Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Στέφανος Πουλημένος για τη μαρίνα Μπενιτσών: Να έχουν γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής (video)

Στέφανος Πουλημένος
05 Ιουλίου 2021 / 16:50
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Δημόσιο έργο το τουριστικό καταφύγιο Μπενιτσών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το δημόσιο χαρακτήρα του έργου υπογράμμισε ο Στέφανος Πουλημένος, πρώην δήμαρχος Αχιλλείων και πρώην Νομάρχης, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την τελετή εγκαινίων του τουριστικού καταφυγίου Μπενιτσών που έγιναν από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. 

Ο κ. Πουλημένος υπενθύμισε ότι για τις βασικές υποδομές δαπανήθηκαν πέντε εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να είναι σήμερα έτοιμο να λειτουργήσει με διαχειριστή τη εταιρεία Maritime Projects. Τόνισε δε, ότι ο δημόσιος χαρακτήρας θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις της εταιρείας με την περιοχή. 
«Δίνεται σήμερα πνοή σε ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή της ανατολικής Κέρκυρας και ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Μπενίτσας.
Οφείλω να σημειώσω ότι το έργο προέκυψε από δημόσια δαπάνη την περίοδο 2003 - 2010.

Επενδύθηκαν εδώ από δημόσιους πόρους- ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά δημόσιους πόρους, περίπου πέντε εκατομμύρια €, για να μπορεί η σημερινή δημοτική αρχή και η ανάδοχος εταιρεία να πατήσει πάνω σε αυτό το έργο το οποίο ήταν έτοιμο σε γενικές γραμμές - εγκαταλελειμμένο για μια δεκαετία, με τις φθορές του- αλλά έτοιμο σε γενικές γραμμές.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αποκαταστάθηκαν οι λειτουργίες του, εξωραΐστηκε ο χώρος και γίνεται λειτουργικός, όμορφος, ένα στολίδι για την ευρύτερη περιοχή . 
Επισημαίνω το στοιχείο της δημόσιας δαπάνης για την κατασκευή του έργου γιατί νομίζω ότι αυτός θα πρέπει να είναι καθοριστικό στοιχείο, ο γνώμονας για τη σχέση της εταιρείας που θα το εκμεταλλεύεται με την ευρύτερη περιοχή, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις της. Πάντα λοιπόν να έχουν υπόψη τους οι επενδυτές ότι διαχειρίζονται ένα έργο το οποίο αποτελεί δημόσια επένδυση. 

Η φιλοδοξία μας όταν σχεδιάζαμε αυτό το έργο, παλαιότερα η κοινότητα Μπενιτσών και στη συνέχεια ο Δήμος Αχιλλείων, ήταν να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή. Να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό, να έρχονται εδώ και να δένουν τα σκάφη τους οι περαστικοί από αυτήν την περιοχή, να κάνουν τον εφοδιασμό του σκάφους τους, να βγαίνουν για ένα ποτό ή για ένα φαγητό, να τονώνουν την τοπική οικονομία. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος και γενικά αυτόν τον στόχο υπηρετούν αυτού του είδους μικρομεσαία λιμενικά έργα, όπως είναι το καταφύγιο τουριστικών της Μπενίτσας, το οποίο πρέπει να το διακρίνουμε από τις μαρίνες.

Οι μαρίνες είναι χώροι ελλιμενισμού μακράς διαρκείας. Αυτό είναι καταφύγιο τουριστικών σκαφών μικρής διάρκειας ελλιμενισμού και με περιορισμένη χερσαία ζώνη, άρα με μικρές υπηρεσίες ξηράς, σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχει η μαρίνα. 
Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρηματίες που αναδείχθηκαν από το διαγωνισμό, τον οποίο διεξήγαγε κατά τρόπο άρτιο η σημερινή δημοτική Αρχή να αποδώσει τα προσδοκώμενα αναπτυξιακά αποτελέσματα και να προσδώσει ένα στοιχείο ανταγωνιστικότητας στην περιοχή».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.