Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλαγή πλεύσης για τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων

ελαιοτριβεία
21 Οκτωβρίου 2022 / 17:17

Στην Κέρκυρα τον ερχόμενο μήνα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων των ελαιοτριβείων της Κέρκυρας τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Παρασκευής στο Επιμελητήριο, ο Σύλλογος των Ελαιοτριβαίων του νομού, με αφορμή τις μεγάλες αυξήσεις της ενέργειας και τις επιπτώσεις στην παραγωγή του ελαιόλαδου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωκράτης Κρητικός, αναφέρθηκε στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, καθώς μετά τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επόμενο είναι να αυξηθούν και οι τιμές στα ελαιοτριβεία.

Επί τάπητος

Η συζήτηση, παρουσία του βουλευτή ΝΔ Στ. Γκίκα, των Αντιπεριφερειαρχών Κ. Ζορμπά και Σπ. Ιωάννου, του δημοτικού συμβούλου Γ. Καλούδη και του εκπροσώπου του ΜέΡΑ 25 Κέρκυρας Β. Καββαδία, επικεντρώθηκε ωστόσο στην εξεύρεση λύσης για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, ζήτημα το οποίο παραμένει ανοιχτό εδώ και χρόνια. Ο κ. Κρητικός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν, προκειμένου για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας των βιοαποβλήτων, βάσει μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με έμφαση στη διάθεση εδαφοβελτιωτικών προϊόντων, κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία στις πρωτοβουλίες του αείμνηστου Αντιπεριφερειάρχη Σάκη Τσούκα για το σκοπό αυτό.

Ειδικότερα η μέθοδος που κατέληξε το Εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ υπό τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή Απ. Βλυσίδη, αφορούσε πέρα από την επεξεργασία την αξιοποίηση όλων των παραπροϊόντων της διαδικασίας ελαιοποίησης με την ίδρυση κατάλληλης βιομηχανικής μονάδας στην Κέρκυρα, η οποία θα επεξεργάζονταν όλα τα απόβλητα από τα 53 ελαιοτριβεία του νησιού. Η μονάδα θα αποτελούσε ένα σύγχρονο βιοδυιλιστήριο μηδενικής παραγωγής αποβλήτων και η βιωσιμότητά του θα βασιζόταν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Με την αλλαγή ωστόσο της διοίκησης της ΠΙΝ το ενδιαφέρον, όπως τονίστηκε, σταδιακά ατόνησε και η υπόθεση παραμένει στάσιμη. «Βρήκαμε το οικόπεδο, βρέθηκε επενδυτής, θα προσφέραμε και δωρεάν την μελέτη αλλά έμεινε η υπόθεση στο ράφι», επισήμανε ο κ. Κρητικός.

Τι είπε ο Σπ. Ιωάννου

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η σημερινή Περιφερειακή Αρχή για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και στα προβλήματα χρηματοδότησης του έργου βασιζόμενο στην μελέτη του κ. Βλυσίδη. «Το Υπουργείο μας είπε ότι δε θα χρηματοδοτήσει το έργο 100%, διότι δεν είναι μέσα στις δυνατότητες και στις νομοθετικές προβλέψεις.

Πρέπει απαραίτητα να υπάρξει ιδιώτης επενδυτής, ένα είδος ΣΔΙΤ, χωρίς όμως να συμμετέχει το κράτος ή η Περιφέρεια. Μέσα στα δυο χρόνια αυτά που αναλάβαμε βρέθηκε ιδιώτης. Η μελέτη του κ. Βλυσίδη ήταν για μονάδα κόστους 12 - 14 εκατ. ευρώ. Ο ιδιώτης κατέληξε ότι ήταν παρακινδυνευμένο γι’ αυτόν και ότι δεν θα μπορούσε να επενδύσει παραπάνω από 6 εκατ. ευρώ σε μια τέτοια μονάδα, καθώς δεν θεωρεί βιώσιμη μια τέτοιου είδους επεξεργασία για παραγωγή εδαφοβελτιωτικών υποπροϊόντων», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Αλλαγή πλεύσης

Όπως είπε, πλέον εξετάζεται μια άλλη λύση για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, με διαφορετικό μοντέλο από εκείνο που πρότεινε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εστιάζει δηλαδή στην παραγωγή ενέργειας από την επεξεργασία των βιοαποβλήτων και όχι μόνο, μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη με απόλυτη επιτυχία στο Ισραήλ. Ωστόσο, προκειμένου το project να έχει αίσια έκβαση απαιτείται η εκπόνηση προμελέτης για τον τρόπο που μπορεί να στηθεί μια τέτοια μονάδα στην Κέρκυρα.

«Η ΠΙΝ θα μπορέσει να προωθήσει τις διαδικασίες εφόσον κατασταλλάξει και η οικονομικοτεχνική μελέτη για την επιδότηση αυτής της μονάδας παραγωγής ενέργειας και όχι εδαφοβελτιωτικού προϊόντος», διευκρίνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος. Όπως τονίστηκε πάντως, ο ιδιώτης επενδυτής έχει μισθώσει την έκταση που είχε βρεθεί στη Μεσσαριά (120 στρέμματα) για το σκοπό αυτό, την οποία μάλιστα προτίθεται πλέον και να αγοράσει, κάτι το οποίο εκλαμβάνεται ως θετικό για την εξέλιξη του έργου.

Έρχεται ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Τον επόμενο μήνα πάντως αναμένεται να βρεθεί στην Κέρκυρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος θα συναντηθεί με τους ελαιοτριβείς και θα επισκεφθεί ελαιοτριβεία της Κέρκυρας. Όπως είπε ο κ. Γκίκας η επίσκεψη αναμένεται μετά τις 17 Νοεμβρίου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ