Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Φ.Ε. Μάντζαρος στο «World Orchestra Festival» της Βιέννης

Βιέννη
19 Ιουλίου 2016 / 14:54

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη Βιέννη θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα η Φιλαρμονική «Μάντζαρος», για να λάβει μέρος στο «World Orchestra Festival», ως η μοναδική ελληνική συμμετοχή για φέτος.

Συγκεκριμένα, τμήμα του Μουσικού Σώματος απαρτιζόμενο από 50 περίπου μουσικούς της Φιλαρμονικής, θα μεταβεί στην αυστριακή πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στο εν λόγω φεστιβάλ, το διάστημα 28-31 Ιουλίου. 
Το «World Orchestra Festival» διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 2013 και ήδη έχει αποκτήσει σημαντική φήμη σε διεθνές επίπεδο. Τελεί δε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και του Δημάρχου Βιέννης. Το φεστιβάλ αποτελεί πολύτιμη εμπειρία για τους συμμετέχοντες μουσικούς και ιδίως για τους νεότερους, καθώς έχει διαγωνιστικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, περιλαμβανομένων σεμιναρίων που διεξάγονται στην Μουσική Ακαδημία της Βιέννης. 
 
Η αίθουσα Musikverein
 
Αναμφίβολα όμως, κορυφαία στιγμή για τους συμμετέχοντες σε αυτό, είναι οι συναυλίες στην περίφημη αίθουσα της Musikverein. H συγκεκριμένος χώρος, που εγκαινιάστηκε το 1870 και η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία Νικόλαο Δούμπα, θεωρείται το σήμα κατατεθέν για την μουσική της Αυστρίας, αλλά και της κεντρικής Ευρώπης γενικότερα. 
Εκεί, η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη, θα ερμηνεύσει τα έργα Alvamar Ouverture του James Barnes, Greek Folk Song Suite του Franco Cesarini και Kyklades του Hardy Mertens. Όσον αφορά το μουσικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η «Μάντζαρος» υπό τη διεύθυνση του Σωκράτη Άνθη στο διαγωνιστικό σκέλος του φεστιβάλ (το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Vienna Boys Choir Concert Hall), αυτό θα περιλαμβάνει το Fate of the Gods του Steven Reineke και το προαναφερθέν Alvamar Overture. Η ουβερτούρα αυτή θα παρουσιαστεί και στο workshop στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του υπαρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά. 
 
Η Πλατεία του Δημαρχείου Βιέννης
 
Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και συναυλία στην Πλατεία του Δημαρχείου Βιέννης, όπου το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών της Φιλαρμονικής θα ερμηνεύσει έργα των Επτανησίων μουσουργών Ιωσήφ Καίσαρη, Αλέξανδρου Γκρεκ, Παύλου Καρρέρ, Διονυσίου Βισβάρδη και Σπύρου Δουκάκη, επίσης υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Ρουβά. 
Η συμμετοχή στο «World Orchestra Festival» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εμφανίσεις της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» τα τελευταία χρόνια και έρχεται κατόπιν προσκλήσεως που έλαβε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Όπως τονίστηκε στη σχετική ενημέρωση εν όψει του ταξιδιού, η συμμετοχή στο εν λόγω φεστιβάλ κατέστη εφικτή κυρίως χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική ήταν η συμβολή της προέδρου της Lyra Concerts, Sophie Andrée, όσον αφορά το οργανωτικό σκέλος, όπως επίσης και των χορηγών Boehringer Ingelheim και Aegean Airlines.