Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτέλους, ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας!

ΕΦΑ Κέρκυρας
16 Φεβρουαρίου 2017 / 12:15
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια με καθυστερήσεις και εμπόδια, το κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού παρέλαβε αυτήν τη βδομάδα το ανακαινισμένο και ανανεωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Την Πέμπτη αναρτήθηκε στη Διαύγεια η πράξη ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού και της επανέκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Κέρκυρας .
Το κλιμάκιο του Υπουργείο Πολιτισμού που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Μουσείου, επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό περίπου 4,5 εκ.€. Η αρχική εκτίμηση τοποθετούσε την επαναλειτουργία του το 2015, ωστόσο οι εργασίες αναστήλωσης του ακινήτου, που είχε αναλάβει η Διεύθυνση Μουσείων, έφεραν στο φως κτηριακά προβλήματα που καθυστέρησαν αρκετά την πρόοδο των εργασιών.
 
Ένα σύγχρονο μουσείο
 
Μολονότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Μουσείου το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση από το 2012, οι άνθρωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων, δουλεύουν ακόμα πυρετωδώς για τις τελευταίες πινελιές. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πάντως ότι το Μουσείο είναι ριζικά ανανεωμένο με διαφορετική και σύγχρονη παρουσίαση των εκθεμάτων.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας, χτίστηκε μεταξύ 1962-1965. Αρχικός σκοπός του ήταν να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα από το ναό της Αρτέμιδος στην Κέρκυρα. Το 1994 επεκτάθηκε με την προσθήκη δύο ακόμη αιθουσών με εκθέματα από τις πιο πρόσφατες ανασκαφές στην Παλαιόπολη.
 
Μετά το Πάσχα
 
Τα εκθέματα της Μόνιμης Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κερκύρας καλύπτουν όλες τις χρονικές περιόδους της ιστορίας του νησιού από τους προϊστορικούς, ιστορικούς μέχρι και ρωμαϊκούς χρόνους. Το σημαντικότερο έκθεμα της έκθεσης αποτελεί το γιγαντιαίων διαστάσεων λίθινο αέτωμα της Γοργούς (μήκους 17,2μ. -ύψους 3,18μ.) προερχόμενο από το ναό της θεάς Αρτέμιδος, καθώς επίσης και το Λιοντάρι του Μενεκράτη που βρέθηκε στο χώρο του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας και χρονολογείται στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ. 
Η Αρχαιολογική υπηρεσία έχει δεσμευτεί ότι το Μουσείο θα επαναλειτουργήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, πιθανότατα μετά το Πάσχα. Προϋπόθεση ωστόσο είναι να γίνουν προσλήψεις, καθώς για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου, θεωρείται απαραίτητο να διπλασιαστεί το ήδη υπάρχον προσωπικό.
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.