Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ερωτηματικό η ημερομηνία των εκλογών στα Επιμελητήρια της χώρας

Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας
20 Ιουλίου 2023 / 11:24
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Υποτονικό προς ώρας το κλίμα στην Κέρκυρα. Προβληματίζει ο σκόπελος με τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων για την συγκρότηση ψηφοδελτίου

KΕΡΚΥΡΑ. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις αρχαιρεσίες στα Επιμελητήρια όλης της χώρας που έχουν οριστεί να γίνουν, το διάστημα από 15 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου, μετά από δυο αναβολές που προηγήθηκαν τα έτη 2021 και 2022.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, διοικήσεις ορισμένων Επιμελητηρίων της χώρας, ζήτησαν προ ημερών με επιστολές τους προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, την αναβολή των αρχαιρεσιών για άλλον έναν χρόνο, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και της συμμετοχής μελών τους στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Ως εκ τούτου επειδή δεν θα  έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να «τρέξουν» τις υποψηφιότητές τους για τα Επιμελητήρια ζητούν την μεταφορά των αρχαιρεσιών εντός του 2024. Την αντίθεσή του πάντως σε μια νέα αναβολή των εκλογών έχει εκφράσει ο Πρόεδρος της  Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης, σύμφωνα με το thesseconomy.gr.

Στο μεταξύ, τα περισσότερα Επιμελητήρια της χώρας, μεταξύ αυτών και της Κέρκυρας, έχουν συγκροτήσει ήδη τις εκλογικές επιτροπές. Ενήμερη για τα όσα έχουν προηγηθεί είναι και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κέρκυρας. «Αναμένουμε την απόφαση της κυβέρνησης. Είναι θέμα ημερών να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ορισμένα Επιμελητήρια ζητούν την παράταση των εκλογών. Το δικός μας δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Προσωπικά θέλω να γίνουν οι εκλογές, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος Γιώργος Χονδρογιάννης.


1-3 Δεκεμβρίου στην Κέρκυρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής του Επιμελητήριου Κέρκυρας (23/06), που προηγήθηκε των γεγονότων οι εκλογές έχουν οριστεί  να διεξαχθούν στις 1,2 και 3 Δεκεμβρίου από τις 9 π.μ. – 5 μ.μ. και τις τρεις ημέρες στην έδρα του Επιμελητηρίου (Αριστοτέλους 2). Στον Δήμο Παξών οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3/12 από τις 9 π.μ.-5 μ.μ.

 

Τα μέλη του προκειμένου να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να είναι ταμειακώς ενήμερα  έως και  το έτος 2022 και να έχουν εγγραφεί στο Επιμελητήριο μέχρι και τις  30 Νοεμβρίου 2022. Η θητεία του νέου ΔΣ που θα προκύψει, είναι τετραετής σύμφωνα με την νομοθεσία.

Υποτονικό το κλίμα

Προς το παρόν πάντως και εν μέσω τουριστικής περιόδου και την ενασχόληση πολλών επαγγελματιών στον κλάδο αυτό, το κλίμα είναι υποτονικό. Κάποιες πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει, ωστόσο ο σκόπελος με τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων για την συγκρότηση ψηφοδελτίου δημιουργεί προβληματισμό. Απαιτούνται δηλαδή τουλάχιστον 62 και η απαιτούμενη ποσόστωση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ του Επιμελητηρίου Κέρκυρας αποτελείται από 31 πρόσωπα.
Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος έχει εκφράσει ο υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων της  Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Βασίλης Καλούδης. Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,  την κάθοδό του βολιδοσκοπεί το μέλος του Δ.Σ. Σπύρος Σπαής.

Σε ό,τι αφορά τον σημερινό Πρόεδρο Γιώργο Χονδρογιάννη, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, καθώς προς ώρας δεν έχει αποφασίσει αν θα διεκδικήσει ακόμη μια θητεία στη διοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εκλογές που διενεργήθηκαν το 2017 συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες δυο μόνο συνδυασμοί. Η «Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Συνεργασία» με επικεφαλής τον κ. Χονδρογιάννη και το «Ανοιχτό Επιμελητήριο»  με επικεφαλής τον Φιλόθεο Στέλλα.

Κάθε τέσσερα χρόνια

Εκ του νόμου οι Επιμελητηριακές εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, όμως ήδη έχουν δοθεί δύο παρατάσεις στη θητεία των οργάνων διοίκησης σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Κανονικά δηλαδή, οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιούνταν τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο με τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου εκείνης της χρονιάς, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά διεξαγωγής των εκλογών για το διάστημα 15-22 Νοεμβρίου 2022. Μεσολάβησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις του στη χώρα με αποτέλεσμα  για να δοθεί και δεύτερη αναβολή και να μετατεθούν οι εκλογές στο διάστημα 15 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου του 2023.

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.