Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μνήμη και τιμή στον ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Εκτορα Γιαλοψό. 26 χρόνια μετά. Αφιώνας Δήμου Βόρειας Κέρκυρας

ΕΚΤΟΡΑΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ
21 Φεβρουαρίου 2022 / 13:18

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικές αρχές, αξιωματικοί των Ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και πολίτες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τη μεγαλοπρέπεια  που αρμόζει και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου  2022 η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Έκτορα Γιαλοψό στην κοινότητα Αφιώνα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Φέτος συμπληρώνονται 26 χρόνια από τα γεγονότα των Ιμίων, όπου οι τρείς αξιωματικοί του ΠΝ που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996, έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων.

Την ευθύνη της διοργάνωσης από πλευράς Δήμου Βόρειας Κέρκυρας είχε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γεώργιος Μαχειμάρης και το Δημοτικό Συμβούλιο  ενώ από την κοινότητα Αφιώνα η Πρόεδρος Αγγελική Λευθεριώτη, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ο πολιτιστικός σύλλογος και η οικογένεια  του ήρωα.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία στον  Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη από τον Πανοσιολογιότατο καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παλαιοκαστρίτσας πατέρα Σωσίπατρο.

Ακολούθησε η τέλεση  επιμνημόσυνης δέησης στο ηρώο για τον  ήρωα  του ΠΝ Πλοίαρχο Έκτορα Γιαλοψό ο οποίος καταγόταν από τον Αφιώνα.

Το νόημα της ημέρας απέδωσε ο κ. Σούκερας Δημήτριος Αντισυνταγματάρχης (ΑΣ) ΕΑ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  οι πολιτικές αρχές , αξιωματικοί των Ενόπλων δυνάμεων , των σωμάτων ασφαλείας εν ενεργεία κατά ιεραρχική τάξη, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης , συλλογικοτήτων  και πολίτες.
 Ειδικότερα οι κ.κ :  Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου,  βουλευτές Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης ,Δημήτριος Μπιάγκης,  Ανώτερος Διοικητής Φρουράς και Διοικητής Ναυτικού Σταθμού Κέρκυρας  Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού  Θεόδωρος  Δημητρακόπουλος, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, εκπρόσωπος της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  Αντιδήμαρχος Δημήτριος Κατέχης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας Αντιδήμαρχος Σωκράτης Ανδριώτης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Παναγιώτης Παπαδάτος, Αστυνομικός Δ/ντής Κέρκυρας κ. Ματθαίος Γιαννούλης εκπρόσωπος του Γενικού Περιφερειακού Δ/ντή Ιονίων Νήσων της Ελληνικής Αστυνομίας, Ανθυπασπιστής Αγάθος Ιωάννης  εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμενάρχη Κέρκυρας ,Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Παλαιοκαστριτών  Ρέβης Γεώργιος, Σημαιοφόρος (Ε) Κωνσταντίνος Μαρτίνης ΠΝ προϊστάμενος Ναυτικού Παρατηρητηρίου Αγίου Στεφάνου.

Τη Ένωση απόστρατων αξιωματικών Στρατού  παράρτημα Κέρκυρας  εκπροσώπησε ο κ. Σούκερας Δημήτριος Αντισυνταγματάρχης (ΑΣ) ΕΑ.
Την Ένωση απόστρατων αξιωματικών ναυτικού παράρτημα βορειοδυτικής Ελλάδος ο πρόεδρος  κ. Δημήτριος Κουτσοδόντης , ενώ το Σύνδεσμο εφέδρων αξιωματικών ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου  Βόρειας Κέρκυρας  κ. Νικοπάσχος Δημήτριος.

Επίσης οι κ.κ:  Αντιδήμαρχοι Βόρειας Κέρκυρας  Σκέμπρης Θεοφάνης και  Σπυριδούλα Κόκκαλη,  επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Ενωτική κίνηση» στο ΔΣ Βόρειας Κέρκυρας  Ασπιώτης Σπυρίδων, περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων Αντώνιος Σουρβίνος,  δ/ντρια αγροτικών υποθέσεων Ιονίου Μαρία Κανάρη  εκπρόσωπος του Συντονιστή Αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου,  δημοτικοί σύμβουλοι,  πρόεδρος της κοινότητας Αφιώνα Αγγελική Λευθεριώτη, πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Αφιώνα  Νικόλαος Μουζακίτης  ,πρόεδροι και μέλη τοπικών συμβουλίων –νύν και παρελθόντων ετών  του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών συλλόγων νυν και παρελθόντων ετών . 
Εκ μέρους της οικογένειας ο κ. Σπυρίδων Γιαλοψός.
 

Αν και το επιθυμούσαν,  ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων, ο Διοικητής Νομού και ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Θιναλίων , δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αφού βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση στο πλοίο  Euroferry Olympia.

Στο μνημείο του ήρωα κατατέθηκαν στεφάνια εις μνήμην κατά την οριζόμενη σειρά βάσει πρωτοκόλλου και εθιμικής τάξης, ενώ στο προσκλητήριο των αθάνατων ηρώων αντήχησαν τα ονόματα  με τις προαγωγές  που τους έχουν απονεμηθεί με Προεδρικά διατάγματα (ΠΔ 106/13-2-2009 τεύχος Γ και ΠΔ 514/7-7-09 τεύχος Γ):  
Πλοίαρχος Π.Ν Εκτορας Γιαλοψός
Αντιναύαρχος ΠΝ Χριστόδουλος Καραθανάσης
Αντιναύαρχος ΠΝ Παναγιώτης Βλαχάκος.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η δημοτική φιλαρμονική Αυλιωτών Δήμου Βόρειας Κέρκυρας υπό τη δ/νση του κ.Σπυρίδωνα Κασταμονίτη.  

 «Όπως εκφράζουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας, δεν πρέπει να λησμονούμε, πως η μεγαλύτερη αναγνώριση της θυσίας αποδίδεται, όχι αρθρώνοντας τυπικούς λόγους, αλλά ζώντας στο πέρασμα του χρόνου μαζί με τους ήρωες μας».