Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Έλεγχος ασφάλειας και νομιμότητας εκ του μακρόθεν στα Περιφερειακά Αεροδρόμια

Δημήτρης Μπιάγκης
06 Φεβρουαρίου 2024 / 13:37

«Η μη διενέργεια επιτόπιων Αερολιμενικών Ελέγχων και δραστηριοτήτων σε καθημερινή βάση εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων», αναφέρει σε ερώτησή του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης με θέμα: «Έλεγχος ασφάλειας και νομιμότητας εκ του μακρόθεν στα Περιφερειακά Αεροδρόμια της χώρας»

Mε την εφαρμογή του N.4757/2020 καταργήθηκαν ΟΛΕΣ οι περιφερειακές υπηρεσίες της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, δημιουργήθηκε ένα σοβαρό κενό ασφάλειας καθώς καταργήθηκαν οι Αερολιμενικοί υπάλληλοι των Περιφερειακών Αερολιμένων, εκείνοι που καθημερινά επί 365 μέρες το χρόνο και επί 24ώρου βάσεως, με συστηματικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους, διασφάλιζαν την εφαρμογή των κανονισμών και της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.

Στην ουσία, ο έλεγχος της ασφάλειας και της νομιμότητας στα αεροδρόμια μετατράπησε σε εκ του μακρόθεν (ΑΘΗΝΑ) και μάλιστα για σαράντα δύο (42) αεροδρόμια, εβδομήντα δύο (72) αδειοδοτημένα ελικοδρόμια, σαράντα ένα (41) αδειοδοτημένα πεδία προσγείωσης (αεροδρόμια κατηγορίας Β) και τρία (3) αδειοδοτημένα υδατοδρόμια, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί στην επόμενη πενταετία.

Ο Βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, είτε την αναγκαία και επιβεβλημένη δημιουργία αποκεντρωμένης Μονάδας της Α.Π.Α. και στον Διεθνή Αερολιμένα Κέρκυρας, η οποία θα στελεχώνεται από αερολιμενικούς υπαλλήλους που υπηρετούν ήδη από ετών, κατ' αντιστοιχία με τη δρομολογούμενη δημιουργία Διευθύνσεων Τμημάτων της Α.Π.Α. στους αερολιμένες Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, είτε την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Υ.Π.Α. και Α.Π.Α. για την αξιοποίηση των αερολιμενικών της Υ.Π.Α. στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί το βέλτιστο δυνατό επίπεδο ασφαλείας.

«Η μη διενέργεια και η μη εκτέλεση των επιτόπιων Αερολιμενικών Ελέγχων και δραστηριοτήτων σε καθημερινή βάση εγκυμονεί αναμφιβόλως κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων.», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει: «Ο Διεθνής Αερολιμένας της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας» αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αεροπορικούς κόμβους της χώρας, ενώ στη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αερολιμένων στην εταιρεία FRAPORT, υπάρχει όρος, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να υπάρχει Κρατική Αεροπορική Αρχή σε όλα τα παραχωρημένα Αεροδρόμια..»