Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενεργειακή επιδότηση για τα ελαιοτριβεία ζητά η Μερόπη Υδραίου

Ελαιοτριβεία
26 Οκτωβρίου 2022 / 15:08

Παρέμβαση της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας σε τρεις υπουργούς για τη στήριξη των ελαιοτριβείων και τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία και η επιβίωση των ελαιοτριβείων, ζητώντας να υπάρξει επιδότηση για τα ελαιοτριβεία, σε ότι αφορά στην ενεργειακή κατανάλωση, ανάλογη με αυτή που χορηγήθηκε στα αρτοποιεία και στις βιομηχανίες άρτου (περίπου 0.604 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Η επιδότηση αυτή, όπως αναφέρει η Δήμαρχος, πρέπει να καλύψει το πεντάμηνο της συγκομιδής της ελιάς από τον Οκτώβριο έως το Φεβρουάριο στο οποίο καταγράφεται και ο κύριος όγκος του κύκλου εργασιών των ελαιοτριβείων.

Η Μερόπη Υδραίου επισημαίνει ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στη βιωσιμότητα αυτών των μικρών επιχειρήσεων και στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος του πρωτογενούς τομέα, το οποίο αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Υδραίου προς τους Υπουργούς:

Προς
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
 
Κύριοι Υπουργοί

Επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να θέσω το ζήτημα της επιβίωσης εκατοντάδων ελαιοτριβείων σε όλη τη χώρα.
Είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την αύξηση του ενεργειακού κόστους που δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στη βιωσιμότητα αυτών των μικρών επιχειρήσεων και στην παραγωγική διαδικασία αλλά και την ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος του πρωτογενούς τομέα, το οποίο αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί έμπρακτα σε αυτές τις επιχειρήσεις αφού για τα ελαιοτριβεία το ενεργειακό κόστος συνιστά ένα δυσβάσταχτο βάρος.
Μια πρόταση που θα μπορούσε να υιοθετηθεί είναι να υπάρξει ανάλογη επιδότηση για την ενεργειακή κατανάλωση, ανάλογη με αυτήν που χορηγήθηκε στα αρτοποιεία και στις βιομηχανίες άρτου.

Η επιδότηση αυτή πρέπει να καλύψει το πεντάμηνο της συγκομιδής της ελιάς από τον Οκτώβριο έως το Φεβρουάριο στο οποίο καταγράφεται και ο κύριος όγκος του κύκλου εργασιών των ελαιοτριβείων.

Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δει με προσοχή αυτή τη ρεαλιστική και ορθολογική πρόταση.

Με εκτίμηση,
Μερόπη Υδραίου
Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων