Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλάζει τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια ο Χατζηδάκης

Στερεά Απόβλητα
26 Απριλίου 2020 / 13:49

Δημιουργία Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στα Ιόνια προκρίνει -με το σχετικό νομοσχέδιο- το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Αντιδρούν Γαλιατσάτος, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Αυτοδιοικητικοί στην Κεφαλονιά

ΑΘΗΝΑ.  Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής  Χατζηδάκης, με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο φυσικός πλούτος της χώρας.

Το νομοσχέδιο θα το επεξεργαστεί η επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου σε τρεις συνολικά συνεδριάσεις, ξεκινώντας από τη Τρίτη 28 Απριλίου (συζήτηση επί της αρχής). Την Τετάρτη 29 Απριλίου, θα διεξαχθούν οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, σε μία εκ των οποίων θα γίνει η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων «με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, την Δευτέρα 4 Μαΐου, και την Τρίτη 5 Μαΐου.

Σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦΟ.Δ.Σ.Α.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, το άρθρο 93 του σχεδίου νόμου εισάγει αλλαγές στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ιδίως για τις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση των προστίμων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που ανακύπτουν σε αυτές τις περιοχές, λόγω έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, αλλά και ιδιαιτεροτήτων που προκύπτουν από τον τουρισμό και την εποχικότητα.  

Η σημαντική καινοτομία εισάγεται με την προσθήκη νέου άρθρου, το οποίο ρυθμίζει ξεχωριστά τη διαχείριση αστικών αποβλήτων στις Περιφέρειες Νοτίου του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα, για κάθε μία από αυτές τις νησιωτικές περιφέρεις συστήνεται Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, με έδρα εντός των ορίων της κάθε Περιφέρειας που αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση. Στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ μετέχουν η οικεία Περιφέρεια και υποχρεωτικά όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας αυτής.

Η συμμετοχή των Δήμων στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των Ειδικών Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ ανέρχεται σε 60% και κατανέμεται σε αυτούς ανάλογα με τον αριθμό του πληθυσμού τους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η συμμετοχή της οικείας Περιφέρειας ανέρχεται σε 40% του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Περιφερειάρχης πρόεδρος του νέου Διαβαθμιδικού Φορέα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αποτελείται από πέντε μέλη. Ειδικότερα, αποτελείται από τον Περιφερειάρχη και από ακόμη ένα μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και από τρία μέλη εκπροσώπους των Δήμων που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση. Τέλος, ως Πρόεδρος του ΔΣ του Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ ορίζεται ο οικείος Περιφερειάρχης ή Αντιπεριφερειάρχης που ορίζεται από τον Περιφερειάρχη.

Προβλέπονται οι μεταβατικές διατάξεις για τον νέο Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ, ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ, καθώς και των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων των βιοαποβλήτων και λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων μελών του, ενώ υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν συμβάσεων έργου. Εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που εξυπηρετούν τις ανάγκες συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων.

Γαλιατσάτος: «Σε χρόνο μηδέν ιδιωτικοποιούν πλήρως τη διαχείριση στερεών αποβλήτων»

Αντιδράσεις υπήρξαν από αυτοδιοικητικούς στην Κεφαλονιά, αλλά και την παράταξη «ΑΝ.Α.Σ.Α.» του πρώην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, ο οποίος κάνει λόγο για «έγκλημα», που ήξερε μόνο η περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και αφορά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και πρώην περιφερειάρχης αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Νέο κτύπημα στα Ιόνια Νησιά μέσω του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη!

Πρόσθεσαν άρθρο, την τελευταία στιγμή, χωρίς καμμιά απολύτως διαβούλευση με τους δήμους της ΠΙΝ, με το οποίο η διαχείριση των στερεών αποβλήτων μεταφέρεται σε (νέο) Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ με την μορφή της ανώνυμης εταιρείας όπου θα προεδρεύει η περιφερειάρχης κατέχοντας και το 40% της εταιρείας!

Ασφαλώς η κ. Κράτσα ήταν η ΜΟΝΗ ΕΝΗΜΕΡΗ για το έγκλημα!

Σε χρόνο μηδέν οι "άριστοι" είναι έτοιμοι να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως την διαχείριση των στερεών αποβλήτων ικανοποιώντας τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω τους.

Με εξαιρετική μαεστρία κάνουν την "κρίση ευκαιρία"

Σε ένα νομοσχέδιο επονομαζόμενο κατ ευφημισμό ως "εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας" προωθούν:

1. κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
2. διάλυση υπηρεσιών και διαδικασιών περιβαλλοντικού ελέγχου
3. ξεπούλημα φυσικού πλούτου και δικτύων ενέργειας
4. πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Η ευθύνη των τοπικών εκφραστών της κυβερνητικής πολιτικής (περιφερειάρχης, βουλευτές ΝΔ) είναι μεγάλη και θα καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση των πολιτών του Ιονίου».


Οι αντιδράσεις είναι περισσότερο έντονες στην Κεφαλονιά, σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Ήδη για τη Δευτέρα (27/4) προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου, ενώ δημόσια έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, τόσο η Νομαρχιακή Κεφαλονιάς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όσο και ο πρόεδρος του ΕΔΑΚΙ (Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης), Αργύρης Γαβιρελάτος.