Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι αριθμοί της ζωής μας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
20 Απριλίου 2024 / 13:29
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Η αρχέγονη πρώτη εκδοχή γνώσης δεν μπορεί παρά να είναι η ανίχνευση της ύπαρξης ενός φυσικού μέρους και της παύσης της. Η γνώση αυτή διαιρεί διαρκώς τον όλο αντιληπτό κόσμο στη μέση, ξανά και ξανά.

Στις μη μαθηματικές γλώσσες των λέξεων, οι αριθμοί ενσωματώνονται μάλλον ως «επίθετα», που χαρακτηρίζουν τις επαναληπτικές εμφανίσεις ενός φυσικού ή εννοιολογικού συμβάντος («ουσιαστικού»). Μία εμφάνιση ανά μία παρατήρηση σημαίνει 1, μία επανεμφάνιση στις 2 παρατηρήσεις σημαίνει πάλι 1, 2 διαφορετικές εμφανίσεις στις 2 παρατηρήσεις σημαίνουν 2 κ.ο.κ. Αυτοί, οι «φυσικοί αριθμοί», είναι και το αντικείμενο του κλάδου των μαθηματικών που ονομάζεται «διακριτά μαθηματικά».

Η φαινομενική ομοιότητα των φυσικών αριθμών με τις λέξεις προκαλεί την εντύπωση ότι πρόκειται απλώς για μια ακόμη μορφή συμβολισμού. Το 1 έναντι του 0 μπορεί να συμβολίσει άμεσα την ύπαρξη. Η υπαρξιακή θεώρηση των 1 και 0, ως  υπάρχω - παύω να υπάρχω,  τούς προσδίδει σημαντικές φιλοσοφικές προεκτάσεις (ή έστω μια εργαλειακή χρησιμότητα για το φιλοσοφείν), με τις οποίες παύουν να είναι μόνο συμβολικές οντότητες που μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε στο σχολείο για να αναλύουμε κάτι το πιο πολύπλοκο. Μάλιστα, οι φιλοσοφικές συνδέσεις δεν είναι καθόλου προφανείς στο δεκαδικό αριθμητικό σύστημα, με τους αριθμούς 0 ως 9, που έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιούμε, αλλά αναδεικνύονται χαρακτηριστικά στο δυαδικό σύστημα, όπου χρησιμοποιούνται ως σύμβολα μόνο οι αριθμοί 0 και 1.

Επιπρόσθετα, με το δυαδικό σύστημα μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πίστη αναπαράσταση του εσωτερικού των σύγχρονων υπολογιστών, αφού η διάσταση 0 ή 1 εύκολα και αυτονόητα αντιστοιχήθηκε σε μια λάμπα (λυχνία), αναμμένη για το 1 ή σβηστή για το 0.

Η αρχέγονη πρώτη εκδοχή γνώσης δεν μπορεί παρά να είναι η ανίχνευση της ύπαρξης ενός φυσικού μέρους και της παύσης της. Η γνώση αυτή διαιρεί διαρκώς τον όλο αντιληπτό κόσμο στη μέση, ξανά και ξανά.

Νόηση, υπολογιστές, ύπαρξη λοιπόν, ώστε το 0 και το 1 γίνονται  το σταυροδρόμι της τριπλής συνάντησης μεταξύ του βιολογικά νοητού, του τεχνητά νοητού και του φυσικού κόσμου! Ξεκινώντας από το αρχέτυπο δίπολο, όλα είναι ή μπορούν να νοηθούν ως συνδυασμοί του 0 και του 1.

Σαν να μην έφταναν αυτά, στη γνώση των μαθηματικών διαπιστώθηκε ιστορικά πως υπάρχει και μια βαθύτερη ακόμη πιο μυστηριώδης αναλογία των σχέσεων του φυσικού κόσμου με τις σχέσεις ανάμεσα στα μαθηματικά σύμβολα. Η αναλογία αυτή έχει επιτρέψει επανειλημμένα στο νοητό κόσμο των μαθηματικών να έχει προειδεί σχέσεις του φυσικού κόσμου που διαπιστώθηκαν αργότερα, για τις οποίες καμία ένδειξη από την εμπειρία δεν είχε προηγηθεί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η σχέση των μιγαδικών αριθμών με τη φύση του φωτός. Η αντιστοίχιση μερών του φυσικού κόσμου με τα σύμβολα των μαθηματικών μοιάζει έτσι να περιέχει την ελάχιστη δυνατή αυθαιρεσία (ή και καμία), σαν τα μαθηματικά να είναι εξαρχής «η γλώσσα του Θεού». Σαν οι τομές που πραγματοποιούν οι αριθμοί και οι δικές τους σχέσεις να γίνονται πολύ κοντά στις θέσεις όπου ανατέμνονται και επανασυρράπτονται μεταξύ τους και τα τα μέρη του φυσικού κόσμου…

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.