Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απεργιακός ξεσηκωμός σήμερα για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

Απεργία
07 Μαρτίου 2023 / 11:27

Απεργίες, συγκεντρώσεις και πορεία στην Κέρκυρα από εργαζόμενους, δασκάλους, καθηγητές, μαθητές, φοιτητές και γονείς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια φωνή με την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται και η Κέρκυρα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται αύριο ανά τη χώρα, για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο.

Με απεργίες, συγκεντρώσεις και συλλαλητήριο απαντούν εργαζόμενοι, δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, γονείς και φοιτητές της Κέρκυρας που βγαίνουν αύριο στους δρόμους ανήμερα, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με αίτημα την άμεση και πλήρη απόδοση των πραγματικών ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη και την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, καθώς και των κινδύνων για την ανθρώπινη ζωή στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους μαζικής συγκέντρωσης.

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, καλώντας σε συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί έξω από το χώρο, όπου στεγάζεται και σε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι συγκλονιστικές εικόνες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη μας γεμίζουν οργή. Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μετωπική σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών που άφησε πίσω της 57 νεκρούς, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υποσχέσεις για την αναζήτηση των αιτιών και δεν θα επιτρέψουμε να κρυφτούν πίσω από δήθεν ανθρώπινα λάθη».

Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ

Η κινητοποίηση υποστηρίζεται από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας, το οποίο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση τα Σωματεία του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα στις 12 το μεσημέρι στο ΕΚΚ. Παράλληλα εκφράζει την συμπαράστασή του στις απεργίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και του Σωματείου Εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΕΛΜΑ).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «Κανείς και καμία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μέσα σε αυτό το τοπίο ακραίας διάλυσης των δημόσιων υποδομών για την ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων και για την ιλιγγιώδη αύξηση της κερδοφορίας».

Προσυγκέντρωση στα Λύκεια

Στο μεταξύ, σε προσυγκέντρωση στα Γενικά Λύκεια στις 11.30 το πρωί καλούν ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας που συμμετέχουν στην απεργία, το Συντονιστικό κατάληψης Τεχνών Ήχου και Εικόνας, μαθητές αλλά και η Ένωση Γονέων. Οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν στο ΕΚΚ με πορεία διαμαρτυρίας και θα ενωθούν με τον υπόλοιπο κορμό της κινητοποίησης προχωρώντας στη συνέχεια από κοινού σε συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

Μεταξύ των διεκδικήσεων που προτάσσουν είναι οι σύγχρονες δημόσιες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων του κλάδου, ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς, όπως και σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές .

Διαμαρτυρία στο Μαράσλειο

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΚ στις 11.30 το πρωί θα συμμμετάσχει και ο Σύλλογος Σπουδαστών του ΙΕΚ Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων, όπως και οι Ομάδες Γυναικών Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ. Μάλιστα οι Ομάδες Γυναικών καλούν μισή ώρα νωρίτερα σε διαμαρτυρία, στο Μαράσλειο, με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, τιμώντας, όπως επισημαίνουν, με αγώνες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ