Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ορκίστηκε ο νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής (photos - video)

Γιάννης Τρεπεκλής
20 Δεκεμβρίου 2023 / 19:17

«Η δημιουργική συνεργασία με όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο και όλες τις παρατάξεις, καθώς και με όλους τους φορείς αποτελεί γνώμονα της δράσης μας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ορκίστηκε σήμερα ο νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιαννης Τρεπεκλής ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ορκωμοσιών των νέων αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου.

Η ορκωμοσία του νέου Περιφερειάρχη αλλά και των 35 περιφερειακών συμβούλων παραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος.  Πλαισίωσε μουσικά Τμήμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η απερχόμενη Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, η απερχόμενη Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, οι τρεις νέοι Δήμαρχοι της Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, Γιώργος Μαχειμάρης και Βασίλης Χειμαριώτης, ο πρώην νομάρχης Ανδρέας Παγκράτης, ο πρώην Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, οι πρώην Δήμαρχοι Γιάννης Κούρκουλο, Σωτήρης Μικάλεφ, Κώστας Νικολούζος, ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας κ.α.

Μήνυμα ενότητας

Στην παρθενική του ομιλία, μετά το πέρας της τελετής, ο Γιάννης Τρεπεκλής από το βήμα της Ιονίου Ακαδημίας, έδωσε το στίγμα της διοίκησης που θα ακολουθήσει, ως νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, στέλνοντας μήνυμα ενότητας για όλα τα Ιόνια Νησιά.

«Η δημιουργική συνεργασία με όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο και όλες τις παρατάξεις, καθώς και με όλους τους αυτοδιοικητικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς αποτελεί γνώμονα της δράσης μας. Φιλοδοξούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική, ανεξάρτητη και αδέσμευτη περιφερειακή διοίκηση» επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.  

Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, απαρτίζεται πλέον από 35 συμβούλους. Από αυτές 21 έδρες λαμβάνει ο συνδυασμός του Γ. Τρεπεκλή, ενώ ο συνδυασμός της Ρόδης Κράτσα λαμβάνει 6 έδρες στη νέα σύνθεση του οργάνου.

Ο συνδυασμός Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών για τα Ιόνια Νησιά (ΑΝ.Α.Σ.Α) του Θεόδωρου Γαλιατσάτου λαμβάνει 3 έδρες. Επίσης 3 έδρες καταλαμβάνει η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού και δύο έδρες η παράταξη «Μένουμε Ιόνιο» με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ.

Από 1η Ιανουαρίου

Η νέα Περιφερειακή Αρχή αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2024. Την επόμενη κιόλας ημέρα (02-01-2024) ή διαφορετικά την πρώτη Κυριακή του νέου έτους (07-01-2024) θα πρέπει να γίνουν οι αρχαιρεσίες για την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίσουν το Προεδρείο του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου όπως και το νέο όργανο, την Περιφερειακή Επιτροπή (μετά την κατάργηση της Οικονομικής και Εκτελεστικής Επιτροπής).

Η θητεία τόσο της Περιφερειακής Αρχής όσο και των άλλων συλλογικών οργάνων είναι πενταετής και λήγει στις 31-12-2028.