Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έως και 20% κάτω η τουριστική κίνηση στους Παξούς

Παξοί
08 Ιουλίου 2023 / 11:11
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στο 60% - 70% οι πληρότητες στα καταλύματα. Κενά ακόμα και μέσα στην «καρδιά της σεζόν. Ο τουρισμός ενίσχυσε προσωρινά την στελέχωση του Κέντρου Υγείας αλλά και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με παραπάνω δρομολόγια

ΠΑΞΟΙ. Μειωμένη έως και 20% καταγράφεται η τουριστική κίνηση στον καταπράσινο και μικρό παράδεισο των Ιονίων Νήσων, τους Παξούς. Επαγγελματίες μάλιστα που βλέπουν να έχουν κενά στα καταλύματά τους, ακόμη και μέσα στην «καρδιά» της σεζόν, επιχειρούν να «βουλώσουν» τις τρύπες με εκπτώσεις και προσφορές της τελευταία στιγμής. «Η χρονιά είναι καλή αλλά όχι αυτό που κάποιοι περιέγραφαν στις αρχές του έτους για χρονιά ρεκόρ. Μέχρι στιγμής η σεζόν είναι λίγο πιο κάτω από πέρσι κατά 15% - 20% και έτσι θα πάει. Υπάρχουν ακόμα κενά στα καταλύματα τόσο για τον Ιούλιο όσο και για τον Αύγουστο. Επισκέπτες έχουμε κυρίως από τη Μ. Βρετανία και την Ιταλία, ενώ έρχονται και αρκετοί Έλληνες, λόγω της επίδρασης της σειράς Maestro. Ζητούν να δουν σημεία της δυτικής πλευράς που έγιναν γυρίσματα και νοικιάζουν βάρκες, καθώς δεν προσεγγίζονται διαφορετικά», επισήμανε στην «Ε» ο Δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος.

Δυσμένεια

 Μετά από μια εξαιρετική χρονιά που ήταν το 2022 και για τους Παξούς, οι καταλυματίες διαπιστώνουν φέτος μια δυσμένεια. «Τα πράγματα είναι μουδιασμένα χωρίς την ένταση και την οικονομική ευχέρεια της προηγούμενης σεζόν. Υπάρχουν κενά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Για να γεμίσουν γίνονται εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής. Φέτος λείπει η μεσαία τάξη που πολλοί βασιζόμασταν σε αυτή», ανέφερε στην «Ε» ο Γιώργος Λύχνος, καταλυματίας.

Στο 60%-70% οι πληρότητες

 Όπως τόνισε στην «Ε» ο πρώην Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λύχνος, οι πληρότητες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στο 60%-70%. «Μέχρι τις 20 Ιουλίου οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Υπάρχουν κενά. Ο κόσμος μετά την πανδημία που βγήκε και ξόδεψε, τώρα είναι συγκρατημένος», ανέφερε ο ίδιος.

Από τα ημερόπλοια

Στον αντίποδα η εστίαση πηγαίνει καλά. Βοηθούν βέβαια σε αυτό και οι επισκέπτες που έρχονται με τις ημερήσιες κρουαζιέρες. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παξών, καθημερινά προσεγγίζουν τον Γάιο 12 – 20 ημερόπλοια. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι επισκέπτες φτάνουν και τους 3.500 αν πρόκειται για ημέρα με φουλ δρομολόγια.

 Χωρίς προβλήματα η ακτοπλοϊκή σύνδεση

 Κι ενώ πάντως το χειμώνα η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα γίνεται με δυσκολία, το καλοκαίρι τα προβλήματα αυτά εξαφανίζονται. Υπάρχουν καθημερινά αρκετά δρομολόγια για να εξυπηρετήσουν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες.

Ενισχύθηκε και το Κέντρο Υγείας

Ακόμη μια θετική εξέλιξη που βλέπουν το καλοκαίρι, οι κάτοικοι του νησιού, λόγω της τουριστικής επισκεψιμότητας, είναι και η προσωρινή ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Παξών, με ιατρικό προσωπικό. Έτσι το έργο των δυο παθολόγων και της μιας παιδιάτρου που υπηρετούν εκεί συνδράμουν προσωρινά, ένας γιατρός γενικής ιατρικής και ένας αγροτικός. «Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί καλά. Έρχονται ενισχύσεις από την μικροκινητικότητα του ΕΣΥ, ενώ θα έρθει και επιπλέον πλήρωμα ΕΚΑΒ», διευκρίνισε ο κ. Βλαχόπουλος. Τα γνωστά ωστόσο προβλήματα θα ανακύψουν με την ολοκλήρωση της σεζόν.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.