Δευτέρα 03.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια σύνοψη: γιατί "τι είναι το τι είναι" και όχι απλά, "τι είναι";

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
13 Ιανουαρίου 2024 / 12:33
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Το ερώτημα "τι είναι" γνωστοποιεί τη γνώση προς τα μέσα και προς τα άλλα μέρη και επιταχύνει έτσι τη γνώση και τη γνώση της γνώσης

Ας φανταστούμε τα μέρη ενός όλου.  Στη συνέχεια, ας φανταστούμε τα μέρη να αλληλοσχετίζονται ως προς τη διάταξή τους στο χώρο, ώστε να σχηματίζουν ένα πλέγμα πολλαπλών και διασταυρούμενων συσχετίσεων  (χωροχρονικό σύμπαν). Κάποια στιγμή, εμφανίζεται κάπου στη μέση του πλέγματος και το μέρος που είναι η ατομική ανθρώπινη νόηση.

Αυτό το μέρος έχει ιστορία (εξέλιξη της ζωής). Μετά, αντιλαμβάνεται ότι υφίσταται επιδράσεις, ουσιαστικά αποτελώντας, διαρκώς, μια συνέπεια άλλων μερών (ας την πούμε συνείδηση ενεργούμενου ή παθητικότητας). Ύστερα, ότι ναι μεν είναι συνέπεια άλλων μερών, αλλά όχι όλων. Μετά, ότι προκαλεί και το ίδιο συνέπειες σε άλλα μέρη (συνείδηση δράστη ή ενεργότητας). Ύστερα, ότι κάποιες συνέπειες που προκαλεί ενεργητικά επιστρέφουν πίσω σε αυτό, ώστε να παθαίνει καινούριες συνέπειες και το ίδιο. Συνθέτοντας όλα αυτά, δημιουργεί τη γνώση πως είναι ένα ξεχωριστό μέρος ανάμεσα σε άλλα (συνείδηση εαυτού).

Το άτομό μας φέρει μέσα του υποδεέστερα μέρη που έχουν παραλάβει έτοιμη τη γνώση του “πώς να είσαι μέρος που φέρει γνώση” (γονίδια, κύτταρα, σώμα και αισθητήρια), άλλα που μαθαίνουν τη γνώση των ενεργημάτων και των παθημάτων του στην ατομική του ύπαρξη (εμπειρική γνώση) και άλλα μέρη που παράγουν νέα γνώση συνδυάζοντας τις προηγούμενες γνώσεις (συμβολική γνώση ή και γνώση των γνώσεων).

Με αυτή την περιγραφή λοιπόν, το μέρος που είμαστε του φυσικού σύμπαντος είναι ένα μέρος γνώσης της γνώσης (“επίγνωσης”). Ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας είναι η συνάντηση και ανταλλαγή έτοιμης γνώσης με άλλα μέρη που είναι μέρη γνώσης της γνώσης. Ως κορωνίδα της γνώσης της γνώσης του ίδιου του μέρους για τον εαυτό του, αλλά και των άλλων μερών με παρόμοια γνώση της γνώσης, έρχονται αυτά που συμβατικά ονομάζουμε συνείδηση και συναίσθηση.

Το ερώτημα "τι είναι" γνωστοποιεί τη γνώση προς τα μέσα και προς τα άλλα μέρη και επιταχύνει έτσι τη γνώση και τη γνώση της γνώσης. Από το “τι είναι ένα πορτοκάλι”, μέχρι το “τι είναι το σύμπαν, εγώ, η ζωή, ο θάνατος”. Αυτής, της με τη γλώσσα των λέξεων κοινοποίησης του ερωτήματος “τι είναι”, έχει προηγηθεί η συναισθητική του κοινοποίηση, με τη γλώσσα των συναισθημάτων – ως αγωνία σε κάθε συνάντηση με κάτι το άγνωστο.

Το ερώτημα "τι είναι" και η πρόγονός του αγωνία πότε ναυσιπλοούν με ούριους ανέμους λογικής αιτιοκρατίας και πότε προσαράζουν σε υφάλους μη κανονικότητας και χάους. Οι απαντήσεις οπωσδήποτε επιταχύνονται όταν οπλιστούν και με το συνοδό αυτογνωστικό ερώτημα  "τι είναι το τι είναι". Ή μάλλον, προϋποθέτουν το τελευταίο, απαραίτητα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.