας Τσουμάνης, Δρ. Τουριστικής οικονομίας έθεσε το θέμα της μετάβασης από την αυθόρμητη ανάπτυξη του χθες σε ένα βιώσιμο τουρισμό, ενώ ο κ. Νίκος Τρίαντος, Ηλ/γος Μηχανκός, μέλος του Συλλόγου San Giacomo, ανέπτυξε το θέμα της φέρουσας  ικανότητας ενός τόπου.

Διαδικτυακά έκαναν παρέμβαση ο κ. Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Οξφόρδης και ο κ. Marco Gasparinetti, δημοτικός σύμβουλος Βενετίας, εκπρόσωπος της οργάνωσης πολιτών “Gruppo 25 Aprile” και πρόεδρος του Δικτύου οργανώσεων πολιτών ιστορικών πόλεων της Ν.Α. Μεσογείου.

ΦΩΤΟ@ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΝ ΤΖΙΑΚΟΜΟ

Ακολούθησαν στοχευμένες τοποθετήσεις τόσο των επικεφαλής ή εκπροσώπων των συνδυασμών για το α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης στις επικείμενες εκλογές, εκπροσώπων φορέων  και πολιτών και συζήτηση με έντονο προβληματισμό και ενδιαφέρον, αλλά και με την κοινή διαπίστωση ότι το πρόβλημα του υπερτουρισμού οξύνεται, και ότι απαιτούνται μέτρα ώστε η πόλη της Κέρκυρας και το νησί, γενικότερα, να είναι βιώσιμο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.  Επίσης, κοινή συνισταμένη πολλών τοποθετήσεων ήταν η μεγάλη σημασία ύπαρξης πολιτικής βούλησης αλλά και έντονης πίεσης εκ μέρους των πολιτών και η επιδίωξη συνεργασιών και συνεργειών για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας.

Στόχος του Συλλόγου San Giacomo ήταν αφενός να ανοίξει το θέμα για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, και αφετέρου να προσεγγίσει το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας για το οποίο υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και διαφορετικές απόψεις δεδομένου ότι αποτελεί σύνθετο θέμα που επηρεάζει διαφορετικές επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

 Υπό την έννοια αυτή, ο Σύλλογος εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των φορέων και πολιτών στην εκδήλωση καθώς και για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και τις απόψεις που κατατέθηκαν.

Κάνει δε σαφές ότι το θέμα του Υπερτουρισμού και της Φέρουσας ικανότητας μόλις άνοιξε και θα συνεχιστεί, μετά τις εκλογές, με δράσεις, διάλογο και συνεργασίες για μια καλύτερη πόλη, για μια πιο βιώσιμη Κέρκυρα.

 Ο Σύλλογος San Giacomo ευχαριστεί θερμά τους εισηγητές για τη συμμετοχή τους που ήταν καθοριστική για την επιτυχία της εκδήλωσης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την παραχώρηση της αίθουσας και τους χορηγούς για την ευγενική προσφορά τους.

Σημειώνεται ότι σύντομα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.sangiacomo.gr οι παρουσιάσεις των εισηγητών για όποιον ενδιαφέρεται.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ