Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βασίλης Καββαδίας: «Πόσες ...Δήμητρες ξοδέψατε σήμερα;»

Βασίλης Καββαδίας
28 Απριλίου 2023 / 19:07

Ανοιχτή επιστολή του υποψήφιου βουλευτή Κέρκυρας του ΜέΡΑ25

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ). Το ευφυολόγημα(;) περί των ΔΗΜΗΤΡΩΝ ανήκει στον κ. Μητσοτάκη (πόσες ΔΗΜΗΤΡΕΣ κοστίζει ένα σουβλάκι).
 
Εμείς, απλά, του αφιερώνουμε το στίχο που έγραψε ο φίλος Σ.Δ:
 
“Κυριάκο, ποιος στα πέντε ευρώ το πήγε το σουβλάκι,
για να τα τρώνε τα καρτέλ κι όλο το παρεάκι;
Μιλάς εσυ για ΙΟUs σα να ’ναι η χολέρα,
που έχεις βάλει voucher ως και για τον αέρα.”
 
Σοβαρά τώρα.
Γράφω αυτή την ‘ανοικτή’ επιστολή γιατί τα δεξιά, κεντρώα και αριστερο-δεξιά trolls  έχουν πραγματικά αφηνιάσει, επειδή ένα κόμμα (το ΜέΡΑ25, εν προκειμένω) τόλμησε να στραφεί κατά των τραπεζών, δηλαδή, κατά των αφεντικών των … αφεντικών τους.
 
Αλήθεια, είναι τόσο τρομερό και φοβιστικό το σύστημα ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ επειδή
  • επειδή θα παρακάμπτεται το μονοπώλιο των συστημικών τραπεζών στις συναλλαγές;
  • επειδή τέτοια ψηφιακά και κυρίαρχα εργαλεία είναι χρήσιμα για κάθε χώρα σε περιόδους που υπάρχουν νέες διεθνείς τραπεζικές κρίσεις (όπως τώρα);
  • επειδή σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που όσο κι αν επιμένουν κάποιοι, η κρίση χρέους είναι εδώ και “βασιλεύει”, χρειάζονται τέτοια εργαλεία για να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και να αποφεύγονται οι “τρομοκρατίες” και οι εκβιασμοί των δήθεν εταίρων μας;
 
Προφανώς όλα αυτά δεν θα είχαν ιδιαίτερη σημασία, αν είχαμε αποκτήσει την κυριαρχία μας ως χώρα, μετά την έξοδο μας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 (όπως πανηγύριζε ο κ. Τσίπρας) και μετά την έξοδο μας από το “μεταμνημόνιο” ή την  “ενισχυμένη εποπτεία”  (πανηγύριζε τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Μητσοτάκης).

Αλλά τότε, γιατί μας τρομοκρατούν οι πληρωμένοι-πετσωμένοι κονδυλοφόροι τους, ότι η ΕΚΤ θα μας κλείσει τις τράπεζες αν, όπως ζητάει το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, ο ΦΠΑ πάει από το 24% στο 15% ή αν καταργηθεί ο ΗΡΑΚΛΗΣ, ή αν τα ξένα funds δεν μπορούν να αγοράζουν έναντι πινακίου φακής τα κόκκινα δάνεια (3ο ΣΥΡΙΖΑΪΚΟ μνημόνιο);

Εύκολη η απάντηση. Τα μνημόνια είναι εδώ και τα κόμματα του μνημονιακού τόξου (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) είναι και αυτά εδώ για να διευκολύνουν την απρόσκοπτη εφαρμογή τους.

Γι΄ αυτό ο τρόμος μπροστά στην εφαρμογή του συστήματος ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΟΔΥΣΣΕΑ, τη μείωση του ΦΠΑ, την κατάργηση της, κατά 100%, προκαταβολής φόρων των μικρομεσαίων, την επαναφορά στον έλεγχο της χώρας μας της Εφορίας (ΑΑΔΕ), της ΕΛΣΤΑΤ, την κατάργηση του ψευτο-χρηματιστήριου ενέργειας κλπ.
Ας μιλήσουμε όμως για το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το «Δήμητρα» είναι μια Δημόσια Δωρεάν Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών σε Ευρώ που δίνει διέξοδο σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από το ληστρικό αντίστοιχο των τραπεζών.
  • Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην Πολιτεία για στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής,
  • λειτουργεί ως ταμιευτήριο για τους πολίτες,
  • ενισχύει την εγχώρια παραγωγή,
  • μειώνει το κόστος μιας μελλοντικής τραπεζικής κρίσης,
  • αυξάνει τις άμυνες της δημοκρατίας μας απέναντι στις μισανθρωπικές και καταστροφικές επιταγές τρόικας και ολιγαρχίας – καθώς, εν δυνάμει, μπορεί να μειώσει το κόστος – και την καθυστέρηση – μιας μετάβασης σε εθνικό νόμισμα (αν αυτό απαιτήσει η συγκυρία).
Γιατί λέμε ότι δίνει διέξοδο σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από το ληστρικό αντίστοιχο των τραπεζών; Γιατί η κάθε ηλεκτρονική πληρωμή μας (για εξόφληση ρεύματος, νερού, τηλεφώνων κλπ)  επιβαρύνεται με προμήθεια της τράπεζάς, που κυμαίνεται από 0,60€ έως 1€, ενώ η μεταφορά ποσών από τη μία τράπεζα στην άλλη φθάνει τα 4,5 ευρώ. Αλήθεια, μέσα στο μήνα, πόσες τέτοιες ηλεκτρονικές πληρωμές κάνει ένα νοικοκυριό;
Ακόμα, αγοράζοντας πχ έναν καφέ και μια τυρόπιτα από το φούρνο της γειτονιάς με χρεωστική κάρτα, ο μικροεπαγγελματίας χρεώνεται από 10 έως 50 λεπτά του ευρώ ανά συναλλαγή. Ας αναλογιστούμε πόσες συναλλαγές με κάρτα λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα, κάθε λεπτό: τόσα είναι και τα 10, 20, .., 50 σεντς που μαζεύουν οι τράπεζες. Και ποιοι πλήττονται; Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις!
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το έτος 2021, το σύνολο των εσόδων των τραπεζών  από τέτοιου είδους προμήθειες στην Ελλάδα ήταν 1,4 δισ ευρώ, όταν το ΑΕΠ της χώρας ήταν 182,8 δισ. Ευρώ (δηλαδή οι προμήθειες των τραπεζών ήταν το 0,77% του ΑΕΠ)!!!! Μπορούμε λοιπόν αβίαστα να καταλάβουμε γιατί οι τράπεζες έχουν λυσσάξει με αυτές τις προτάσεις.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, αναφερθήκαμε σε ένα μόνο σημείο του συστήματος ΔΗΜΗΤΡΑ του οποίου η εφαρμογή θα ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπιχειρηματίες.
Επειδή όμως αυτή η ‘ανοικτή’ επιστολή μεγάλωσε επικίνδυνα, τα υπόλοιπα θα τα πούμε σε άλλες … ‘ανοικτές’ επιστολές.
 
Βασίλης Καββαδίας
 
Οικονομολόγος
Υποψήφιος Κέρκυρας του ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ