Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προϋπόθεση για τη μεταφορά των σκουπιδιών εκτός

editorial
07 Φεβρουαρίου 2018 / 15:09

Η επιμονή της στήλης στην υπόθεση των σκουπιδιών δεν γίνεται από αμηχανία. Ίσα, ίσα εκφράζονται φόβοι ότι η πρόσφατη, ιστορική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

και η παραταξιακή ομοψυχία που εκδηλώθηκε για το θέμα, απειλούνται από τη φύση των γεγονότων. Σωστά ο δ/ντής του ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη περιόρισε την αισιοδοξία του εκπροσώπου της δημοτικής Αρχής, Γ. Παντελιού, λέγοντάς του ότι η μεταφορά των σκουπιιών εκτός Κερκύρας προϋποθέτει την υπέρβαση του υφισταμένου ΠΕΣΔΑ για λόγους ανωτέρας βίας, ήγουν δηλ. έκτακτης κατάστασης. 

Η τεκμηρίωση του έκτακτου και επείγοντος θα πρέπει να γίνει τεκμηριωμένα ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών και των εμπλεκόμενων παραγόντων του υπουργείου: Δεν έχουμε που να μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας!

Η πιθανότερη απάντηση είναι: Πως δεν έχετε; Υπάρχει καινούργια εγκατάσταση στον κερκυραϊκό Νότο, της οποίας με δική σας ευθύνη εκκρεμεί η αδειοδότηση και η λειτουργία της! Σ' αυτήν την επιχειρηματολογία είναι βέβαιο ότι συμβάλει και η πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας, στην οποία περιγράφονται με μελανά χρώματα οι ευθύνες του Δήμου.

Η επίκληση του πολιτικού ζητήματος ώστε να αποκλεισθεί η χρήση της εγκατάστασης στα Μεσοράχια ως ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ επειδή στερείται προφανώς της κοινωνικής συναίνεσης δεν είναι εύκολο να προκαλέσει την αποδοχή του υπουργείου Εσωτερικών.

Η έλλειψη της συναίνεσης όμως δεν είναι πρόσχημα, υπογραμμίζεται από την χρονικά παρατεταμένη άρνηση της κοινωνίας εκεί να το αποδεχτεί, ταραχές και επεισόδια με μια νεκρή γυναίκα.

Ο γρίφος λύνεται με την απόφαση του υπουργείου και του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβούν σχεδιασμούς, ολιγωρίες και παρελθούσες αμετροέπειες και να πληρώσουν εντέλει το μάρμαρο ώστε να μην σκάσει στα χέρια τους το πολιτικό κόστος της Λευκίμμης. Με την επιβεβλημένη αναθεώρηση (σ.σ. για τους ίδιους λόγους) του ΠΕΣΔΑ και τη μετατροπή της εγκατάστασης στα Μεσοράχια σε πράσινο σημείο διαχείρισης, διαλογής των σκουπιδιών της περιοχής ενταγμένο σε μια νέα οπτική για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα.

Εφόσον κάτι τέτοιο έστω δρομολογηθεί, τότε πράγματι η Κέρκυρα βεβαιώνεται ότι στερείται σήμερα κυττάρου για την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών της και μέχρι να ολοκληρώσει τον νέο της σχεδιασμό θα πρέπει να διευκολυνθεί μεταφέροντας τα εκτός νησιού.