Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλήρη στοιχεία για την «παγωμένη» εργολαβία στο Αχίλλειο ζητούν οι βουλευτές Αυλωνίτης και Μάλαμα

Αχίλλειο
07 Nov 2023 / 09:24

Αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών και Εσωτερικών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την κατάθεση πλήρους φακέλου για την εξέλιξη των έργων στο Αχίλλειο ζητούν, με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών, από κοινού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Κυριακή Μάλαμα. 

Οι δύο βουλευτές ζητούν όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την πορεία των έργων στο Αχίλλειο: οικονομοτεχνικά στοιχεία, μελέτες, οικονομικές προσφορές, αλληλογραφία ανάμεσα στον εργολάβο και τους φορείς του έργου, αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης και ότι άλλο έγγραφο σχετίζεται με τη διαχείριση του έργου.

Η κοινοβουλευτική παρέμβαση των δύο βουλευτών έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψής τους στο Αχίλλειο, μετά την ανακοίνωση της επικείμενης αποχώρησης του εργολάβου του έργου και της αποκαρδιωτικής εικόνας που παρουσιάζει σήμερα το εμβληματικό μνημείο.

Η αίτηση κατάθεσης εγγράφων, την οποία συνυπογράφουν ακόμη 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχει ως εξής:

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2023

Προς τις κυρίες και τον κύριο Υπουργό :

Πολιτισμού

Εθνικής Οικονομίας κι Οικονομικών

Εσωτερικών

Θέμα: Κατάθεση πλήρους φακέλου εξέλιξης του έργου “Αποκατάσταση κι Ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα (Β Φάση)”.

Στις 25 Οκτωβρίου 2023 ανακοινώθηκε μέσω δελτίου τύπου του βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Στεφάνου Γκίκα, η αποχώρηση της εργολάβου εταιρίας “Σιδηροδρομικά Έργα Α.Τ.Ε.”, από το έργο “Αποκατάσταση κι Ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα (Β’ Φάση).

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στα μέσα ενημέρωσης, η εν λόγω εταιρία, η οποία είχε οριστεί ανάδοχος της υλοποίησης του έργου το 2020, ζήτησε συμπληρωματική σύμβαση χρηματοδότησης από την ΕΤΑΔ Α.Ε. για την ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς είχε αναλάβει το έργο με έκπτωση 49,4%.

Η εικόνα των έργων σήμερα είναι αποκαρδιωτική, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλά ερωτήματα για αναστηλωτικές επιλογές που έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού κι οι οποίες κυριολεκτικά έπληξαν εμβληματικά σημεία του Αχιλλείου, όπως το γνωστό ασπρόμαυρο δάπεδο των κήπων που αντικαταστάθηκε με “ταρτάν”, το οποίο ήδη φέρει πολύ σοβαρά σημάδια αλλοίωσης.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλούμε να κατατεθούν στο Σώμα :

  1. Η Απόφαση Ένταξης της Πράξης 2329/10.04.2020
  2. Η Απόφαση τροποποίησης της Πράξης 1865/11.08.2020
  3. Τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που υπέβαλλε ο Δικαιούχος κι ο Ανάδοχος του έργου.
  4. Οι μελέτες και τα στοιχεία για τις υπεργολαβίες για τα 11 υποέργα του του Φυσικού Αντικειμένου της Πράξης και συγκεκριμένα, τα Υποέργα 1 (εργασίες αποκατάστασης κτιρίου), 9 (εργασίες αποκατάστασης κλίμακας Heine),  10 (εργασίες αναβάθμισης υποσταθμού μέσης τάσης) που υλοποιούνται από την ΕΤΑΔ ΑΕ. Επίσης, τις μελέτες για τα υποέργα 2,3,4,11 (εργασίες συντήρησης, προμήθειας ικριωμάτων, υλικών συντήρησης και αναθέσεις συντήρησης), που υλοποιούνται από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και τις μελέτες για τα υποέργα 5,6,7,8 (εκπόνηση μελετών εφαρμογής και φωτισμού, την παραγωγή του εποπτικού υλικού, προμήθεια όλων των μουσειακών κατασκευών της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί εντός του ανακτόρου, δημιουργία των πολυμεσικών εφαρμογών, την προμήθεια του εξοπλισμού τους καθώς και στην προμήθεια όλου του φωτιστικού εξοπλισμού), που υλοποιούνται από την Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
  5. Τις οικονομικές προσφορές των υπολοίπων 9 ενδιαφερομένων και τις εκπτώσεις που πρότειναν σε ένα έργο, στο οποίο επικρατούν ειδικές συνθήκες που έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
  6. Τα τεύχη της σύμβασης με τους αναλυτικούς όρους υλοποίησης του έργου.
  7. Όλη την ενδιάμεση αλληλογραφία ανάμεσα στην εργολάβο εταιρία και τους Φορείς Υλοποίησης του Έργου καθώς και τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
  8. Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά του Υπουργείο Πολιτισμού, να κατατεθούν οι μελέτες για τις σωστικές κι αναστηλωτικές παρεμβάσεις που προκρίθηκαν κι ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στο δάπεδο των Κήπων, το οποίο σήμερα παρουσιάζει κάκιστη εικόνα.
  9. Τις αποφάσεις των συνεδριάσεων της Ομάδας Παρακολούθησης του έργου, που είχε συσταθεί από τον Πρωθυπουργό, και η οποία σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων συνεδρίαζε σε εβδομαδιαία βάση.
  10. Κάθε άλλο έγγραφο που σχετίζεται με την διαχείριση του συγκεκριμένου έργου.

Οι αιτούντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αναγνωστόπουλου Αθανασία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Κασιμάτη Νίνα
Κοντοτόλη Μαρίνα
Λινού Αθηνά
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιώτα
Χρηστίδου Ραλλία