Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Alert» για νέο σχέδιο επένδυσης στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη
06 Ιουλίου 2021 / 14:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Φόβοι ότι ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» και για άλλες τουριστικές επενδύσεις στην κηρυγμένη ζώνη NATURA, στο όνομα της ανάπτυξης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον «ασκό του Αιόλου» για νέες επενδύσεις στην λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στην Κέρκυρα, με εξαιρετικά ευαίσθητο αλλά και πολυποίκιλο οικοσύστημα, εκτιμούν ότι θα ανοίξει κάτοικοι και περιβαλλοντικοί φορείς, η δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος σε έκταση 245 στρεμμάτων στην χερσόνησο Αγία Αικατερίνη, στην καρδιά της ζώνης NATURA!

Η  κατασκευή θα συμπεριλαμβάνει  ξενοδοχείο και 45 βίλες μαζί  με συνεδριακούς χώρους, SPA, ιατρικά κέντρα κλπ. Πρόκειται για 237,3 οικοδομήσιμα στρέμματα.  Φορέας της επένδυσης είναι, η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ, η οποία αξιοποιώντας το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), έχει ήδη καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων επιχειρώντας μια fast track επένδυση. Η επένδυση βέβαια θα πρέπει να εξασφαλίσει και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα εγκρίνει το ΕΣΧΑΣΕ, ενώ θα χρειαστεί και ειδικές εγκρίσεις, καθώς βρίσκεται εντός περιοχής Natura.

«Από το 2009 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον τότε Δήμο Θιναλίων (σήμερα Δήμο Βόρειας Κέρκυρας) MasterPlan και  Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη συμπεριλαμβάνουσα σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  για την Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με 75.490,78 ευρώ και κατατέθηκε νομίμως  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος . Η εν λόγω ΕΠΜ, χωρίζει σε ζώνες προστασίας το σύνολο της περιοχής της λιμνοθάλασσας  συμπεριλαμβανομένης και της Χερσονήσου ,γνωστής ως «ΝΗΣΟΣ» ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, απαγορεύοντας άλλες χρήσεις γης, πλην των προϋφιστάμενων γεωργικών», αναφέρει η Σοφία Ηλία-Σαλβάνου, κάτοικος της περιοχής.

Αντίθετοι

Περιβαλλοντικοί  σύλλογοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επένδυση που ουσιαστικά θα μεταμορφώσει τον τελευταίο «πνεύμονα» πρασίνου που απέμεινε αλώβητος στη Βόρεια Κέρκυρα, σε μια ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα στο όνομα της ανάπτυξης.

«Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και από φορείς, καθώς πρόκειται για μια επένδυση σε περιοχή NATURA. Είμαστε κάθετοι αντίθετοι στην προοπτική αυτή και δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί έτσι», τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας Βέρα Κορωνάκη, επισημαίνοντας ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει συνεννόηση με άλλους περιβαλλοντικούς φορείς για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

«Υπάρχει ανησυχία για το αν η συγκεκριμένη επένδυση ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλες επενδύσεις  σε αυτή τη μοναδική και απείρου κάλλους περιοχή», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας και επικεφαλής της παράταξης «Η πορεία προς το Βοριά» Σωκράτης Τρύφωνας.

Προσπάθεια και το 2008

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοιου είδους επένδυση στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, επίσημα κηρυγμένη ζώνη NATURA, που προστατεύεται από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, καθώς και στο παρελθόν είχαν γίνει αντίστοιχες ενέργειες, οι οποίες ωστόσο δεν ευδοκίμησαν.

«Η επένδυση αυτή δυστυχώς θα ανοίξει το δρόμο και στον προηγούμενο επενδυτή του όμορου οικοπέδου, ο οποίος απέτυχε το 2008, και τότε θα μιλάμε για την κατασκευή μιας ολόκληρης πόλης 4.000 κατοίκων στη καρδιά του οικοσυστήματος μόλις λίγα μέτρα από το νερό της λιμνοθάλασσας που αναπόφευκτα θα μετατραπεί σε γιγάντιο βόθρο», αναφέρει η κ. Ηλία-Σαλβάνου.

Η ανησυχία πάντως που υπάρχει μεταφέρθηκε από την αντιπολίτευση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας την περασμένη Δευτέρα. Δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να ενημερωθούν για το αν έχουν δοθεί πιστοποιητικά υδροδότησης  και οδού πρόσβασης για την ειδική περιβαλλοντική μελέτη που απαιτείται για την συμπλήρωση του φακέλου της εταιρείας , ωστόσο το ερώτημα παρέμεινε αναπάντητο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.