Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δημήτρης Μπιάγκης για το Εφετείο Κέρκυρας

Εφετείο Κέρκυρας
23 Ιανουαρίου 2024 / 12:39

«Αποφασίζουν χωρίς εμάς και ζητούν και τα ρέστα»

ΚΕΡΚΥΡΑ (Δ. ΜΠΙΑΓΚΗΣ). Μέσω δημοσιευμάτων εφημερίδων, προσωπικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δηλώσεων γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης παραφιλολογίας αναφορικά με το Εφετείο της Κέρκυρας και τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός νέου δικαστικού χάρτη της χώρας καταργώντας το ιστορικό μας Εφετείο.

Η Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά, προβαίνει σε σχεδιασμούς επί χάρτου χωρίς σχέδιο, χωρίς λογική, χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, εν κρυπτώ. Δεν μας ξενίζουν δυστυχώς, ποσώς οι φόβοι και οι ανησυχίες, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις έσπευσε να καταθέσει ο «εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου στον Νομό της Κέρκυρας», Βουλευτής κ. Στέφανος Γκίκας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κέρκυρας, μέσω ανακοίνωσής του, καλεί τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου «να προβούν σε ρητές και εγγραφές δηλώσεις στήριξης της ύπαρξης του ιστορικού Εφετείου Κέρκυρας, ως αδιαπραγμάτευτη Αρχή και Αξία του τόπου», καθώς διαπίστωσε, πως δυστυχώς, έπεσαν στο κενό οι σαφείς διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κέρκυρας όμως ξέχασε δυστυχώς, πως λίγες μέρες πριν, στις 9/1/2024, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώπιον όλων των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ιονίων Νήσων και δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλία, Αιτωλοακαρνανία) με τη συμμετοχή μόνο των Βουλευτών της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας, χρωματίζοντας πολιτικά μια συνάντηση εργασίας παρά τον θεσμικό τους ρόλο, αφήνοντας στο περιθώριο τους νόμιμους εκπροσώπους του Νομού που δεν επέβαλλε τόσο αυτός, όσο και οι συνάδερφοί του (πρόεδροι των υπολοίπων Δικηγορικών Συλλόγων) - ως όφειλαν - στην εν λόγω σύσκεψη.

Είναι προφανές, πως η άποψή μας για το Εφετείο της Κέρκυρας είναι ξεκάθαρη και δεν χωρά καμιάς αμφισβήτησης και προέρχεται, τόσο από την επίσημη θέση της Παράταξής μας διαχρονικά, όσο και από την προσωπική θέση και στάση μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα της Κοινοβουλευτικής μας θητείας. Η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Εφετείου της Κέρκυρας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χωρά σε τούτη τη θέση καμιά πολιτική σκοπιμότητα.

Από την άλλη, θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε σε αυτό τον τόπο, πως πολιτική δεν παράγεται μέσα από δημοσιογραφικές διαρροές, αναρτήσεις και μονοσήμαντες κομματικές αναφορές, αλλά μέσα από ουσιαστικό διάλογο, συνεργασία που τιμά τους θεσμούς που εκπροσωπούμε και κυρίως την ίδια τη δημοκρατία μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ