Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρίγη συγκίνησης στις σχολικές γιορτές των ακριτικών νησιών

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
27 Οκτωβρίου 2022 / 11:15

Την σχολική γιορτή στην Ερείκουσσα τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ. Ρίγη συγκίνησης στους λιγοστούς κατοίκους των ακριτικών νησιών σε Ερείκουσσα και Μαθράκι προκάλεσαν οι σχολικές γιορτές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.


 
Στην Ερείκουσσα τη μαθητική γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος που μετέβησαν νωρίς το πρωί στο ακριτικό νησί γι’ αυτό το σκοπό.



ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εκεί τους περίμεναν οι εκπαιδευτικοί Αποστολία Ρούση και Μαρία Χονδρογιάννη μαζί με τους τέσσερις μόλις μαθητές που έχει το νησί. Οι δυο, εξ' αυτών, η Αορέλια και ο Λέο φοιτούν στο δημοτικό, στην δ’ και στ’ τάξη αντίστοιχα, ενώ στο νεοϊδρυθέν νηπιαγωγείο, ο 4χρονος Αργύρης και ο 5χρονος Παΐσιος είναι οι πρώτοι μαθητές στην ιστορία του.



ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα μικρά αγοράκια είναι τα παιδιά της δασκάλας κ. Ρούση, χάρη στα οποία το ακριτικό νησί απέκτησε φέτος το νέο αυτό σχολικό «κύτταρο».
 
Οι μαθητές και οι δασκάλες ντυμένοι τσολιάδες, ετοίμασαν ένα θεατρικό δρώμενο για τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του νησιού προκαλώντας δάκρυα χαράς σε όλους τους παρευρισκόμενους που τους χειροκρότησαν εγκάρδια και δυνατά.


 ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο Μαθράκι
 
Ιδιαίτερη και συγκινητική ήταν και η μαθητική γιορτή στο Μαθράκι. Ο μοναδικός μαθητής του σχολείου ο 10χρονος Τάσος, ύψωσε ψηλά το φρόνημα των κατοίκων τραγουδώντας τον Εθνικό μας Ύμνο αλλά και το «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της εποποιίας του ’40 που έχει ταυτιστεί με τη Σοφία Βέμπο.


 
ΦΩΤΟ@ΤΖΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η μαθητική γιορτή στο Μαθράκι, είχε και μια άλλη βαρύτητα, καθώς ήταν η τελευταία  που γίνεται στο ακριτικό νησί, για τη ώρα τουλάχιστον, μια που ο μαθητής μαζί με τη μητέρα του αποχωρούν σε ένα μήνα περίπου και το σχολείο που μπήκε φέτος στο δεύτερο έτος λειτουργίας του θα σιωπήσει και πάλι.
 
Το μήνυμα του μαθητή ήταν και πάλι ένα.«Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω το έθνος».

 
 




 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ