Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε αναστολή λειτουργίας το Δημοτικό Σχολείο Μαθρακίου

Μαθράκι
25 Οκτωβρίου 2022 / 11:58

Ο μοναδικός μαθητής του σχολείου φεύγει από το νησί μετά από ενάμιση περίπου χρόνο διαμονής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα χρόνο πριν, τέτοιες ημέρες, ο 9χρόνος Τάσος, ο μοναδικός μαθητής του Δημοτικού Μαθρακίου, ετοιμαζόταν να σηκώσει τη γαλανόλευκη για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση στους λιγοστούς κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Ένα χρόνο μετά, ο μαθητής της δ’ τάξης, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να μετακομίσει στην Τήλο, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα όμως, την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού, που άνοιξε μόλις πέρσι τις πύλες του μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες.

Το σχολείο που μπήκε φέτος στο δεύτερο έτος λειτουργίας του ετοιμάζεται να σιωπήσει και πάλι μετά την αποχώρηση του μοναδικού μαθητή. Η ιστορία του 10χρονου αγοριού έγινε πέρσι ευρέως γνωστή στο πανελλήνιο, ως ο μοναδικός μαθητής στο ακριτικό νησί, χάριν του οποίου το σχολικό κουδούνι του δημοτικού ήχησε μετά από 21 χρόνια απόλυτης σιωπής.



Προσδοκίες

Οι προσδοκίες και οι ελπίδες που γεννήθηκαν με την έλευση του 9χρονου τότε Τάσου και της μητέρας του στο νησί ήταν μεγάλες. Και μόνο ότι μια νέα οικογένεια αποφάσισε να εγκατασταθεί στο νησί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, έδωσε μεγάλη χαρά στους κατοίκους, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο μήνυμα για την εκπαίδευση στα ακριτικά νησιά. Φέτος, ο 10χρονος Τάσος θα υψώσει για τελευταία φορά από το ακριτικό νησί την ελληνική σημαία για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Στο πλευρό του όπως πάντα θα βρίσκεται η μητέρα του Τζένη Γιαννοπούλου, η δασκάλα του αλλά και οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού για να τον καμαρώσουν και να τον χειροκροτήσουν. Μετά, περί τα τέλη Νοεμβρίου, η οικογένεια θα πάρει το δικό της δρόμο και το σχολείο θα σιωπήσει. Νέος προορισμός η Τήλος. Ένα νησί που αριθμεί συνολικά 100 μαθητές και έχει όχι μόνο δημοτικό, αλλά και γυμνάσιο και λύκειο.

«Ο κύριος λόγος που φεύγουμε είναι η καλή ψυχολογία του Τάσου. Είναι δύσκολο να είναι εδώ ως το μόνο παιδί στο νησί. Οι δυσκολίες δεν μας πείραξαν ποτέ, προσαρμοστήκαμε από την πρώτη στιγμή. Αν δεν υπήρχαν δυσάρεστες καταστάσεις δεν θα είχαμε πρόβλημα να μείνουμε», δήλωσε στην «Ε» η κ. Γιαννοπούλου.

Δεν κλείνει

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο, το δημοτικό σχολείο δεν θα κλείσει, αλλά θα τεθεί σε αναστολή λειτουργίας για μια πενταετία. Διάστημα που στο μεταξύ ο μαθητικός πληθυσμός μπορεί να αλλάξει.

«Αυτό προβλέπεται από τη διαδικασία. Ένα σχολείο δεν κλείνει αλλά μπαίνει σε αναστολή λειτουργίας για πέντε χρόνια, διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί ο μαθητικός πληθυσμός να αλλάξει. Η εκπαιδευτικός που υπηρετεί εκεί δεν θα χάσει τη θέση της. Θα απορροφηθεί σε σχολείο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας», τόνισε στην «Ε» ο κ. Αγγελόπουλος.

Μετά την θλιβερή αυτή είδηση που γνωστοποίησε η μητέρα του μαθητή μέσα από την προσωπική της σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μόνο σε ένα από τα Διαπόντια νησιά ηχεί αυτή τη στιγμή, το σχολικό κουδούνι, στην ακριτική Ερείκουσα.

Εκεί λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό για δυο μαθητές, ενώ φέτος ιδρύθηκε ένα νέο σχολικό «κύτταρο», το νηπιαγωγείο, για άλλα δυο παιδάκια. Όσον αφορά τους Οθωνούς, το όνειρο των κατοίκων να ακούσουν και πάλι το σχολικό κουδούνι να «χτυπάει» παραμένει, έως ότου το νησί γεμίσει και πάλι από παιδιά.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ