Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τιμή στη μνήμη του Έκτορα Γιαλοψού

Έκτορας Γιαλοψός
06 Ιουλίου 2023 / 13:48
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Το όνομά του δίδεται σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

ΑΘΗΝΑ. Το όνομα του κερκυραϊκής καταγωγής πεσόντα των Ιμίων, Έκτορα Γιαλοψού, θα δοθεί σε ένα από τα τέσσερα παράκτια περιπολικά πλοία τύπου «Island» που παραλαμβάνονται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η σχετική απόφαση, υπ’ αριθμόν 69, ελήφθη κατά την 24η Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, που διεξήχθη την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023.

Αναλυτικότερα, στην εν λόγω απόφαση για την ονομασία του πλοίου ως P289 «ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ», αναφέρεται το εξής αιτιολογικό:

“Ο Αρχικελευστής (ΗΝ/ΑΥ) Γιαλοψός Έκτορας του Βασιλείου (ΑΜ Υ-1581) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Κατετάγη στην ΣΜΥΝ ως Δόκιμος Υπαξιωματικός στις 9/9/1985. Ονομάστηκε Δόκιμος Κελευστής στις 11/7/86, Κελευστής στις 9/9/88, Επικελευστής στις 26/9/90 και Αρχικελευστής στις 26/9/93. Έλαβε Πτυχίο Συντηρητή Ελικοπτέρου Α/Υ ΑΝ/AQS-13B και Χειριστή Συσκευών Ε/Π στις 20/3/95. Ο Έκτορας Γιαλοψός ήταν μέλος του τριμελούς πληρώματος του Ε/Π  Agusta Bell-212, που κατέπεσε κατά τα γεγονότα των Ιμίων στις 31 Ιανουαρίου 1996.

 Προήχθη στον Βαθμό του Ανθυπασπιστή 188020(Ν.1911/90 παρ 2 άρθρου 22 σε συνδυασμό με άρθρο 7 του ΝΔ 445/74) «καθώς απώλεσε την ζωή του κατά την πτώση του Ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου».

 Προήχθη στον Βαθμό του Πλοιάρχου (ΦΕΚ 514/07-07-02009) «καθώς απώλεσε την ζωή του σε εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο και προδήλως και αναμφισβήτητα λόγω αυτού».”

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, τα υπόλοιπα τρία παράκτια περιπολικά τύπου «Island» που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό θα λάβουν τα ονόματα: P197 – «ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», P198 – «ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και P288 – «ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ», όλοι τους ηρωικώς πεσόντες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα ονόματα των άλλων δύο επίσης πεσόντων κατά τη νύχτα των Ιμίων (31 Ιανουαρίου 1996), μελών του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου Agusta Bell-212 «ΠΝ21» (Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης και Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος), έχουν ήδη δοθεί στην 6η και την 7η πυραυλακάτους τύπου Super Vita του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα περιπολικά «Island»

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε φάση παραλαβής τεσσάρων περιπολικών πλοίων τύπου «Island» τα οποία μέχρι πρότινος υπηρετούσαν στις τάξεις της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ (USCG). Συνολικά, κατά την περίοδο 1985-1992, ναυπηγήθηκαν 49 πλοία του τύπου αυτού για την USCG, εκ των οποίων σήμερα είναι ενεργά τα 37 με διάφορους χρήστες. Πρόκειται για πλοία εκτοπίσματος 168 τόνων, μήκους 34 μέτρων, πλάτους 6,4 μέτρων και βυθίσματος 2,2 μέτρων. Έχουν πλήρωμα 16 ατόμων και αυτονομία 2.900ν.μ.

Έναντι του ποσού των 39 εκατ. ευρώ, στη χώρα μας παραχωρούνται τέσσερα πλοία (με προοπτική για περισσότερα) που υπηρετούσαν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Η συμφωνία καλύπτει τα έξοδα δια θαλάσσης μεταφοράς τους στην Ελλάδα, εργασιών γενικής συντήρησης και αποκατάστασης/ενεργοποίησης, υποστήριξης και προμήθειας ανταλλακτικών, καθώς και εκπαίδευσης. Ήδη, την Τρίτη 4 Ιουλίου κατέπλευσαν ρυμουλκούμενα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας τα δύο πρώτα πλοία του τύπου, με τα δύο επόμενα να αναμένονται εντός του Καλοκαιριού. Εκτός από τις εργασίες συντήρησης, πριν από την ένταξή τους σε ελληνική υπηρεσία, τα εν λόγω σκάφη προβλέπεται να αποκτήσουν σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών, επιτήρησης και ναυτιλίας, καθώς και νέο τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού. Πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παλαιά περιπολικά σκάφη τύπου «Nasty» και «Esterel» που χρησιμοποιεί σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό.

ΦΩΤΟ: ΓΕΝ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».