Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΛΜΕ: Προανήγγειλε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών

ΕΛΜΕ
25 Φεβρουαρίου 2024 / 14:32
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Αυτή θα είναι η 3η φορά, που η ΕΛΜΕ Κέρκυρας θα παραβρεθεί στην ίδια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ανακοίνωση της, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας γνωστοποιεί διεκδικεί λύση στο πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών και οργανώνει παρέμβαση διεκδίκησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας την Τρίτη 27/02 στις 19:30, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων. Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Αυτή θα είναι η 3η φορά, που η ΕΛΜΕ Κέρκυρας θα παραβρεθεί στην ίδια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Όλες τις προηγούμενες φορές, ακούσαμε από τις δημοτικές αρχές λόγια συμπάθειας και συμπαράστασης, εκφράστηκε η συμφωνία με τα αιτήματά μας, αλλά ταυτόχρονα εκφράστηκε από τη μία, η «αδυναμία» του Δήμου να υλοποιήσει έστω και ένα από τα αιτήματα που διατυπώσαμε και από την άλλη η απροθυμία να υλοποιήσει ακόμα κι αυτά που μπορούσε!

Έτσι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών που είναι και το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα, όπως δεν ασχολήθηκε και με τα άλλα ζητήματα που θέσαμε ως σωματείο (σίτιση, συνεννόηση με ΚΤΕΛ και ναυτιλιακές εταιρείες).

ΦΤΑΝΕΙ! ΩΣ ΕΔΩ!

Είναι γνωστό ότι σημαντικός αριθμός των εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα (μόνιμοι, νεοδιόριστοι, αναπληρωτές) προέρχονται από περιοχές εκτός νησιού. Επιπλέον, οι αναπληρωτές, που το σχολικό έτος 2022-23 έφτασαν να είναι το 25% του συνόλου των εκπαιδευτικών και που ήδη μέχρι τώρα έχουν φτάσει στις 52.000 προσλήψεις, προσλαμβάνονται «κατά κύματα» από τις αρχές Σεπτέμβρη, ακόμα και έως το Μάρτη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να βρουν σπίτι για τη διαμονή τους. Μεγάλος μάλιστα αριθμός εκπαιδευτικών, δουλεύουν σε αυτό το καθεστώς ομηρείας για πάνω από 10 χρόνια και μάλιστα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Σημαντικός αριθμός των εκπαιδευτικών έχουν οικογένειες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται:

-να συντηρούν δύο ή και τρία σπίτια (αρκετοί έχουν παιδιά που πλέον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ),

-να πηγαίνουν στις οικογένειές τους με κάθε ευκαιρία (Σαββατοκύριακα ή άλλες διακοπές), γεγονός που συνεπάγεται δυσβάσταχτες δαπάνες

-να κάνουν αιματηρές οικονομίες προκειμένου να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, καθώς ειδικά οι αναπληρωτές που προσλαμβάνονται από το Δεκέμβρη και μετά, κινδυνεύουν να μην πάρουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι να επαναπροσληφθούν.

Επιπλέον, και τη φετινή χρονιά πολλοί συνάδελφοι, αρνήθηκαν το διορισμό τους στην Κέρκυρα λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. Γιατί δεν είναι μόνο το ενοίκιο. Μαζί με το ενοίκιο, οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να τα βγάζουν πέρα με το σουπερμάρκετ, τα καύσιμα, το ρεύμα, τη θέρμανση και οι πενιχροί μισθοί που έχουμε, μαζί με τις ακόμα πιο πενιχρές αυξήσεις που μας πέταξε η κυβέρνηση, απλά δε φτάνουν για να βγει ο μήνας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας διεκδικεί από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας:

Δωρεάν σίτιση ή επίδομα σίτισης για τους συναδέλφους, ιδιαίτερα για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Συνεργασία των δήμων και της Περιφέρειας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη δωρεάν σίτιση όλων των εκπαιδευτικών, χωρίς τα απαράδεκτα όρια στον αριθμό των σιτιζομένων ή τις υψηλές τιμές.

Εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού οικημάτων για δωρεάν στέγαση όσων συναδέλφων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, επίδομα στέγασης για όλους τους συναδέλφους, ύψους 300 ευρώ. Να εξασφαλιστεί η ένταξη όλων των δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων, σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια.

Αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, ώστε να κατασκευαστούν με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, κατοικίες για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μένουν σε σύγχρονα, ασφαλή σπίτια, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.

Έκδοση πάσο με έκπτωση για τα πλοία της γραμμής και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ. Ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα.

Τώρα που πλέον έχει αλλάξει ο νόμος και δεν υπάρχει ο περιορισμός των 18.000 κατοίκων, οι νησιωτικοί δήμοι «μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής» στους υπαλλήλους (ν.5003/22).

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς -ειδικά τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές- να δώσουν το παρόν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.