Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επί τάπητος ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας

Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας
09 Ιανουαρίου 2024 / 18:04

Σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Γιάννη Μπούγα, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Ιονίων Νήσων και δυτικής Ελλάδος, παρουσία βουλευτών

ΑΘΗΝΑ. Σήμερα 09/01/2024 μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Γιάννη Μπούγα, όλων των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ιονίων Νήσων και δυτικής Ελλάδος, στην έδρα του Υπουργείου και παρουσία βουλευτών των περιφερειών αυτών. 

 

Τον ΔΣΚ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Γιάννης Κοντός.

Παρών ήταν ο Βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, όπως αντίστοιχα παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, και οι Βουλευτές Λευκάδος, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

Αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν, ανά γεωγραφικά διαμερίσματα, και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

 

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ανάλυση της πρότασης του Υπουργείου για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.

Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι ο νέος δικαστικός χάρτης δεν περιέχει κατάργηση δικαστικών σχηματισμών και τείνει στην αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού της χώρας και στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης με την συνένωση όλου του α’ βαθμού δικαιοδοσίας (Ειρηνοδικών - Πρωτοδικών), μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την δημιουργία Επαρχιακών Δικαστηρίων. 

Κατόπιν εκτενούς συζήτησης, η οποία περιέλαβε αρκετά επιμέρους τοπικά ζητήματα (που αφορούν κυρίως περιφερειακές ενότητες με περισσότερα του ενός Ειρηνοδικεία ή Πρωτοδικεία), η ενημερωτική αυτή σύσκεψη έληξε αφού κατετέθησαν διάφορες επιμέρους προτάσεις. 

 

Επόμενη συζήτηση επί του θέματος του δικαστικού χάρτη θα πραγματοποιηθεί και στην Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων της 19/01/2024. 

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου δικαστικού χάρτη είναι να έχει ψηφιστεί ως το επόμενο 3μηνο και να εφαρμοστεί τουλάχιστον το 40% του δικαστικού χάρτη με το νέο δικαστικό έτος. 

 

Στη σύσκεψη ζητήθηκε από τον κ. Κοντό, από την ηγεσία του Υπουργείου, η διαβεβαίωση ότι δεν συζητείται η λειτουργία του Εφετείου της Κέρκυρας, η οποία διαβεβαίωση και εδόθη ρητά, με την επιπρόσθετη πληροφορία ότι και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Νίκος Μπέζας, σε άλλη αντίστοιχη σύσκεψη που παρέστη ζήτησε ακριβώς το ίδιο, όσον αφορά την Θεσπρωτία (που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Εφετείου Κέρκυρας). 

 

Στο περιθώριο της σύσκεψης ο Προεδρος του ΔΣΚ συναντήθηκε επίσης με τον παρόντα νέο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, αρμόδιο για τα Σωφρονιστικά, στον οποίον έθεσε, το ζήτημα των νέων Φυλακών.

 

Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι ήδη η Υπηρεσία του Υπουργείου τον ενημέρωσε για το ζήτημα των νέων Φυλακών Κερκύρας και για το στάδιο των έως τώρα δεσμεύσεων και ενεργειών και υπεσχέθη να επισκεφτεί την Κέρκυρα στα τέλη Ιανουαρίου, όποτε θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον ΔΣΚ για το θέμα αυτό.