Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χριστούγεννα στην μεγαλόπρεπη Βιέννη: Σαν να βρέθηκα μέσα στις σελίδες ενός παραμυθιού…

Βιέννη
04 Ιανουαρίου 2023 / 15:11

Εάν αναρωτιέστε που χτυπά καρδιά των Χριστουγέννων η απάντηση είναι μία… Βιέννη…

Τέτοιες μέρες η Βιέννη γιορτάζει όσο καμιά άλλη πόλη της Ευρώπης. Από τη στιγμή που θα φτάσει κανείς στο ιστορικό κέντρο πάντοτε υπό την υπόκρουση χριστουγεννιάτικων μελωδιών που αγκαλιάζουν την πόλη θα ξεκινήσει να διασχίζει ατέλειωτους λαμπερούς δρόμους με εκατομμύρια λαμπιόνια και πολύχρωμα στολίδια αρχίζοντας από την περίφημη Ρίνγκστρασε.Το πνεύμα και η συνεισφορά της αυστριακής πρωτεύουσας είναι διάχυτα σχεδόν σε κάθε ιστορική πλευρά αυτής της πολυπολιτισμικής πόλης που δεν έχει πάψει ούτε μία μέρα της ζωής της να είναι μεγαλόπρεπη και αυτοκρατορική.



Η αυστριακή πρωτεύουσα είναι επιβλητική καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όμως η μαγεία και η ατμόσφαιρα την περίοδο των γιορτών απλά εκτοξεύεται. Με τον ποταμό Δούναβη να «φλερτάρει» την πόλη, η Βιέννη εμπεριέχει ένα μείγμα αρχιτεκτονικής που αντιπροσωπεύει πολλές περιόδους και στυλ, από τα περίτεχνα μνημεία της Μπαρόκ εποχής έως την απόρριψη του υψηλού διακοσμητικού ύφους του 20ου αιώνα. Σαφώς η ακμή της είναι κάτι το οποίο συνέβη κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα γεγονός επίσης που μαρτυράταιαπό τα πιο σημαντικά κτίρια και αξιοθέατα όπως το Ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας Χόφμπουργκ, την Όπερα, τα μουσεία φυσικής ιστορίας & τέχνης, το Κοινοβούλιο που μοιάζει σαν αρχαίο ελληνικό ναό και πολλά ακόμη.



Θα μπορούσα να σας περιγράφω ώρες ατελείωτες την εμπειρία μου σε αυτήν την πόλη καθώς ένιωσα από την πρώτη στιγμή σαν να βρίσκομαι σε ένα υπαίθριο μουσείο. Εκεί που η μυρωδιά και η γεύση του φρεσκοψημένου αυστριακού στρούντελ συνοδεύεται από ένα σκηνικό από ο χρόνος έχει αφήσει ανέπαφο. Όπερα, μουσική, κονσέρτα και μουσεία είμαι βέβαιη πως είναι τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό κάθε φορά που σκέφτεστε την αυστριακή πρωτεύουσα. Όμως είναι πολλά παραπάνω… κάθε στοά, κάθε γλυκό, κάθε επιβλητικό καφέ έχει τη δική του ιστορία να σας πει και το σίγουρο είναι πως θα σας συγκινήσουν.



Ωστόσο η γαστρονομική ποικιλομορφία της βιεννέζικης κουζίνας είναι ένα αξιοθέατο που προσελκύει τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Ξεκινώντας από το καφέ ζαχαροπλαστείο Demelτου 1786 από όπου κάποτε μέχρι και η γαλαζοαίματη Σίσσυ προμηθεύονταν τα γλυκά της μέχρι το θρυλικό εστιατόριο Landtmann όπου το βιεννέζικο σνίτσελ θεωρείται must προτείνω να επισκεφθείτε όσο περισσότερα ιστορικά καφέ και εστιατόρια μπορείτε συνδυάζοντας αυθεντική τοπική κουζίνα,  όμορφες διηγήσεις που οι ντόπιοι θα χαρούν να μοιραστούν μαζί σας & ατέλειωτη ιστορία.

Εκεί που κάποτε στα ίδια ακριβώς πλακόστρωτα απολάμβανε κάποτε τις βόλτες της όλη η ελίτ της Ευρώπης, στα ιστορικά της καφέ οι λόγιοι αντάλλασαν φιλοσοφικές συζητήσεις, ευγενείς και προσωπικότητες του θεάτρου έπιναν τον βιενέζικο «einspanner» τους σε συνοδεία με το «χάλι του βασιλιά» το διάσημο αποδομημένο pancake τους που ακούει στο όνομα kaiserschmarn.

Μνημεία απαράμιλλης ομορφιάς και αρχιτεκτονικής αξίας, αριστοκρατική πολυτέλεια σε όλο της το μεγαλείο, αυτοκρατορικά παλάτια, γοτθικά οικοδομήματα, ανεπανάληπτες γεύσεις και το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά και την κανέλα να μας κρατά την πιο γλυκιά συντροφιά σε όλο το ταξίδι. Πρόκειται για την πατρίδα των τεχνών και της κλασικής μουσικής, του βαλς και της γοητείας, πατρίδα του Φρανς Σούμπερτ και του ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόυντ, το ταξίδι αυτό μου επιβεβαίωσε πως κατατάσσεται ως η πιο ονειρεμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της εορταστικής περιόδου.