Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φτάσαμε Νοέμβριο για να επαναδημοπρατηθούν τα άγονα μαθητικά δρομολόγια

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
03 Nov 2023 / 08:44
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Διαμαρτυρία στην πρώην νομαρχία σήμερα το πρωί από γονείς του Γυμνασίου Κασσιόπης και του Ειδικού Σχολείου Βελονάδων για τις σχολικές μεταφορές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην επαναδημοπράτηση των 38 άγονων μαθητικών δρομολογίων προέβη επιτέλους η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, κι ενώ στο μεταξύ μαθητές και γονείς βρίσκονται εδώ και δυο μήνες στα «κάγκελα», αφού η μετακίνηση στο σχολείο έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικό «Γολγοθά», από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Χρειάστηκε να παρέλθει ένα ικανό χρονικό διάστημα για να βγει τελικά στον «αέρα», μόλις το μεσημέρι της Τετάρτης (1/11), η επαναληπτική διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα εναπομείναντα δρομολόγια, για τα οποία δεν είχε εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από τους μεταφορείς κατά την πρώτη διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου να καταθέσουν την προσφορά τους για περισσότερα του ενός ή για το σύνολο των δρομολογίων, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να πετύχουν την έγκαιρη άφιξη των μαθητών στις σχολικές μονάδες τους (λαμβάνοντας υπόψιν την ώρα έναρξης των μαθημάτων). Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η αξιολόγηση των σφραγισμένων προσφορών από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή, και εφόσον δεν διαπιστωθούν προβλήματα, θα μπορέσει να γίνει η κατακύρωσή τους στους αναδόχους, προκειμένου τα δρομολόγια να μπορέσουν να ξεκινήσουν κάποια στιγμή μέσα στο Νοέμβριο.

Τα 38 μαθητικά δρομολόγια που παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφορούν συνολικά σε 902 μαθητές σε όλο το νησί. Εξ αυτών οι 613 είναι μαθητές από τη Βόρεια Κέρκυρα, όπου εντοπίζονται και τα σοβαρότερα προβλήματα, καθώς τα περισσότερα δρομολόγια δεν εκτελούνται έως σήμερα. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έλειψαν οι κινητοποιήσεις τόσο από γονείς όσο και από μαθητές, ζητώντας από την Περιφέρεια να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο πάρα τις υποσχέσεις που εισέπρατταν, κανένα από τα χρονοδιαγράμματα που τους δόθηκε δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία να μην έχει τέλος για εκείνους.

 

Νέα διαμαρτυρία

 

Μάλιστα σήμερα στις 10 το πρωί οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις (Λ.Τ) Κασσιόπης και του 2ου Ειδικού Σχολείου στους Βελονάδες, θα προβούν σε διαμαρτυρία στην πρώην νομαρχία ζητώντας το αυτονόητο. Σημειώνεται ότι και στα δυο αυτά σχολεία δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο, καθώς όλα είχαν αποβεί άγονα, με αποτέλεσμα οι γονείς να επωμιστούν την μεταφορά, όπου ήταν εφικτό, διαφορετικά οι μετακινήσεις των παιδιών προς και από τα σχολεία, γίνονταν με την υπεραστική γραμμή του ΚΤΕΛ ή με τη βοήθεια των παππούδων και των γιαγιάδων. «Το μέλημά μας είναι τόσο να μην ξανασυμβεί παρόμοια παράλογη καθυστέρηση όσο και η επίσπευση έναρξης δρομολογίων στον ελάχιστο χρόνο. Η υπομονή των γονέων έχει δοκιμαστεί. Φτάσαμε 1η Νοεμβρίου για να επαναδημοπρατηθούν τα δρομολόγια», ανέφερε στην «Ε» η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου με Λ.Τ. Κασσιόπης Κατερίνα Στογιάννου.

 

Ζορμπάς: Καμία καθυστέρηση

 

Μιλώντας πάντως στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κάποια καθυστέρηση στην επαναδημοπράτηση των άγονων δρομολογίων.

 «Έπρεπε πρώτα να κλείσει ο πρώτος διαγωνισμός, να κατακυρωθούν τα άγονα και να γίνουν πιο προσιτά για τους αναδόχους στην επαναληπτική διαδικασία», δήλωσε ο ίδιος. Όπως είπε μάλιστα σε άλλες περιοχές στη χώρα, τα άγονα δρομολόγια είναι πολύ περισσότερα και ότι σε τοπικό επίπεδο από τη στιγμή που δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για κάποια δρομολόγια, αναπόφευκτα θα κατέληγαν άγονα.

Παράλληλα τόνισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει αρχίσει να κινεί τις διαδικασίες για τον μεγάλο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, μέσω του  Δυναμικού Συστήματος Αγορών (με τη χρήση του ΕΣΗΔΗΣ), για την μεταφορά των μαθητών για τα επόμενα τρία σχολικά έτη. Όπως είπε, ο διαγωνισμός έχει περιθώριο να «ανέβει» μέχρι την Άνοιξη του 2024.

 

Υπάρχει ενδιαφέρον

 

Σε ό,τι αφορά πάντως την παρούσα φάση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας Παναγιώτη Μαυρόπουλο, ήδη υπάρχουν που μεταφορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη των άγονων δρομολογίων. «Από τον κλάδο μας θα καλυφθούν τα δρομολόγια. Μερικές διαδρομές είναι πιο προσιτές. Ωστόσο στα mini bus  και στα ταξί οι τιμές είναι πολύ οριακές», τόνισε ο ίδιος.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.